Το Ολυμπιακό σύμβολο της Παιανίας αναγεννήθηκε και, μετά από χρόνια εγκατάλειψης, επανέκτησε τη θέση που του αξίζει στον χάρτη του ελληνικού αθλητισμού. Οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις της περιοχής κατασκευάστηκαν το 2002 ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και το προπονητικό αυτό κέντρο αποτέλεσε για μία περίοδο σημείο αναφοράς για τον ελληνικό στίβο και το βόλεϊ. Ωστόσο, η απουσία ουσιαστικής μέριμνας και συντήρησης οδήγησε τις εγκαταστάσεις σε σταδιακή φθορά, στερώντας από τις νέες γενιές αθλητών έναν πολύτιμο χώρο άθλησης και προετοιμασίας.
Η επίσκεψη (2/5) του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις εγκαταστάσεις σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της Πολιτείας να επενδύσει ξανά στον αθλητισμό και στις υποδομές που τον υποστηρίζουν. Με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ανακαίνισης σε εξέλιξη και την ενεργή συμμετοχή του ΟΑΚΑ και της Lamda Development, οι εγκαταστάσεις αναμορφώνονται πλήρως, με στόχο να λειτουργήσουν ως ένα σύγχρονο προπονητικό και εκπαιδευτικό κέντρο υψηλών προδιαγραφών.
Για την επαναλειτουργία αυτών των εγκαταστάσεων μίλησαν από κοινού στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) η διοίκηση και η γενική διεύθυνση του ΟΑΚΑ, που έχει και την εποπτεία της Ολυμπιακής εγκατάστασης της Παιανίας.
Ο λόγος δόθηκε στην Πρόεδρο του ΔΣ του ΟΑΚΑ, Ιωάννα Μπάτσου και στον Συντονιστή Γενικό Διευθυντή του, Κωνσταντίνο Χαλιορή, οι οποίοι αναφερόμενοι στην επένδυση υπογράμμισαν ότι η Παιανία γίνεται ξανά σημείο εκκίνησης για το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού!
Αναλυτικά τα όσα δήλωσαν από κοινού στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
1. Τι σημαίνει για τον ελληνικό αθλητισμό η επαναλειτουργία των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων Παιανίας;
«Η επαναλειτουργία των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων Παιανίας αποτελεί ένα ιδιαίτερα θετικό και πολυεπίπεδο γεγονός για τον ελληνικό αθλητισμό. Οι εγκαταστάσεις της Παιανίας ήταν από τις πιο σύγχρονες στην Ελλάδα. Η επαναλειτουργία τους σηματοδοτεί την επαναφορά ενός σημαντικού αθλητικού πόλου με πλήρεις υποδομές για προπονήσεις και αγώνες, μειώνοντας την πίεση στις ήδη υπερφορτωμένες εγκαταστάσεις της Αττικής».
2. Η ξιφασκία απέκτησε στην Παιανία το δικό της «σπίτι». Τι σημαίνει αυτό για ένα άθλημα που μας έχει «καλομάθει» στις επιτυχίες;
«Η απόκτηση μόνιμης έδρας για τη ξιφασκία στην Παιανία είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα για ένα άθλημα που έχει χαρίσει στην Ελλάδα σημαντικές διακρίσεις τα τελευταία χρόνια. Ένα σταθερό προπονητικό κέντρο παρέχει καλύτερες συνθήκες προετοιμασίας για αθλητές και προπονητές, συμβάλλοντας στην περαιτέρω επαγγελματοποίηση του αθλήματος».
3. Ποια άλλα αθλήματα θα φιλοξενηθούν στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις της Παιανίας;
«Εκτός από την ξιφασκία και τον στίβο, θα φιλοξενηθούν και άλλα αθλήματα σταδιακά. Σίγουρα θα κατασκευαστούν ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις για την κάλυψη των αναγκών του ερασιτεχνικού και του επαγγελματικού αθλητισμού. Ο σχεδιασμός αποσκοπεί στη δημιουργία ενός σύγχρονου αθλητικού και πολιτιστικού κέντρου, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των Εθνικών ομάδων και των πολιτών της περιοχής. Η ολοκλήρωση των έργων αναμένεται πριν από το τέλος του 2026».
4. Πόσο σημαντική ήταν η προσφορά της Πολιτείας για τη δημιουργία του;
«Η προσφορά της Πολιτείας για την αναβάθμιση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων ήταν καθοριστική. Χωρίς κρατική πρωτοβουλία, ένα τέτοιο έργο θα παρέμενε ανεκμετάλλευτο ή θα συνέχιζε να παρακμάζει. Η παρέμβαση της Πολιτείας έδωσε νέα ζωή σε εγκαταστάσεις υψηλής αξίας και αποκατέστησε την εμπιστοσύνη μεταξύ αθλητικών φορέων και κράτους».
5. Ποια είναι η ανταπόκριση από τους αθλητές που χρησιμοποιούν τις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις;
«Η ανακαίνιση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και η επαναλειτουργία του εργομετρικού κέντρου στο ΟΑΚΑ έχουν προκαλέσει θετική ανταπόκριση από την αθλητική κοινότητα. Οι αθλητές εκφράζουν ικανοποίηση για τις βελτιωμένες συνθήκες προπόνησης, τονίζοντας ότι οι αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις ενισχύουν την ψυχολογία τους».
Κλείνοντας, η Ιωάννα Μπάτσου απέστειλε το δικό της μήνυμα για το σχέδιο αναβάθμισης του ΟΑΚΑ, τονίζοντας: «Το σχέδιο αναβάθμισης του ΟΑΚΑ είναι μια επένδυση στο μέλλον του ελληνικού αθλητισμού. Με σεβασμό στην ιστορία, το ΟΑΚΑ μπορεί να μετατραπεί σε έναν ζωντανό κόμβο αθλητισμού και πολιτισμού, ανοιχτό στους πολίτες και αναγνωρίσιμο διεθνώς».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ