Δίπλα σε όλες τις επιτυχίες της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, δεν έχουμε το παραμικρό δικαίωμα να εφησυχάζουμε, γιατί υπάρχουν κοινωνικές ομάδες οι οποίες δυσκολεύονται και υπάρχουν ακόμα ζητήματα, τα οποία οφείλουμε να παρακολουθούμε και να παρεμβαίνουμε με συγκεκριμένες πολιτικές για την αντιμετώπισή τους, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, στη συζήτηση που εξελίσσεται στη Βουλή για το νέο αναπτυξιακό νόμο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια για την πατρίδα από μια ισχυρή, πραγματικά ανταγωνιστική οικονομία. Ο καλύτερος φράχτης στα σύνορα και ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό πρόβλημα, είναι η ισχυρή παραγωγική οικονομία, σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.
Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας παραμένει, ως ποσοστό του ΑΕΠ, στα επίπεδα που βρισκόταν όταν η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωζώνη και συνεπώς, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, συνιστά πρόκληση για την ελληνική οικονομία. Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, η εξωστρέφεια και η ενσωμάτωση της καινοτομίας στην οικονομική δραστηριότητα είναι απαραίτητες για να αυξηθούν οι εξαγωγές και η οικονομία να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική. Αυτό απαιτεί τη στήριξη και των μεγάλων επιχειρήσεων, γιατί δεν μπορείς να ανταγωνιστείς το σημερινό κόσμο χωρίς μεγάλες επιχειρήσεις που να μπορούν να ανταποκριθούν, αλλά αναντίρρητα απαιτείται και στήριξη της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, στην οποία απασχολούνται εκατομμύρια Έλληνες, ανέφερε ο υπουργός και εξήγησε ότι ο στόχος του παραγωγικού μετασχηματισμού υπηρετεί και την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το μεγάλο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου.
Απαντώντας σε όσους σχολιάζουν ότι ελάχιστα είναι τα χρήματα που θα δοθούν στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι ο αναπτυξιακός νόμος είναι ένα εργαλείο, αλλά δεν είναι το κύριο εργαλείο, καθώς η χώρα διαθέτει μια σειρά χρηματοδοτικά εργαλεία που αφορούν πόρους που υπερβαίνουν τα 60 δις ευρώ. Πέρα όμως από την κινητοποίηση αυτών των χρηματοδοτικών πόρων, όπως τόνισε, η Ελλάδα με μια σχεδιασμένη πολιτική ενίσχυσης της παραγωγής, μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο για ολόκληρη την Ευρώπη, για την περιοχή της Μεσογείου και της Μ. Ανατολής.
Αναφερόμενος στην ανάγκη του παραγωγικού μετασχηματισμού, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι υπάρχει μια συνολική στρατηγική από την κυβέρνηση προκειμένου η ανάπτυξη να είναι ισχυρή και διαρκής, να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και να στηρίζει την έρευνα και την καινοτομία σε όλους τους τομείς.
Ο αναπτυξιακός νόμος, είπε ο υπουργός, κατευθύνει σημαντικούς οικονομικούς πόρους σε τομείς όπου υπάρχει πραγματικά ανάγκη, με στόχο να εγκριθούν ενισχύσεις ύψους 1 δις ευρώ το 2025 και το 2026. Η στήριξη αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων και θα υπάρξει ξεχωριστό καθεστώς για τις νέες τεχνολογίες και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Ο υπουργός τόνισε ότι η αντιπολίτευση θα πρέπει να εγκαταλείψει το ψεύτικο επιχείρημα ότι ο αναπτυξιακός νόμος θα στηρίξει μόνο τις μεγάλες εταιρείες, καθώς αφορά και μεσαίες και μικρές εταιρείες.
Ο υπουργός Ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, έστειλε και ένα μήνυμα προς εκείνους που ενώ πήραν προκαταβολές, δεν προχώρησαν στην υλοποίηση των έργων. Θα ελέγξουμε ένα προς ένα τα επενδυτικά σχέδια και θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα που πήραν, δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος. Ανεξάρτητα από τις προκλήσεις, η Ελλάδα προχωρά σε σημαντικές αλλαγές στον τομέα των επενδύσεων, με στόχο την ανάπτυξη και την ενίσχυση της οικονομίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ