Από την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων ξεκίνησε η συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου στην ΕΡΤ1.
«Σήμερα θα παρουσιάσουμε στον πρωθυπουργό μια εργασία, η οποία έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο κατόπιν δικής του εντολής και ανάθεσης σε μία επιτροπή διακεκριμένων επιστημόνων, που ασχολούνται με τα θέματα της εγκληματικότητας, της παραβατικότητας, του σωφρονισμού αλλά και με τα γενικότερα ζητήματα της καλύτερης και αρμονικότερης συνύπαρξης στην κοινωνία. Οι άνθρωποι αυτοί κάθισαν και μελέτησαν όλα τα φαινόμενα βίας στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, και τις καλές πρακτικές, και έχουν φτιάξει ένα κείμενο» ανέφερε.
Το κείμενο αυτό, όπως εξήγησε στη συνέχεια, «αξιολογεί τις πολιτικές που έχει κάνει η κυβερνησή μας από το 2019 ως σήμερα και λέει πού τα έχουμε πάει καλά, πού μπορούμε να τα πάμε καλύτερα κάνοντας συγκεκριμένες συστάσεις. Διαπιστώνει και μετρά 138 διακριτές πολιτικές που αφορούν κάθε μορφή βίας (ενδοοικογενειακή, ενδοσχολική, αθλητική, ρατσιστική, εξτρεμιστική αλλά και την ψηφιακή βία, αυτήν την αναδυόμενη μορφή βίας).
Συγχρόνως, τόνισε, «μια ομάδα δράσεων και παρεμβάσεων σε 29 πεδία πολιτικής θα παρουσιασθούν στον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς από την κ. Αρτινοπούλου, που είναι η πρόεδρος της επιτροπής». Συνολικά, πρόσθεσε, είναι δέκα τα συναρμόδια υπουργεία, είναι «ένα σύνθετο ζήτημα που μπαίνει στο σπίτι του καθενός μας».
Ευκαιρίας δοθείσης, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε ότι «υπάρχει βία ακόμη και στο δημόσιο λόγο και πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση. Να αναζητούμε τα θετικά πρότυπα και να στεκόμαστε απέναντι σε κάθε μορφή βίας».
Επιστρέφοντας στις σημερινές ανακοινώσεις, «το πιο εμβληματικό από αυτά που θα παρουσιασθούν σήμερα και θα παραδοθεί σε χρήση, είναι το λεγόμενο kids wallet. Είναι η εκδοχή του ψηφιακού πορτοφολιού, που έχουμε όλοι στο πλαίσιο του gov.gr. Δημιουργούμε μια ψηφιακή θυρίδα για τα παιδιά που έχουν κινητό τηλέφωνο. Οι γονείς θα μπορούν μέσα από την εφαρμογή αυτή να ασκούν το λεγόμενο γονεϊκό έλεγχο.
Σε επόμενο σημείο της συνέντευξης υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα, υπό τον πρωθυπουργό, έχει θέσει το ζήτημα του ψηφιακού εθισμού ή της υπεύθυνης χρήσης του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων δικτύωσης σε παγκόσμιο επίπεδο, με την ομιλία που έκανε στον ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά και με παρεμβάσεις που έχει κάνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο αρμόδιος υπουργός, κ. Παπαστεργίου, έχει βρεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Φιλοδοξία μας είναι να θεσπίσουμε νομοθετικά το λεγόμενο έτος ψηφιακής ενηλικίωσης. Τα 15 χρόνια να ορισθούν ως το κατώφλι όπου ένας έφηβος να μπορεί να κάνει πλέον πιο ελεύθερα κάποιες επιλογές. Θεωρούμε όμως, ότι ως τα 15 έτη τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα και χρειάζονται μια αυξημένη προστασία».
Μάλιστα, ο υπουργός είχε μαζί του στο στούντιο το έντυπο που θα αναρτηθεί εν συνεχεία σε πολλά portal της κυβέρνησης, ενώ σημείωσε ότι η περίοδος 2025 – 2030 είναι «η περίοδος υλοποίησης των μέτρων», με ένα μήνυμα, όπως σημείωσε με έμφαση: «Δίπλα στα παιδιά, απέναντι στη βία».
Αναφερόμενος στο περιστατικό βίας στη Νομική Σχολή Αθηνών, αφού είπε ότι «ήμασταν εξαίρεση για πολλές δεκαετίες», δήλωσε ότι «το 2019 τραβήξαμε μια κόκκινη γραμμή, βάζουμε ένα τέλος στο άσυλο της βίας και της ανομίας στα πανεπιστήμια». Εξάλλου, συμπλήρωσε, «εντός πανεπιστημιακών χώρων δεν υπάρχει ενεργή κατάληψη». Ενώ επικαλέσθηκε και την τοποθέτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σύμφωνα με την οποία «η αστυνομία θα κάνει τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να βρεθούν οι δράστες και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».
Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο υπουργός ανέφερε ότι «κάθε δημοκρατική ιδέα έχει χώρο στο πανεπιστήμιο, κανένα χώρο δεν έχει καμία συμπεριφορά βίας και παραβατικότητας».
Στο θέμα των οικοπέδων, κληθείς να απαντήσει στην τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντέτεινε ότι «ο κ. Ανδρουλάκης τοποθετείται σαν να έχει προσγειωθεί στην Ελλάδα από έναν άλλον πλανήτη». Ειδικότερα, ανέφερε, «η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ακυρώνει μια πολιτική της δεκαετίας του ’80, που έδινε τη δυνατότητα σε νομάρχες να ορίζουν τα όρια των μικρών οικισμών. Αυτές οι αποφάσεις οριοθέτησης κρίθηκαν αντισυνταγματικές».
Η συνέντευξη έκλεισε με την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει το απόγευμα στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός, μαζί με τον υπουργό Επικρατείας, σχετικά με τη σημαντική πρωτοβουλία της δημόσιας τηλεόρασης για την προσβασιμότητα των ατόμων με βαρηκοΐα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ