«Το μήνυμα που εκπέμπουμε είναι σαφές: καθίστε εκεί που είστε. Δεν είστε ευπρόσδεκτοι εδώ πέρα, δεν τυγχάνετε διεθνούς προστασίας, δεν θα εκβιάσετε την Ελληνική Δημοκρατία. Η Ελληνική Δημοκρατία μπορεί να προστατευτεί» τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, υποστηρίζοντας στην Ολομέλεια την τροπολογία για την αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται παράνομα στη χώρα.
Ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε την αναγκαιότητα της ρύθμισης, λέγοντας ότι «αυτό που συμβαίνει αυτή την στιγμή από τη Λιβύη και τις ακτές της Β. Αφρικής, δεν είναι ομαλή μεταναστευτική ροή, αλλά μια επιχείρηση εισβολής προς την Ευρώπη» και σημείωσε ότι οι αφίξεις έχουν ήδη φτάσει τις 8.000, ενώ τις τελευταίες ημέρες επιχειρούνταν να έρχονται βάρκες που συνολικά επέβαιναν πάνω από 1.000 άτομα. Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι όπως διαπιστώθηκε κατά την επίσκεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Λιβύη, στις ακτές της βρίσκονται 3.000.000 μετανάστες.
Απέναντι σε αυτές τις ροές, ο υπουργός είπε: «Οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι το κράτος θα πρέπει να προστατέψει την επικράτειά του και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δεχθεί αυτή τη μαζική εισβολή που επιχειρείται». «Δεν θα επιτρέψουμε να έρχονται μαζικές καραβιές στο όνομα κανενός ψευτοανθρωπισμού» με «ΜΚΟ των εκατομμυρίων ευρώ που αρμέγουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια και τον ανθρωπισμό του εμπορίου…», τόνισε.
Σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται, ο κ. Πλεύρης είπε ότι αφορούν τόσο την πληρέστερη φύλαξη των συνόρων, που όμως όσο και εάν αυτή η περίμετρος επιτηρείται θα υπάρχει και κόσμος που θα περάσει. Για το λόγο αυτό απαιτείται συγκεκριμένη διαχείριση, όπως της αναστολής της δυνατότητας υποβολής αιτήματος χορήγησης ασύλου, που θεσπίζεται με την παρούσα τροπολογία.
Ο υπουργός ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα στην Βουλή και θα είναι εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξέτασης της χορήγησης ασύλου και θα γίνεται αυτοτελής παράνομη πράξη που θα προβλέπει φυλάκιση για όποιον απορρίπτεται η αίτηση ασύλου και αρνείται να φύγει από τη χώρα.
Η κυβέρνησή μας, είπε ο υπουργός, «θα ακολουθήσει πολιτική αντικινήτρων, της σκληρής αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής» σημειώνοντας ότι τώρα έχουμε και μια Ευρώπη στην ίδια κατεύθυνση, που πλέον μας ακούει και δεν θέλει μια Ευρώπη-ξενοδοχείο για όσους θέλουν να έρθουν παράνομα.
Απαντώντας στα περί αντισυνταγματικότητας της τροπολογίας ανέφερε ότι «η ανάλογη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Έβρου κρίθηκε συνταγματική από το ΣτΕ, παρ’ όλο που εκείνη δεν είχε γεωγραφικό προσδιορισμό». Σχετικά με την κλειστή δομή που θα δημιουργηθεί στην Κρήτη, είπε ότι «αυτή οφείλει να υπάρξει για να μπορεί να κρατούνται οι παράνομοι εισελθόντες μετανάστες» λέγοντας πως θα δούμε εάν και κατά πόσο θα συνεργαστούν και οι τοπικές κοινωνίες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ