Θέσπιση νέων καθεστώτων ενίσχυσης, τροποποίηση των υφιστάμενων και θέσπιση κινήτρων ταχείας αδειοδότησης περιλαμβάνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος που συζητείται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η τροποποίηση του σκοπού του αναπτυξιακού νόμου θέτει στο επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Αναφέρεται επίσης ότι προκειμένου να πραγματοποιείται η ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων αξιοκρατικά, θεσπίζεται η ουσιαστική και αντικειμενική αξιολόγησή τους με τη βαθμολόγηση με συγκριτικά κριτήρια και συντελεστές βαρύτητας, ενώ καταργείται το κριτήριο της χρονικής προτεραιότητας. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ειδική πρόβλεψη για την ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων σε περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα.
Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης είπε ότι το νομοσχέδιο λαμβάνει υπόψη τις προκλήσεις του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος και επιδιώκει να συμβάλει στην εναρμόνιση της ελληνικής οικονομίας στις νέες συνθήκες και προκλήσεις, όπως είναι η κλιματική αλλαγή. Ο προηγούμενος αναπτυξιακός νόμος είχε στόχο την ανάταξη της οικονομίας, ενώ ο νέος νόμος δίνει έμφαση στον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, κάτι που είναι αναγκαίο για την κοινωνία και τους νέους ανθρώπους. Ο βουλευτής αναφέρθηκε στο καθεστώς ενίσχυσης που αφορά τις επενδύσεις στην περιφέρεια και στις διατάξεις που μειώνουν τους χρόνους ελέγχου και την αξιολόγηση με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια.
Η σημερινή συζήτηση του αναπτυξιακού νόμου αξιοποιείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να διατυπώσουν τις αιτιάσεις και τις επικρίσεις τους, όχι μόνο για την πολιτική της ανάπτυξης αλλά και για την πολιτική απέναντι στην αισχροκέρδεια και την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ, που έφερε στο φως «σκάνδαλα διαφθοράς».
Το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζει το νομοσχέδιο και τα περισσότερα άρθρα του, δήλωσε ο εισηγητής του Γιώργος Νικητιάδης, ερμηνεύοντας ότι το νέο νομοθέτημα τροποποιεί τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος δεν είχε αποδώσει. Ο βουλευτής τόνισε πως ένας αναπτυξιακός νόμος πρέπει να επιδιώκει την αύξηση του ΑΕΠ, τη μείωση των εισαγωγών και την αύξηση των εξαγωγών, και υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά δεν περιλαμβάνεται ο τουρισμός στους σκοπούς του αναπτυξιακού νόμου.
Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης ανέφερε ότι ο σκοπός του αναπτυξιακού νόμου δεν πρόκειται να επιτευχθεί με αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί ομολογία αποτυχίας του νόμου του 2022. Ο βουλευτής αναφέρθηκε σε μια πρόβλεψη του νομοσχεδίου που επιτρέπει διακριτική κατανομή πόρων, κάτι που υπονομεύει την αντικειμενικότητα και δημιουργεί ευκαιρίες για κυβερνητικές παρεμβάσεις.
Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Αφροδίτη Κτενά υπογράμμισε ότι και αυτός ο αναπτυξιακός νόμος έχει στόχο την τόνωση της κερδοφορίας συγκεκριμένων καπιταλιστικών επιχειρήσεων και η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων ευθυγραμμίζεται με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Οι εργαζόμενοι δεν θα βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής και εργασίας τους και η κοινωνική και η περιφερειακή ανισότητα έχουν ενταθεί με τις κυβερνητικές πολιτικές ανάπτυξης. Το ΚΚΕ έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.
Η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς Πέτη Πέρκα τόνισε ότι το νομοσχέδιο αποκαλύπτει τα ψέματα της κυβέρνησης σχετικά με τη στήριξη των περιοχών που συμμετέχουν στην απολιγνιτοποίηση, και ότι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης δεν τηρήθηκαν, καθώς οι επιχειρήσεις αποσύρονται από τις λιγνιτικές περιοχές.
Η ειδική αγορήτρια της «Νίκης» Νίκος Βρεττός δήλωσε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί μια απλή παραλλαγή του προηγούμενου νόμου, εστιάζοντας κυρίως σε μεγάλες επιχειρήσεις.
Ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας ανέφερε ότι δεν υπάρχει ενιαία πολιτική για την ανάπτυξη και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν παρεμβαίνει για τα «καρτέλ» των τραπεζών που στραγγαλίζουν την ανάπτυξη.
Ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών» Ιωάννης Κόντης τόνισε την ανάγκη προγραμμάτων ενίσχυσης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας ότι οι τράπεζες, παρά την ανακεφαλαιοποίησή τους, γίνονται ακόμα πιο σκληρές και δεν στηρίζουν τους μικρομεσαίους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ