«Τ. Θεοδωρικάκος: Απαραίτητη η αλλαγή του παραγωγικού προτύπου για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας»

«Τ. Θεοδωρικάκος: Απαραίτητη η αλλαγή του παραγωγικού προτύπου για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας»

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσίασε τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, αναφερόμενος σε ένα εργαλείο στρατηγικής σημασίας που ανταποκρίνεται στην ανάγκη του παραγωγικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας.

«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο, πιο παραγωγικό και πιο ανθεκτικό πρότυπο ανάπτυξης – και ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος είναι πυλώνας αυτής της στρατηγικής», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο Νόμος προβλέπει επενδυτικά καθεστώτα συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ για την περίοδο 2025-2026, με προτεραιότητα στη μεταποίηση, τις μεγάλες επενδύσεις και τις παραμεθόριες περιοχές.

Θεσπίζονται 12 καθεστώτα ενίσχυσης που ανταποκρίνονται στις ανάγκες σύγχρονων και περιφερειακά στοχευμένων επενδυτικών σχεδίων. Ο υπουργός τόνισε ότι οι εγκρίσεις επενδυτικών σχεδίων θα ολοκληρώνονται εντός 90 ημερών από την υποβολή της αίτησης μέσω ενός πλήρως ψηφιοποιημένου συστήματος αξιολόγησης, ενώ περιλαμβάνεται και ρήτρα υλοποίησης.

Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι «η αλλαγή του παραγωγικού προτύπου είναι όρος επιβίωσης και προϋπόθεση ασφάλειας και προόδου», επισημαίνοντας ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο παραμένει υψηλό και αποτελεί «εθνικό πρόβλημα που δεν μπορεί να αγνοηθεί». Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον ρόλο της ελληνικής βιομηχανίας ως βασικού πυλώνα για τη νέα αναπτυξιακή πορεία.

Ο υπουργός ανέφερε ότι οι βασικές αλλαγές περιλαμβάνουν τη δημιουργία 3 νέων καθεστώτων, την αύξηση του ανώτατου ποσού ενίσχυσης και τη δυνατότητα παροχής δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου, προκειμένου να ενισχυθούν οι εταιρείες που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Τέλος, ο κ. Θεοδωρικάκος κατέληξε, επισημαίνοντας τη σημασία των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας και της κοινωνικής συνοχής για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.

Ακολουθούν οι βασικές αλλαγές και τα κίνητρα του νέου αναπτυξιακού νόμου:

1. 900 εκατ. ευρώ για το 2025 και το 2026 σε επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές.

2. Δημιουργούνται 3 νέα καθεστώτα: «Σύγχρονες τεχνολογίες», «Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και Χειροτεχνίας» και «Καθεστώς Περιοχών Ειδικής Ενίσχυσης».

3. Δημιουργείται Ταμείο Εγγυοδοσίας με συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου έως 300 εκατ. ευρώ για δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

4. Διπλασιάζεται το ανώτατο ποσό ενίσχυσης από 10 εκατ. στα 20 εκατ. ευρώ για μεμονωμένες επιχειρήσεις.

5. Διαμορφώνεται στα 50 εκατ. ευρώ το ανώτατο όριο ενίσχυσης για συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.

6. Οι εγκρίσεις επενδυτικών σχεδίων θα ολοκληρώνονται σε 90 ημέρες.

7. Δίνονται κίνητρα ταχείας αδειοδότησης και άλλες διευκολύνσεις για τον τομέα των επενδύσεων.

8. Προβλέπονται πέντε είδη ενισχύσεων, όπως φορολογικές απαλλαγές και επιδοτήσεις.

9. Η πιστοποίηση και αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων θα γίνονται με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

10. Δημιουργούνται κίνητρα που αφορούν την εξασφάλιση προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία.

Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Loading

Play