Υπόθεση Γεωργούλη: Πότε θα φτάσει στη βελγική δικαιοσύνη, οι επόμενες κινήσεις του ευρωβουλευτή

Πότε θα συζητηθεί η άρση ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ποιες είναι οι κινήσεις που ετοιμάζει ο ευρωβουλευτής ενώπιον της βελγικής δικαιοσύνης.

Οι δικηγόροι του Αλέξη Γεωργούλη αναμένεται να λάβουν την Πέμπτη (20/4) επίσημα στα χέρια τους το περιεχόμενο της καταγγελίας από τις βελγικές Αρχές ενώ είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες που θέλουν τον ίδιο τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να προτίθεται να ζητήσει ακρόαση από την Εισαγγελία των Βρυξελλών, πριν αρθεί η ασυλία του. 

propoli

Ο Αλέξης Γεωργούλης, που έδειξε από την αρχή πρόθεση να συνεργαστεί πλήρως με τις βελγικές Αρχές, για να αποδείξει την «αθωότητά» του -όπως ο ίδιος ισχυρίζεται- ετοιμάζεται να κάνει… νομική ντρίμπλα με την κίνηση να ζητήσει ακρόαση. Αυτό, όπως ανέφερε το Star, δείχνει πως θέλει να συνεργαστεί και να δείξει ότι «καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται».

Με άλλα λόγια θέλει να ακούσουν οι βελγικές Αρχές τη δική του εκδοχή στην υπόθεση. Πάντως, έχει πάρα πολύ λίγες πιθανότητες να συμβεί αυτό πριν αρθεί η ασυλία του. Κι αυτό γιατί και ο Ταραμπέλα το είχε ζητήσει επανειλημμένως και δεν του δώσανε οι Βέλγοι αυτή την ευκαιρία.

Όσον αφορά την άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή, αναμένεται να γίνει μια συνεδρίαση από την επιτροπή για να οριστούν οι συντονιστές και σε μεταγενέστερο στάδιο θα κληθεί ο ίδιος και κατόπιν θα γίνει η ψηφοφορία. Η επόμενη συνεδρίαση είναι στις 30 Μαΐου, όμως δεν αποκλείεται και μια έκτακτη συνεδρίαση για την άρση της ασυλίας του Γεωργούλη.

Πόσο θα καθυστερήσει η άρση της ασυλίας

Πάντως, όλα δείχνουν ότι η άρση της ασυλίας θα αργήσει. Στην ατζέντα της JURI την επόμενη εβδομάδα δεν συμπεριλαμβάνεται η υπόθεση Γεωργούλη και η επόμενη συνεδρίαση είναι στις 30 Μαΐου. Ωστόσο, την επόμενη εβδομάδα θα οριστεί εισηγητής και υπάρχουν πιέσεις να μπει μια έκτακτη συνεδρίαση ειδικά για το θέμα.

Τα σενάρια για επίκληση πολιτικής δίωξης

Όσον αφορά την εκτίμηση για το τι θα αντιμετωπίσει ποινικά ο κ. Γεωργούλης και ποια τακτική θα ακολουθήσει, οι κατηγορίες επισείουν ποινή κάθειρξης 10 ετών στο Βέλγιο καθώς πρόκειται για πολύ σοβαρά αδικήματα.

Δεν αποκλείεται οι δικηγόροι να προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν το επιχείρημα του πολιτικού δόλου, της σκοπιμότητας προκειμένου να μην αρθεί η ασυλία. Αν δεν τα καταφέρουν όμως η διαδικασία θα περάσει στη βελγική δικαιοσύνη, θα συγκληθεί προδικαστικό συμβούλιο και εκεί θα κληθεί ο ευρωβουλευτής.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να καθυστερήσει πολύ να φτάσει στα δικαστήρια των Βρυξελλών η υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη. Μπορεί να πάρει μήνες, κι αυτό γιατί, πρώτα απ’ όλα η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να επεξεργαστεί την υπόθεση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει λάβει ακόμη ούτε την δικογραφία. 

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αυτό που θα πάρει την τελική απόφαση για την άρση της ασυλίας του κ. Γεωργούλη μετά την εισήγηση που θα δεχθεί από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων.

Επίσης, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός πως τον Αύγουστο είναι κλειστό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τότε, όπως αναφέρθηκε στον ΑΝΤ1, η υπόθεση Γεωργούλη ίσως δεν πάρει τη δικαστική οδό πριν από τον φθινόπωρο.

Πληροφορίες για νέες καταγγελίες

Την ίδια ώρα, νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας μετά τον σάλο από την καταγγελία για βιασμό και κακοποίηση της Ελένης Χρονοπούλου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο ευρωβουλευτής αντιμετωπίζει και άλλες καταγγελίες. Όπως μετέδωσε η εκπομπή «Το Πρωινό» του ΑΝΤ1, οι δύο καταγγελίες αφορούν σε εργασιακό εκφοβισμό συνεργατών του Αλέξη Γεωργούλη, εκ των οποίων η μία έχει γίνει από άντρα.

Η άλλη καταγγελία αφορά ασκούμενη στο γραφείο του Αλέξη Γεωργούλη που υποστηρίζει πως υπέστη βία από τον ευρωβουλευτή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εκπομπής «Το Πρωινό», μια νεαρή εργαζόμενη στο γραφείο του Αλέξη Γεωργούλη έκανε καταγγελία για εργασιακό εκφοβισμό.

Η αναφορά έγινε το 2020 για ενόχληση στον εργασιακό χώρο και ακολούθησε εσωτερικός έλεγχος για την υπόθεση, όμως δεν βρέθηκαν στοιχεία και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.

Η άλλη καταγγελία αφορά έναν άντρα, μόνιμο υπάλληλο στο γραφείο του Αλέξη Γεωργούλη. Ο συνεργάτης του ευρωβουλευτή έκανε αναφορά το 2019 για ενόχληση στον εργασιακό χώρο, ωστόσο και πάλι έγινε έλεγχος, όμως δεν βρέθηκαν στοιχεία και μπήκε η υπόθεση στο αρχείο.

Τέλος, ασκούμενη στο γραφείο του Αλέξη Γεωργούλη έκανε αναφορά για βία και ξυλοδαρμό, μετά από έξοδο για ποτό με τον ηθοποιό και ευρωβουλευτή, όμως ακόμη, σύμφωνα πάντοτε με την εκπομπή «Το Πρωινό» δεν έχει προχωρήσει σε επίσημη καταγγελία. Ωστόσο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η ασκούμενη δικηγόρος φαίνεται να είναι σε επικοινωνία με δικηγόρο για την υπόθεσή της.

Δείτε επίσης: Οι ΗΠΑ καλούν Τουρκία και Ουγγαρία να εγκρίνουν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέχρι τον Ιούλιο

Loading