Βαρουφάκης στην politic: «Τώρα είναι η πιο κατάλληλη ώρα για ένα “νέο Κίνημα Αδεσμεύτων”» (vid)

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε στην politic.gr στο περιθώριο των εργασιών του β’ μέρους του 1ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου του ΜέΡΑ25 τονίζοντας την αναγκαιότητα ενός νέου κινήματος αδεσμεύτων ενώ αναφέρθηκε και στις «7+1 τομές» που παρουσίασε ως προϋπόθεση για μια συμφωνία των προοδευτικών δυνάμεων

Συνέντευξη: Χρίστος Φιλιππούδης

propoli

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στην διακήρυξη για ένα νέο Κίνημα Αδεσμεύτων που παρουσιάστηκε στην Κοινή Συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα με τον πρώην ηγέτη των Εργατικών στη Βρετανία Jeremy Corbyn και την τουρκάλα δημοσιογράφο Ece Temelkuran.

Συγκεκριμένα δήλωσε στην κάμερα του politic.gr: «Τώρα πρέπει να γίνει το Κίνημα Αδέσμευτων», τονίζοντας πως: «αν δεν είχαμε πόλεμο και κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ γεωστρατηγικών μπλοκ γιατί να έχουμε κίνημα αδέσμευτων;»

Για τον ρόλο του ΝΑΤΟ:

«Ο λόγος ύπαρξης του ΝΑΤΟ είναι να προσφέρει υποτίθεται ασφάλεια στα μέλη του. Όταν δεν υπήρχε ασφάλεια δεν είχε λόγο ύπαρξης, οπότε το ΝΑΤΟ δημιούργησε την ανασφάλεια, περιθωριοποιώντας την Ρωσία και εξευτελίζοντας τον ρωσικό λαό το 1995 ουσιαστικά επιβάλλοντάς τους πτώχευση».

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία:

«Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η ουδετερότητα και ανεξαρτησία της Ουκρανίας» ενώ ζήτησε ειρήνη και εξέφρασε την ανάγκη μιας «συμφωνίας Ουάσιγκτον – Μόσχας ώστε να υπάρχουν εγγυήσεις αλλιώς ο πόλεμος θα συνεχιστεί και η Ουκρανία θα μετατραπεί κάτι μεταξύ Αφγανιστάν και Κύπρου».

Για την περίπτωση σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις «7+1 τομές» ως προϋπόθεση για προοδευτική διακυβέρνηση ανέφερε:

«Ο κόσμος μας είναι δύσκολο να εμπιστευτεί το ΣΥΡΙΖΑ όταν μετά από το μεγαλειώδες ΟΧΙ του ελληνικού λαού ο ΣΥΡΙΖΑ συνθηκολόγησε με την τρόικα δίνοντας γη και ύδωρ» ενώ για το κυβερνητικό πρόγραμμα «7+1 τομές» τόνισε ότι είναι «τα ελάχιστα προαπαιτούμενα και το ελάχιστο πρόγραμμα για να απελευθερωθεί η χώρα από τα δεσμά του χρέους».

Παράλληλα στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου συνομιλήσαμε με στελέχη και βουλευτές του κόμματος:

Δείτε επίσης: Συνέδριο ΜέΡΑ25: Αυτές είναι οι “7+1 τομές” που προτείνει ο Βαρουφάκης για σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης

Loading