Μόνο μια παραγωγική Ελλάδα μπορεί να είναι ασφαλής τις επόμενες δεκαετίες, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφερόμενος στη φιλοσοφία του νέου αναπτυξιακού νόμου, που συζητείται από σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Βιώσιμη, είναι για την κυβέρνηση, μια ανάπτυξη η οποία είναι διατηρήσιμη, που σέβεται το περιβάλλον, που ενισχύει την εξωστρέφεια, τόνισε ο υπουργός.
Η τροποποίηση και απολοποίηση των διαδικασιών ενίσχυσης, η καθιέρωση νέων καθεστώτων ενίσχυσης και το νέο σύστημα αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων συνιστούν βασικό κορμό του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης που άρχισε να συζητείται από σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, με σχεδιασμό να ψηφιστεί την προσεχή εβδομάδα στην ολομέλεια. Με βάση την εισηγητική έκθεση του σχεδίου νόμου, προκειμένου να γίνεται ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων αξιοκρατικά, θεσπίζεται η ουσιαστική και αντικειμενική αξιολόγησή τους με τη βαθμολόγηση με συγκριτικά κριτήρια και συντελεστές βαρύτητας, ενώ καταργείται το κριτήριο της χρονικής προτεραιότητας.
Με το σχέδιο νόμου καταργούνται τα καθεστώτα «Ψηφιακός και Τεχνολογικός Μετασχηματισμός Επιχειρήσεων», «Νέο Επιχειρείν», «Καθεστώς Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης», «Έρευνα και Εφαρμοσμένη Καινοτομία» και ιδρύονται τα νέα καθεστώτα «Σύγχρονες τεχνολογίες», «Καθεστώς κοινωνικής επιχειρηματικότητας και χειροτεχνίας» και «Καθεστώς περιοχών ειδικής ενίσχυσης». Με τα νέα καθεστώτα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, επιδιώκεται η ενίσχυση επενδύσεων, επιχειρήσεων και κοινωνικών ομάδων σε περιοχές που χρήζουν ειδικής μέριμνας για λόγους εθνικούς και οικονομικούς.
Η κεντρική ιδέα του παραγωγικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας στοχεύει στην καθοριστική μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και στην ενίσχυση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας, της εξωστρέφειας και της αύξησης των εξαγωγών. Ο υπουργός Ανάπτυξης εξήγησε: «Στην αντίληψή μας για ένα παραγωγικό πρότυπο που θα κάνει την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική είναι ο ενισχυμένος ρόλος της σύγχρονης ελληνικής βιομηχανίας, γιατί η βιομηχανία έχει τη μεγαλύτερη παραγωγικότητα και είναι πιο στέρεος τομέας οικονομικής δραστηριότητας.»
Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι δυναμικός τομέας τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η οποία βρίσκεται σε πολύ σημαντική άνοδο. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης ισχυρής ναυπηγικής βιομηχανίας, υπογραμμίζοντας τη συμβολή της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην επαναλειτουργία των Ναυπηγείων της Ελευσίνας.
Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι η επιδίωξη του νέου αναπτυξιακού νόμου είναι να διασφαλίσει αξιόπιστους χρόνους για την υλοποίηση των επενδύσεων, με την κυβέρνηση να είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει πέντε νέα καθεστώτα με πόρους 1 δισ. ευρώ.
Στην αναφορά του για τα κόμματα, σημείωσε ότι «δεν φαίνεται από την πλευρά κομμάτων, που θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη διακυβέρνησης αυτού του τόπου, κανένα απολύτως σοβαρό εναλλακτικό σχέδιο». Κάλεσε τα κόμματα να αξιολογήσουν τη στρατηγική των αναπτυξιακών νόμων με γνώμονα την ανάγκη παραγωγικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση φροντίζει για χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να συνδυαστούν με αυτό το νόμο.
Ερωτώμενος για την υλοποίηση των επενδύσεων, τόνισε ότι «όποιος κάνει αίτηση μπορεί να ξεκινήσει να υλοποιεί την επένδυση από την ημέρα που θα κάνει την αίτηση», προσδιορίζοντας χρονικά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων και αποφάσεων υπαγωγής.
Κλείνοντας, ο υπουργός επεσήμανε ότι ο νέος νόμος καθιερώνει χρονικό περιθώριο για την έναρξη κάθε επένδυσης, σε αντίθεση με παλαιότερους νόμους που είχαν δεκατρείς παρατάσεις.
Η Νέα Δημοκρατία ανέφερε ότι δίνει έμφαση στον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «από το 2022 δεν εκταμιεύθηκε ούτε ένα ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο». Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε την αποτυχία του νόμου του 2022 και το ΚΚΕ ανέφερε ότι η ανάπτυξη που προωθεί η κυβέρνηση είναι εκτός των κοινωνικών αναγκών.
Η Ελληνική Λύση επισήμανε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος δεν έχει όραμα και σχέδιο, ενώ η Νέα Αριστερά τόνισε τη σημασία της σύνδεσης του αναπτυξιακού μοντέλου με το κοινωνικό. Η «Νίκη» ανέφερε ότι δεν υπάρχει πραγματική ανάπτυξη για τους πολίτες, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας υπογράμμισε την έλλειψη μακροχρόνιας αναπτυξιακής στρατηγικής. Οι «Σπαρτιάτες» τόνισαν ότι η ανάπτυξη πρέπει να προϋποθέτει ανεξάρτητες κυβερνήσεις που θα υπηρετούν το λαό.
Τέλος, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υπογράμμισε την ανάγκη για ολοκληρωμένο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ