Αμερικανικό κολεγιακό μπάσκετ: Η νέα πρόκληση για τις ευρωπαϊκές ακαδημίες

Αμερικανικό κολεγιακό μπάσκετ: Η νέα πρόκληση για τις ευρωπαϊκές ακαδημίες

Το αμερικανικό κολεγιακό μπάσκετ, έχοντας πλέον απελευθερωθεί από τους περιορισμούς του αμιγώς ερασιτεχνικού καθεστώτος, προσφέρει στους νεαρούς Ευρωπαίους παίκτες ποσά που δεν έχουν καμία σχέση με τα δεδομένα του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Αυτό προκαλεί ένα κύμα φυγής που, σύμφωνα με ορισμένους, ενδέχεται να απειλήσει μακροπρόθεσμα τη διαδικασία της παραγωγής ταλέντων στην Ευρώπη.

«Δεν περιμέναμε τέτοια ποσά στις αποδοχές. Ακούσαμε για ετήσιους μισθούς 2 εκατομμυρίων δολαρίων. Κανείς δεν μπορεί να ανταγωνιστεί κάτι τέτοιο», δηλώνει ο πρόεδρος της Γαλλικής Λίγκας (LNB), Φιλίπ Οσέρ. Δύο εκατομμύρια δολάρια είναι αποδοχές επιπέδου σούπερ σταρ της EuroLeague, προσθέτει, τονίζοντας ότι ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στη Γαλλία, ο Μάικ Τζέιμς, φτάνει τα 2,6 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 3 εκατ. δολάρια) ετησίως.

Οι δελεαστικές αυτές προσφορές προέρχονται από κολεγιακά ιδρύματα των ΗΠΑ, των οποίων το οικονομικό μοντέλο άλλαξε δραματικά εξαιτίας δύο δικαστικών αποφάσεων: Η πρώτη, το 2021, αναγνώρισε στους φοιτητές-αθλητές το δικαίωμα εκμετάλλευσης της εικόνας τους, ενώ η δεύτερη, τον Ιούνιο του 2024, επικύρωσε τον διαμοιρασμό εσόδων ανάμεσα στα πανεπιστήμια και τους αθλητές υψηλού επιπέδου.

Σύμφωνα με τον Οσέρ, τουλάχιστον δέκα νεαροί Γάλλοι που αγωνίζονταν στην εγχώρια λίγκα δέχθηκαν προτάσεις από αμερικανικά κολέγια και αρκετοί αποδέχθηκαν. Αυτή η τάση έχει επιπτώσεις και για τους ευρωπαϊκούς συλλόγους, οι οποίοι ανησυχούν ότι μπορεί να σταματήσουν να επενδύουν στην παραγωγή ταλέντων.

Ο Φιλίπ Οσέρ προειδοποιεί ότι αν συνεχιστεί αυτή η τάση, οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι ίσως πάψουν να επενδύουν στη διαδικασία παραγωγής, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά τόσο την Ευρώπη όσο και το NCAA, καθώς δεν θα υπάρχουν αρκετοί παίκτες διαθέσιμοι.

Ο Μαρίν Σέντλατσεκ, πρώην σκάουτ, αναφέρει ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί να ξεφουσκώσει την επόμενη σεζόν, ανάλογα με την απόδοση των παικτών που θα μεταβούν στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, το ευρωπαϊκό μπάσκετ έχει τις δικές του λύσεις για να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση, όπως περισσότερος χρόνος συμμετοχής για τους νέους και ρήτρες αποζημίωσης στα συμβόλαια. Ο Φιλίπ Οσέρ ζητά επίσης, ο πρώτος επαγγελματικός συμβόλαιο να είναι αφορολόγητο, ώστε οι γαλλικοί σύλλογοι να μπορούν να είναι πιο ανταγωνιστικοί οικονομικά.

Loading

Play