Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Σενάρια για τη διαχείριση της νέας κρίσης

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Σενάρια για τη διαχείριση της νέας κρίσης

Αναλύσεις και σενάρια γύρω από το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ και τις πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση. Στην περιοχή της ποινικής ευθύνης, το Μαξίμου έχει επιλέξει να υιοθετήσει μια στρατηγική καθυστερήσεων. Μέχρι την Κυριακή, δεν είχε γίνει σαφής η κεντρική γραμμή διαχείρισης, αφήνοντας την κυβέρνηση εκτεθειμένη. Αντί να διευκρινίσει τη θέση της, η κυβέρνηση απέφυγε να τοποθετηθεί με σαφήνεια, τη στιγμή που αναμένονται κατηγορίες από το ΠΑΣΟΚ κατά των Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη. Οι πολιτικές ευθύνες παραμένουν στο προσκήνιο, καθώς η αντιπολίτευση συνεχίζει να στρέφει τα φώτα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ συνέβη με την γνώση και ανοχή του.

Στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας παρατηρούνται διαφορές απόψεων και ενδείξεις δυσπιστίας. Το ΠΑΣΟΚ προγραμματίζει να καταθέσει το αίτημά του στο τέλος της εβδομάδας, ενώ η πιθανότητα συνεργασίας μεταξύ κομμάτων για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής φαίνεται δύσκολη. Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι, με την κατάσταση να παραμένει τεταμένη στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας.

Μια βουλευτής από την Αττική αναφέρεται στη κατάσταση αναμονής που επικρατεί, ενώ οι διαφορετικές προσεγγίσεις και η αυτοσυγκράτηση μέσα στην κυβερνητική ομάδα προκαλούν ανησυχία για πιθανές αποκαλύψεις και νέο δημοσκοπικό κίνδυνο.

Η κυβερνητική πλειοψηφία ανησυχεί για τις επιπτώσεις του σκανδάλου στον αγροτικό τομέα, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν τη στήριξή τους στις εκλογές. Με το βάρος της διαχείρισης της κρίσης να αυξάνεται, το Μαξίμου επιδιώκει να διαχειριστεί την κατάσταση, εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της ΑΑΔΕ στις διαδικασίες του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οι προτάσεις για τις διαδικασίες ανακρίσεων κυμαίνονται, με κάποιες ομάδες βουλευτών να προτιμούν την προανακριτική επιτροπή ως μέσο διευκόλυνσης των ερευνών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, ενώ άλλες ζητούν διαχωρισμό της ποινικής ευθύνης. Αντίθετα, κάποιοι προτείνουν να μην γίνει αποδεκτή η προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, ενώ άλλοι υποστηρίζουν τη διεξαγωγή εξεταστικής επιτροπής ως μια πιο πολιτική και ευνοϊκή διαδικασία για την κυβέρνηση.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play