ΥΠΕΞ: Συμμετοχή σε διαδικτυακή εκδήλωση για την υλοποίηση των ορισμών της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος

Η Ελλάδα υπήρξε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υιοθέτησε νομοθετικά τους ορισμούς της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος – Επίσης και για τον αντισημιτισμό και για την άρνηση του Ολοκαυτώματος και τη διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας, Νίκος Δένδιας.

Στην παρέμβασή του σε διαδικτυακή εκδήλωση, με αντικείμενο την υλοποίηση στις πολυπολιτισμικές κοινωνίες των τριών, νομικά μη δεσμευτικών, ορισμών της IHRA, την προεδρία της οποίας φέτος ασκεί η Ελλάδα,ο κ. Δένδιας είπε:

propoli

«Το αίμα που χύθηκε από τους Εβραίους συμπολίτες μας, όχι πολύ καιρό πριν, δεν είχε κανέναν άλλο στόχο πέρα από την πίστη τους. Αυτό το αίμα πρέπει να χρησιμεύει τόσο ως υπενθύμιση, αλλά και ως προειδοποίηση ότι πρέπει να παραμείνουμε πάντα σε εγρήγορση»

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε πως η Ελλάδα έχει υιοθετήσει νομοθεσία που βαίνει και πέραν των ορισμών της IHRA όσον αφορά τις στρεφόμενες κατά των Ρομά αντιλήψεις και ενέργειες.

Τη διαδικτυακή εκδήλωση συνδιοργάνωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών της Ελλάδας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αυστρίας, ενώ συμμετείχαν επίσης απευθύνοντας χαιρετισμό ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι (Bujar Osmani) και η Αυστριακή υπουργός για την ΕΕ και το Σύνταγμα Καρολίνα Έντσταντλερ (Karoline Edtstadler).

Η εκδήλωση παρείχε την ευκαιρία σε εκπαιδευτές, δασκάλους και διαμορφωτές πολιτικής από χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες για το θέμα, στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης του ρατσισμού και του αντισημιτισμού μέσω της επιμόρφωσης και των εκπαιδευτικών διαδικασιών.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι η ελληνική προεδρία της IHRA έχει θέσει την εκπαίδευση ως προτεραιότητα.

Ο υπουργός ανέδειξε την πρόθεση και ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει σχετική τεχνογνωσία σε γειτονικές και άλλες φίλες χώρες, καθώς και να ενθαρρύνει την ενίσχυση της συνεργασίας μαζί τους για πρόληψη και αντιμετώπιση του αντισημιτισμού.

Επεσήμανε τέλος ότι η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην IHRA ως πλήρες μέλος, κάτι που υποστηρίζει η χώρα μας.

Επιπρόσθετα, ο κ. Δένδιας εξέφρασε προβληματισμό για την άνοδο του αντισημιτισμού που έχει παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Δείτε επίσης: Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα γέφυρα συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης-Μέσης Ανατολής και Κόλπου

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading