Η ρύθμιση της Υπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη, για διαγραφές φοιτητών αναδεικνύει τα κριτήρια για τη διατήρηση της φοιτητικής τους ιδιότητας. Η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, επιβεβαίωσε τη εφαρμογή της ρύθμισης που προβλέπει διαγραφές ανενεργών φοιτητών από τα ελληνικά πανεπιστήμια. Η υπουργός τόνισε ότι περίπου 35.000 αιώνιοι φοιτητές θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Σημειώνεται ότι σχεδόν 290.000 άτομα θα διαγραφούν από τους φοιτητικούς καταλόγους.
Όπως εξήγησε, κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στην ΕΡΤ, η διάταξη είναι ευεργετική για φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το 75% των μαθημάτων τους και έχουν συμμετάσχει σε εξετάσεις τουλάχιστον δύο φορές τα τελευταία δύο χρόνια. Επισημαίνεται ότι η παρουσία στις εξεταστικές αποτελεί κρίσιμο στοιχείο διατήρησης του φοιτητικού status.
Η ρύθμιση, σύμφωνα με τη Ζαχαράκη, βελτιώνει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και διασφαλίζει ότι δεν θα διαγραφούν φοιτητές με αναπηρία άνω του 50%, γονείς παιδιών έως 8 ετών, εργαζόμενοι άνω των 20 ωρών την εβδομάδα και αθλητές με απαιτητικά προγράμματα. Η υπουργός επεσήμανε ότι το προφίλ των ιδρυμάτων επηρεάζεται όταν οι καταλόγοι περιλαμβάνουν ανενεργούς φοιτητές, διότι παραμορφώνεται η αναλογία φοιτητών-διδασκόντων και η εικόνα των ιδρυμάτων.
Η Ζαχαράκη ξεκαθάρισε ότι οι φοιτητές που διαθέτουν ακόμη περιθώριο φοίτησης δεν επηρεάζονται από τη ρύθμιση, όπως και οι φοιτητές που έχουν μόλις ξεκινήσει τις σπουδές τους. Αναφορικά με την έννοια του αιώνιου φοιτητή, διευκρίνισε ότι αφορά όσους έχουν υπερβεί τον επιτρεπόμενο χρόνο σπουδών χωρίς ενεργή συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Μόνο από τα μεγάλα πανεπιστήμια, όπως το ΕΚΠΑ και το ΟΠΑ, εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 10.000 φοιτητές ανά έτος εισαγωγής που δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, με κάποιες εγγραφές να χρονολογούνται από το 1930 ή το 1931. Η υπουργός ενημέρωσε ότι από σήμερα, Τρίτη 8 Ιουλίου, είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού και κάλεσε τους υποψήφιους φοιτητές να επιλέξουν με βάση τα ενδιαφέροντα και τις οικονομικές δυνατότητες της οικογένειας τους.
Αναφερόμενη στη φοιτητική στέγαση, η Ζαχαράκη παραδέχθηκε τις ελλείψεις, ειδικά σε τουριστικές περιοχές, και σημείωσε τις συνεχείς προσπάθειες ενίσχυσης του στεγαστικού επιδόματος, όπως και τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης που θα προσθέσουν νέες φοιτητικές εστίες.
Πηγή περιεχομένου: in.gr