Ξεκινώντας από τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση των Τεμπών, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης εξέφρασε, σε συνέντευξή του το βράδυ της Τρίτης στο «Kontra Channel», την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση κινείται θεσμικά στο ζήτημα. Απευθυνόμενος στο πολιτικό προσωπικό, ζήτησε «να διδαχθούμε από όσα έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες, όταν γεγονότα ήρθαν σε σύγκρουση με αιτιάσεις που είχαν φθάσει και σε ακρότητες», και τόνισε ότι έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε τη σοβαρότητα του πολιτικού συστήματος. «Με σεβασμό στις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και στο μέγεθος αυτής της τραγωδίας πρέπει να λειτουργήσουμε υπεύθυνα».
Ταυτοχρόνως, ζήτησε να υπάρξει μελέτη της δικογραφίας – «δεν πρέπει να προτρέχουμε, αν και κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν έφεση σε αυτό», παρατήρησε, υπογραμμίζοντας ότι μοναδικός γνώμονας πρέπει να είναι «η αποκάλυψη της αλήθειας, η απόδοση της δικαιοσύνης». Υπενθύμισε ότι «διεξάγεται προκαταρκτική εξέταση για ποιο λόγο αυτά δεν δόθηκαν αμέσως», προσθέτοντας ότι έχουν ενταχθεί στη δικογραφία. Σε επόμενο σημείο της συνέντευξης, επανέλαβε τον στόχο για ισότιμη μεταχείριση πολιτικών και πολιτών, υπογραμμίζοντας την κυβερνητική βούληση για πρόοδο στις υποθέσεις.
Στο ερώτημα αν η τρέχουσα δικογραφία οδηγεί σε επανάληψη της διαδικασίας που τηρήθηκε με τον Χρήστο Τριαντόπουλο, ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι «σε αντίθεση με τον κύριο Τριαντόπουλο, που υπήρχε ένα πλαίσιο κατηγορητηρίου, αυτή τη στιγμή (κάτι τέτοιο) στη δικογραφία δεν υπάρχει». Υποστήριξε ότι η δικογραφία εστάλη διότι εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα και υπάρχουν γεγονότα που θα αξιολογηθούν.
Αναφορικά με την ηλεκτρονική αξιολόγηση δημόσιων υπηρεσιών από τους πολίτες, ο Θ. Κοντογεώργης τόνισε ότι η κυβερνητική πρωτοβουλία «δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, είναι ένα εργαλείο για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης». Το μέτρο θα ξεκινήσει από τον ΕΦΚΑ, την ΑΑΔΕ, το Κτηματολόγιο, τις δημόσιες συγκοινωνίες και ορισμένες υπηρεσίες δήμων.
Ο Υφυπουργός ανέφερε ότι οι απαντήσεις των πολιτών θα συγκεντρώνονται δύο φορές το χρόνο και χαρακτήρισε την αξιολόγηση ως «μια μεγάλη, πανελλαδική δημοσκόπηση για τις υπηρεσίες», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για βελτίωση της εμπειρίας των πολιτών.
Στο θέμα της βίας εντός των πανεπιστημίων, υπογράμμισε ότι «τουλάχιστον υπάρχει μια σχετικά ομόθυμη καταδίκη τέτοιων γεγονότων», σημειώνοντας ότι στο παρελθόν υπήρχε πολιτική κάλυψη που εμπόδιζε την κοινωνία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Επισημαίνοντας την ανάγκη ενδυνάμωσης των σχεδίων ασφάλειας, υπογράμμισε ότι «θα υπάρξει ένα πιο αυστηρό, κυρωτικό πλαίσιο για αυτούς που κατ’ όνομα είναι φοιτητές» και πως πρέπει να ακολουθούνται διαδικασίες για την απομάκρυνση συμμετεχόντων σε βίαια περιστατικά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ