Αναφορικά με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Marc για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, δήλωσε: “Σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας, δεν νοείται να μην υπάρχει λογοδοσία, που περιλαμβάνει και την αξιολόγηση”. Προσέθεσε ότι εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης, “ο πρωθυπουργός θα καταθέσει τρεις προτάσεις: για την αλλαγή του τρόπου εκλογής της δικαιοσύνης, για την ευθύνη υπουργών και για τη συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης”.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο υφυπουργός τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα, “μέσα από τα πειθαρχικά συμβούλια 1.000 – 1.200 υπάλληλοι απομακρύνθηκαν από το Δημόσιο”. Επεσήμανε ότι η αξιολόγηση από τους πολίτες θα φέρει σημαντικά συμπεράσματα, καθώς “δείχνει τι λειτουργεί”. Επίσης, ενημέρωσε ότι από τις αρχές Ιουνίου θα αποστέλλονται μηνύματα στους ασθενείς που εξέρχονται από τα νοσοκομεία, ζητώντας τους να αξιολογήσουν την εμπειρία τους.
Σχετικά με την πολιτική κατάσταση, χαρακτήρισε “αρκετά μυωπικό και αφελές” να υποθέτει κάποιος ότι “η κυβέρνηση μπορεί να καθορίσει την αντιπολίτευση”. Ανέφερε τη σημασία μιας λογικής αντιπολίτευσης και τόνισε ότι “για την κυβέρνηση και τη χώρα κέρδος είναι να υπάρχει μια σοβαρή αντιπολίτευση”. Ο υφυπουργός επισήμανε ότι “οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση την θεωρώ μυωπική”, καθώς επιπτώσεις θα έχουν κατά το τέλος και για τη χώρα.
Αναφερόμενος στην υπόθεση των Τεμπών, σημείωσε ότι “υπάρχει αμηχανία σε ένα κομμάτι της αντιπολίτευσης” και πρόσθεσε ότι οι καλόπιστοι πολίτες βγάζουν τα δικά τους συμπεράσματα. Υπογράμμισε τη θέση αρχής της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, τονίζοντας “ότι πρέπει να πηγαίνουν γρήγορα οι υποθέσεις στο φυσικό δικαστή”.
Σχετικά με προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαβεβαίωσε ότι θα μελετηθούν σοβαρά και υπεύθυνα, υπογραμμίζοντας ότι “οι πολίτες να είναι σίγουροι ότι θα γίνει αυτό που πρέπει”.
Όσον αφορά τα Τέμπη, δήλωσε ότι “είναι σημείο αναφοράς για πολύ κόσμο” και ότι ενέχουν σημαντικούς συναισθηματικούς λόγους, καθιστώντας την ανάγκη για δικαιοσύνη επιτακτική. “Χρειάζεται μια απόλυτη διαλεύκανση”, τόνισε.
Για την εξωτερική πολιτική, ανέφερε ότι η ελληνική πολιτική “παράγει αποτελέσματα” και ότι “η αξιοπιστία της χώρας έχει ενισχυθεί”.
Κλείνοντας, σχολίασε την κατάσταση της βίας στα πανεπιστήμια, αναγνωρίζοντας ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί, αλλά υπάρχουν ακόμη ζητήματα προς διαχείριση.
Η συνέντευξη ξεκίνησε με αναφορές στα θετικά γεγονότα του Σαββάτου, όπως η ελληνική συμμετοχή στην Eurovision και η επιτυχία στον τελικό του κυπέλλου ποδοσφαίρου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ