Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους της αναπηρικής κοινότητας, με τους οποίους συζήτησε την πορεία του προγράμματος «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον», μέσω του οποίου το κράτος για πρώτη φορά επιδοτεί έργα, όπως η κατασκευή ράμπας ή η τοποθέτηση αναβατορίου, που διασφαλίζουν την απρόσκοπτη πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στις κατοικίες ή στους χώρους εργασίας τους.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα ενισχυθεί με εθνικούς πόρους ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, φτάνοντας στα 34 εκατομμύρια, ώστε να εξυπηρετηθούν περισσότεροι πολίτες, με δεδομένο ότι μόλις το πρώτο 24ωρο αφότου τέθηκε σε λειτουργία η σχετική πλατφόρμα (https://prosvasimotita.minscfa.gov.gr/), την προηγούμενη εβδομάδα, υποβλήθηκαν περίπου 2.500 αιτήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σχεδόν στο σύνολο των αρχικά διαθέσιμων πόρων.
Κατά την παρουσίαση της πορείας του προγράμματος, που έκανε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, επισημάνθηκε πως τα έργα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν επελέγησαν έπειτα από διάλογο με οργανώσεις της αναπηρικής κοινότητας, ώστε να έχουν τη μέγιστη δυνατή επίδραση στην καθημερινότητα των ΑμεΑ και ανθρώπων με χρόνιες παθήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, το «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» καλύπτει εργασίες σε κύριες και εξοχικές κατοικίες, τόσο ιδιόκτητες όσο και ενοικιαζόμενες, κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών και χώρους εργασίας.
«Το σπίτι μας είναι το καταφύγιό μας. Ειδικά για συμπολίτες μας που έχουν μια αναπηρία, η δυνατότητα να μπορούν να κινηθούν άνετα μέσα στο σπίτι τους, χωρίς να αισθάνονται ότι κάνουν εκπτώσεις ή παραχωρήσεις από αυτό το οποίο θα περίμεναν, είναι εξαιρετικά σημαντική. Και χαίρομαι που έχουμε τη δυνατότητα να έρθουμε ως Πολιτεία αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς αλλά και εθνικούς πόρους για να καλύψουμε αυτή την σημαντική σας ανάγκη», τόνισε ο πρωθυπουργός όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων της αναπηρικής κοινότητας χαιρέτισαν το πρόγραμμα, τονίζοντας πως ικανοποιεί ένα χρόνιο αίτημά τους. «Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο ζητάγαμε χρόνια, και σαν ΕΣΑμεΑ, αναπηρικό κίνημα, και οι σύλλογοί μας και όλοι και στις κουβέντες μας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί η αναπηρία μας καθορίζεται από την προσβασιμότητα», σημείωσε η Κορίνα Θεοδωρακάκη, γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων (ΕΟΚΑ). «Είναι πρωτοποριακή δράση και πρέπει να το πούμε, δεν έχει ξαναγίνει», συμπλήρωσε.
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου επισήμανε: «Η προσβασιμότητα δεν είναι πολυτέλεια, είναι δικαίωμα. Για πρώτη φορά, με το πρόγραμμα «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον», δίνουμε άμεση χρηματοδότηση σε πολίτες με αναπηρία, ώστε να διαμορφώσουν το σπίτι ή τον χώρο εργασίας τους σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες. Η μεγάλη συμμετοχή στην πλατφόρμα από τις πρώτες κιόλας ημέρες δείχνει αφενός την μεγάλη επιτυχία του προγράμματος και αφετέρου την αναγκαιότητά του. Μέσα σε πέντε ημέρες υποβλήθηκαν πάνω από 4.800 αιτήσεις. Γι’ αυτό, με απόφαση του πρωθυπουργού, ενισχύεται άμεσα ο προϋπολογισμός του προγράμματος με επιπλέον 10 εκατομμύρια ευρώ ώστε να στηρίξουμε ακόμα περισσότερους συμπολίτες μας με αναπηρία».
Στη συνάντηση έλαβε επίσης μέρος ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ