Στον θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού ο Β. Κικίλιας – Όλη η προσοχή στα στενά του Ορμούζ

Στον θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού ο Β. Κικίλιας – Όλη η προσοχή στα στενά του Ορμούζ

Αναβάθμιση της ναυτιλίας και στρατηγικές σε κρίσιμες περιοχές της Μέσης Ανατολής από τον Β. Κικίλια. Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, βρίσκεται στον θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος, όπου μαζί με τη διοίκηση του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή. Το υπουργείο κινητοποιήθηκε άμεσα και έγιναν επανειλημμένες τηλεφωνικές επικοινωνίες με ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες κοντά στα στενά του Ορμούζ.

Έχει αποσταλεί επείγουσα γραπτή ενημέρωση στην ναυτιλιακή κοινότητα, αποτελώντας την πέμπτη κατά σειρά, με τη σύσταση οι πλοιοκτήτες να παραμείνουν σε ασφαλή λιμάνια ή αγκυροβόλια γειτονικών χωρών, μέχρι την ομαλοποίηση της κατάστασης. Ο υπουργός τόνισε ότι το ενδεχόμενο κλεισίματος των στενών του Ορμούζ θα έχει σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

Η παγκόσμια ναυτιλία, που διακινεί το 90% του εμπορίου, θα αναγκαστεί να αλλάξει τη διαδρομή της μέσω Αφρικής, με τον υπουργό να επισημαίνει τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου κατά 7-10% λόγω της τρέχουσας κρίσης. Η προτεραιότητα του υπουργείου είναι η ασφάλεια των ναυτικών και των πλοίων, καθώς στην περιοχή του κόλπου του Περσικού βρίσκονται κατά μέσο όρο 170 με 180 ελληνόκτητα πλοία, με 15 έως 20 από αυτά να έχουν ελληνική σημαία.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play