Στα ελληνοτουρκικά σύνορα ο Ακάρ – Επίθεση στην Ελλάδα

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επισκέφθηκε τα ελληνοτουρκικά σύνορα μαζί με όλη την ηγεσία του τουρκικού στρατού – Δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει πυρά κατά της Ελλάδας, κατηγορώντας τη χώρα μας για επεκτατική πολιτική και παράνομες ενέργειες.

Ετοιμάζεται η Άγκυρα για το ενδεχόμενο να υπάρξουν κύματα προσφύγων από το Αφγανιστάν.

propoli

Επίθεση στην Ελλάδα εξαπέλυσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ από την Αδριανούπολη, κοντά στον ποταμό Άρδα και στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ο κ. Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα για «προβοκάτσιες, επιθετικές και παράνομες δηλώσεις και ενέργειες», καθώς και για «απειλητικές πράξεις» και δηλώσεις κατά της Τουρκίας, ενώ έθεσε εκ νέου θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών.

Καταλόγισε, δε, στην ελληνική πλευρά ότι εμφανίζει απαιτήσεις «σαν να είναι οι μοναδικοί ιδιοκτήτες του Αιγαίου», καθώς και ότι επιχειρεί να στρατιωτικοποιήσει όλα τα νησιά.

Πρόσφατα ο Χουλουσί Ακάρ είχε επισκεφτεί και τα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράν, επιθεώρησε το τείχος που έχει κατασκευαστεί εκεί και στη συνέχεια συνομίλησε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ανέφερε ότι τα σύνορα θα παραμείνουν «σφραγισμένα».

Προκλητική επίθεση στην Ελλάδα

Ο Ακάρ, δεν παρέλειψε να στοχεύσει την Ελλάδα, κατηγορώντας τη χώρα μας για επεκτατική πολιτική και παράνομες ενέργειες. Την ίδια ώρα, αμφισβήτησε ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα αλλά και την κυριαρχία νησιών, ενώ επανέφερε τα περί γκρίζων ζωνών και αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Haber7. com, ο Ακάρ, ανέφερε : «Δυστυχώς, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με συνεχείς προκλήσεις, παράνομες επιθετικές ενέργειες και ρητορική από την Ελλάδα. Χρησιμοποιούν ( οι έλληνες αξιωματούχοι) συνεχώς απειλητική γλώσσα εναντίον της Τουρκίας. Κάνουν απαιτήσεις σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του Αιγαίου και προσπαθούν να οπλίσουν όλα τα νησιά. Αγνοώντας τις ενέργειές τους και τη ρητορική τους αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο, κάνουν συνεχώς δηλώσεις και προκλήσεις κατηγορώντας την Τουρκία. Είπαμε σε κάθε ευκαιρία ότι αυτή η στάση των Ελλήνων στρατιωτικών και πολιτικών είναι πολύ λανθασμένη και ότι είναι ασυμβίβαστη με τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Λωζάνη

Ο Ακάρ, επικαλέστηκε τη συμφωνία της Λωζάνης λέγοντας ότι «ορισμένα νησιά δεν πρέπει να είναι οπλισμένα, πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν» και πρόσθεσε ότι η Τουρκία «δεν είναι δυνατόν να το αποδεχτεί αυτό».

«Στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που δεν έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα με συνθήκες. Ενώ εμείς περιμένουμε να λύσουμε το θέμα αυτό με συνομιλίες και με ειρηνικό τρόπο, εκείνοι προσπαθούν να τα οικειοποιηθούν. Με κάποια τετελεσμένα, με κάποια έργα και με κάποιες δηλώσεις προσπαθούν να τα στρέψουν αυτά προς την πλευρά τους» ανέφερε.

Στη συνέχει πρόσθεσε: «Με την Ελλάδα, έχουμε τη Συνθήκη της Λωζάννης όπως και τη Συνθήκη των Παρισίων και υπάρχουν υποχρεώσεις μας βάσει των συνθηκών. Βασικό θέμα, τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Κάποια νησιά δεν θα πρέπει να στρατιωτικοποιηθούν. Πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Κι ενώ είναι τόσο ξεκάθαρο αυτό στις συνθήκες, οι Έλληνες γείτονες μας με ακατανόητο τρόπο κάνουν τα πάντα για να παραβιάσουν τα συμφωνηθέντα».

Κατηγόρησε, την Ελλάδα ότι, ενώ 23 νησιά κατονομάζονται ως αποστρατιωτικοποιημένα, στρατιωτικοποίησε 16 από αυτά. «Αυτά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Αυτά τα νησιά γιατί στρατιωτικοποιήθηκαν; Eναντίον ποιου; Σε τι θα ωφελήσει;» συμπλήρωσε.

Υποστήριξε ότι «η λογική που θέλει τη μείωση των διεθνών υδάτων από το 48% στο 20% και επιθυμεί να ελέγχει το 70% είναι μια εμμονική και επικίνδυνη προσέγγιση. Περιμένουμε από τους Έλληνες αξιωματούχους να το δουν αυτό».

«Στον κόσμο δεν υπάρχει άλλο παράδειγμα τα νησιά να έχουν χωρικά ύδατα 6 μιλίων και να διεκδικούν εναέριο χώρο 10 μιλίων. Οι Έλληνες γείτονες μας έχουν τέτοιους ισχυρισμούς κι έτσι προσπαθούν να οικειοποιηθούν τον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα, θέλουν να περιορίσουν την Τουρκία και να την απειλήσουν. Όμως η ιστορία έχει δείξει πως έτσι δεν θα μπορούν να φτάσουν πουθενά» τόνισε ο κ. Ακάρ.

Παράλληλα ανέφερε ότι «οι Έλληνες ισχυρίζονται πως θέλουν ειρήνη και αποφεύγουν τη χρήση βίας. Και κατηγορούν την Τουρκία. Όμως κάνουν ότι δεν βλέπουν πως παρενοχλούν τα ερευνητικά μας πλοία στο Αιγαίο που κάνουν επιστημονικές και τεχνικές έρευνες, παρενοχλούν τα μαχητικά μας και τα μη επανδρωμένα μας αεροσκάφη τα οποία ασκούν τα καθήκοντα τους».

Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ

Ο κ. Ακάρ ισχυρίστηκε ότι «άλλο ένα λάθος το οποίο κάνουν οι Έλληνες γείτονες μας και είναι και ανήθικο, είναι πως τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προσπαθούν να τα παρουσιάσουν ως προβλήματα Τουρκίας – HΠΑ ή Τουρκίας – E.E. και με αυτή την κακομαθημένη στάση νομίζουν πως θα πάρουν μαζί τους την Ε.Ε και τις ΗΠΑ και θεωρούν πως θα υπερτερούν της Τουρκίας. Τεράστιο λάθος».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι «αυτή η ξεκάθαρη επεκτατική και προβοκατόρικη πολιτική, ενέργεια και προσέγγιση της Ελλάδας, δεν μπορεί να φτάσει πουθενά. Αυτές οι πολιτικές είναι μακριά από τη λογική και μάταια όνειρα. Αυτό πρέπει να το δουν. Από τη μια πλευρά δαπανούν ποσά για εξοπλισμούς και από την άλλη δηλώνουν πως έχουν τεράστια χρέη».

Προσφυγικό

Σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα, είπε ότι «δεν είναι μόνο το δικό μας πρόβλημα και δεν πρέπει να είναι. Στο ζήτημα αυτό η Ε.Ε και όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Εμείς κάναμε και κάνουμε αυτό που πρέπει. Κάναμε και κάνουμε και οικονομικές θυσίες, όμως με παρόμοιο τρόπο και οι γείτονες μας και η Ε.Ε πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Κατηγόρησε πάλι την Ελλάδα ότι «σπρώχνει πίσω τους πρόσφυγες με απάνθρωπο τρόπο και σε κάποιες περιπτώσεις τους εγκαταλείπουν στο θάνατο. Αυτό είναι απαράδεκτο. H Eλλάδα πρέπει να επανεξετάσει αυτή την απάνθρωπη στάση και τα μέτρα της για την έλευση 3-5 ανθρώπων. Αυτό είναι παράνομο και ενάντια στην ανθρωπιά».

Καταλήγοντας, καταλόγισε στην Ελλάδα ότι «παρά τις προειδοποιήσεις και τις προσπάθειες, εδώ και χρόνια φιλοξενεί τρομοκράτες και τους παρέχει δυνατότητες. Τώρα τελευταίο διάστημα έγινε αυτό και με τους Γκιουλενιστές».

Δείτε επίσης: Καλαφάτης: «Επιταχύνεται η ανάπτυξη και συνεχίζουμε με αυτοπεποίθηση»

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading