Αναλύουμε τους νομικούς γρίφους σχετικά με την υπόθεση των Τεμπών και τις πιθανές επιπτώσεις στην πολιτική σκηνή. Προτού καθοριστεί η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η Βουλή μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας για την τραγωδία στα Τέμπη, οι νομικοί γρίφοι που συνδέονται με τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής ζητούν απαντήσεις. Οι πλέον ενημερωμένοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και περιμένουν τις αποφάσεις από το γνωμοδοτικό όργανο που απαρτίζεται από εισαγγελείς και το δικαστικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου, οι οποίες θα μπορούσαν να καθορίσουν τη νομική κατεύθυνση της υπόθεσης.
Στο επίκεντρο βρίσκεται το ερώτημα για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τα μη πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται σε υπουργικά αδικήματα. Ο εφέτης ειδικός ανακριτής Σωτήρης Μπακαΐμης διαβίβασε τη δικογραφία στη Βουλή χωρίς να εκδώσει καμία αξιολογική κρίση, γεγονός που σημαίνει ότι τα μέλη της θα κληθούν να αποφασίσουν για την τυποποίηση της αξιόποινης πράξης. Ο ανακριτής δεν έχει αποδώσει ακόμη ευθύνες, γεγονός που καθιστά κρίσιμη τη στάση των μελών της Βουλής.
Επιπλέον, η παραγραφή των αξιόποινων πράξεων εγείρει σημαντικά ερωτήματα. Σύμφωνα με νομικούς, για τον πρώην υπουργό Χρήστο Σπίρτζη, έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία και, ως εκ τούτου, δεν υφίσταται αξιόποινη πράξη, ενώ η τυχόν αξιόποινη πράξη του Κώστα Αχ. Καραμανλή παραμένει ανοιχτή. Εφόσον η υπόθεση φτάσει στο Ειδικό Δικαστήριο, η διαδικασία θα είναι καθοριστική για το πολιτικό και νομικό μέλλον των εμπλεκόμενων προσώπων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr