Βρούτσης: «Ίδια ημερομηνία από τέλος Ιουλίου οι κύριες και επικουρικές συντάξεις»

Για μία σειρά από ενδιαφέροντα θέματα τοποθετήθηκε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε αρχικά στο αυριανό άνοιγμα των εποχιακών ξενοδοχείων, λέγοντας: «Αύριο είναι μια κρίσιμη μέρα, καθώς ανοίγουν όλα τα εποχιακά ξενοδοχεία και η κυβέρνηση έχει φροντίσει όλους τους εργαζόμενους. Από αύριο όλοι οι ξενοδόχοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν αναστολή συμβάσεων εργασίας σε όλους τους εργαζομένους που εργαζόντουσαν πέρυσι για να πάρουν τα χρήματα τους, τα 534 ευρώ, συνδυαστικά με ασφαλιστικές εισφορές».

propoli

Σχετικά με το ίδιο ζήτημα, ο κ. Βρούτσης πρόσθεσε: «Ο ξενοδόχος είναι υποχρεωμένος να ανοίξει το ξενοδοχείο του και να σταλεί η αναστολή συμβάσεων εργασίας στην ΕΡΓΑΝΗ. Αν δεν το ανοίξει και δεν βάλει σε αναστολή τους εργαζόμενους του θα τους πληρώσει το μισθό». Μάλιστα, διευκρίνισε ότι καλύπτονται και οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία του τουρισμού.

«Τριπλάσιος προϋπολογισμός για τον κοινωνικό τουρισμό»

Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε και στον κοινωνικό τουρισμό, σημειώνοντας ότι «φέτος ο προϋπολογισμός είναι τριπλάσιος και στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν 300 χιλιάδες δικαιούχοι, οι οποίοι θα απολαύσουν ποιοτικές διακοπές στην Ελλάδα. Οι δικαιούχοι μπορούν να μπουν στο σύστημα του ΟΑΕΔ για λεπτομέρειες».

Όσον αφορά την επιδότηση ανεργίας από ξενοδοχείο, ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι «συνεχίζεται απρόσκοπτα, θα καλύπτουμε συνεχώς τον κόσμο με βάση τα κριτήρια του ΟΑΕΔ για την ανεργία. Θα πληρωθούν δυο μήνες ακόμα τακτική επιδότηση μέσω ΟΑΕΔ».

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ενίσχυσης του εισοδήματος εργαζομένων έκανε λόγο για ποσοστό αναπλήρωσης 83,5% έως 100% ενώ για τον επιχειρηματία θα καλύπτεται το 60% των εργοδοτικών εισφορών που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο ο εργαζόμενος δεν θα απασχολείται από τη μεριά του κρατικού προϋπολογισμού.

Τι θα ισχύσει για τις συντάξεις

Ο Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στο ζήτημα των αναδρομικών των παλαιών συνταξιούχων, δηλαδή πριν το νόμο Κατρούγκαλου, τονίζοντας ότι θα τοποθετηθεί όταν βγει η απόφαση του ΣτΕ . Διευκρίνισε, πάντως, ότι τα χρήματα για τα αναδρομικά δεν υπάρχουν, ωστόσο η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί πλήρως. Όπως αποσαφήνισε, οποίο ποσό βγει από την απόφαση, θα δοθεί με βάση τις δημοσιονομικές αντοχές του κράτους.

Παράλληλα, αποκάλυψε και τη δομική αλλαγή στην πληρωμή των συντάξεων με αρχή την πληρωμή του μηνός Ιουλίου: «Στο τέλος του Ιουλίου, και στο εξής, οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις θα καταβληθούν την ίδια ημερομηνία. Ενώ, μέχρι τώρα, έχουμε διαφορετική χρονική καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων, πλέον θα γίνεται ταυτόχρονη καταβολή από τον e-ΕΦΚΑ την ίδια μέρα σε διακριτούς λογαριασμούς». Η πληρωμή θα γίνεται την ημερομηνία της κύριας σύνταξης.

Δείτε επίσης: Ποιες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές στο διάστημα 15-28/06

Loading