Κατά πλειοψηφία απορρίφθηκε από την Ολομέλεια το αίτημα της άρσης ασυλίας κατά των 14 βουλευτών της ΝΔ – μελών της Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, που κατέθεσε η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών και Θυμάτων της Τραγωδίας των Τεμπών Μαρία Καρυστιανού για τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας, της παράβασης καθήκοντος και της κατάχρησης εξουσίας.
Την απόρριψη της άρσης της ασυλίας των 14 βουλευτών της ΝΔ ψήφισαν 158 βουλευτές, έναντι 36 που τάχθηκαν «υπέρ», ενώ με το «παρών» τοποθετήθηκαν συνολικά 76 βουλευτές. Στην ονομαστική ψηφοφορία συνολικά ψήφισαν 270 βουλευτές.
Η μηνυτήρια αναφορά και το εισαγγελικό αίτημα για την άρση ασυλίας των βουλευτών της ΝΔ που συμμετείχαν στην Σύνθεση της Ειδικής Προκαταρτικής Επιτροπής αφορούσε στους: Παναγή Καππάτο, Μαρία Αντωνίου, Γεώργιο Βρεττάκο, Αγγελική Δεληκάρη, Αθανάσιο Ζεμπίλη, Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, Μαρίας-Αλεξάνδρα Κεφάλα, Κωνσταντίνο Κεφαλογιάννη, Νεοκλή Κρητικό, Περικλή Μαντά, Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη, Θωμαΐδα Οικονόμου, Σταύρο Παπασωτηρίου και Ασημίνα Σκόνδρα.
Ο βουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής Παναγής Καππάτος σε παρέμβασή του, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι αυτή «η μηνυτήρια αναφορά αφορά την υπεράσπιση της καρδιάς της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας» και «την άσκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος και καθήκοντος του Βουλευτή, το οποίο ρητά αναφέρει ότι αυτός δεν καταδιώκεται, ούτε εξετάζεται με οποιοδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των καθηκόντων του».
Πρόκειται, είπε, «για θεμελιώδη συνταγματική διάταξη, όχι για την προστασία των βουλευτών ως προσώπων, αλλά για την διασφάλιση της ανεξαρτησίας της Βουλής και του αντιπροσωπευτικού μας συστήματος» και σημείωσε ότι «η θέση του βουλευτή στην Εθνική Αντιπροσωπεία δεν μπορεί να μετατραπεί σε ποινικό αδίκημα».
Η βουλευτής της ΝΔ Μαρία Αντωνίου στην παρέμβασή της είπε «δεν απολογούμαι, αλλά υπερασπίζομαι την θεσμική μου ιδιότητα και την ίδια την Δημοκρατία». Απορρίπτοντας τις κατηγορίες της μηνυτήριας αναφοράς, η βουλευτής ανέφερε ότι αυτές οι ενέργειες «δεν είναι απλά νομικές υπερβολές, αλλά προσπάθεια ποινικοποίησης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Απόπειρα εκφοβισμού κάθε βουλευτή» και κατέληξε ότι «υπερασπίζομαι την ψήφο μου, υπερασπίζομαι τη συνείδησή μου, υπερασπίζομαι το Σύνταγμα. Σας καλώ να πράξετε το ίδιο. Να προστατεύσετε την τιμή της Βουλής, να προστατέψετε την Δημοκρατία».
Στη συνέχεια, η συζήτηση συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις των πολιτικών κομμάτων, όπου η ένταση μεταξύ των παρατάξεων ήταν εμφανής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ