Οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό μπάσκετ φέρνουν την πιθανότητα αποχώρησης του Ερυθρού Αστέρα από την EuroLeague. Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, καθώς ο Ερυθρός Αστέρας φέρεται έτοιμος να ακολουθήσει το παράδειγμα της Άλμπα Βερολίνου, εξετάζοντας σοβαρά την αποχώρηση από την EuroLeague, προκειμένου να υποστηρίξει τη FIBA και το Basketball Champions League (BCL). Το ευρωπαϊκό μπάσκετ φαίνεται να εισέρχεται σε περίοδο τεκτονικών ανακατατάξεων. Όλο και περισσότερα κορυφαία κλαμπ αμφισβητούν τη βιωσιμότητα και τη δικαιοσύνη του μοντέλου της EuroLeague, ανοίγοντας την πόρτα για μετακινήσεις προς την FIBA και την αναπτυσσόμενη διοργάνωσή της, το BCL.
Μετά την αιφνιδιαστική —αλλά τεκμηριωμένη— απόφαση της Άλμπα Βερολίνου να αποχωρήσει από την Ευρωλίγκα έπειτα από 24 χρόνια, αναφορές από τη Σερβία, και συγκεκριμένα το ρεπορτάζ του Telegraf.rs, αποκαλύπτουν ότι και ο Ερυθρός Αστέρας εξετάζει σοβαρά αυτή την προοπτική. Η αιτία δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και θεσμική. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι ερυθρόλευκοι του Βελιγραδίου έλαβαν πρόταση από την EuroLeague, η οποία θεωρείται από τη διοίκησή τους ως μη ελκυστική και μονόπλευρη, καθώς υποχρεώνονται να καταβάλουν ποσό συμμετοχής χωρίς ουσιαστική εγγύηση ανταπόδοσης — ούτε σε τηλεοπτικά δικαιώματα, ούτε σε έσοδα, ούτε σε βαθμολογική ασφάλεια.
Την ίδια στιγμή, η FIBA προωθεί ένα πιο ανοιχτό, οικονομικά βιώσιμο και λιγότερο ελιτίστικο μοντέλο διοργάνωσης, με στόχο να προσελκύσει παραδοσιακά κλαμπ με ισχυρές βάσεις φιλάθλων και πλούσια ιστορία. Ήδη ομάδες όπως η Ουνικάχα Μάλαγα, η Γκραν Κανάρια και η Χάποελ Ιερουσαλήμ έχουν σημειώσει αγωνιστική και εμπορική επιτυχία στο BCL, καθιστώντας τη διοργάνωση ακόμα πιο ελκυστική.
Η υπόθεση του Ερυθρού Αστέρα δεν είναι μεμονωμένη. Η EuroLeague φαίνεται να απειλείται πλέον όχι εξωτερικά, αλλά εκ των έσω. Η στασιμότητα στο format, οι περιορισμένες θέσεις, οι ελάχιστες δυνατότητες ανάδειξης νέων ομάδων και οι ασταθείς εμπορικές απολαβές έχουν φέρει σε δύσκολη θέση ομάδες που δεν διαθέτουν μακροχρόνιο συμβόλαιο.
Ο Ερυθρός Αστέρας είναι έτοιμος να ακούσει προτάσεις και από τις δύο πλευρές – EuroLeague και FIBA – και θα αποφασίσει με βάση το συμφέρον του συλλόγου, την αγωνιστική του προοπτική, αλλά και την οικονομική βιωσιμότητα του μοντέλου συμμετοχής. Η πιθανή αποχώρηση του σερβικού κολοσσού από την EuroLeague θα μπορούσε να είναι καμπή για το μέλλον της διοργάνωσης, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν από τους πιο εμπορικά ισχυρούς και ιστορικούς συλλόγους των Βαλκανίων, με ισχυρή λαϊκή βάση και έντονη μπασκετική κουλτούρα.
Τα ερωτήματα αυξάνονται και για την Παρτιζάν, τον άλλο μεγάλο σερβικό σύλλογο. Αν ο Αστέρας αλλάξει στρατόπεδο, είναι πιθανό να ακολουθήσει και ο Παρτιζάν, ιδίως εάν δεν διασφαλίζει θέση με πλήρη οφέλη στην EuroLeague. Αυτά αναφέρει η σερβική εφημερίδα, υποδεικνύοντας ότι η σύγκρουση EuroLeague – FIBA μπαίνει σε νέα φάση. Και αν μέχρι πρότινος το BCL φαινόταν εναλλακτική λύση για τις μεσαίες δυνάμεις, τώρα εμφανίζεται ως στρατηγικός ανταγωνιστής με ευρωπαϊκή προοπτική.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το καλοκαίρι του 2025 θα είναι καθοριστικό για το μέλλον του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Και η απόφαση του Ερυθρού Αστέρα θα μπορούσε να προκαλέσει μια σειρά εξελίξεων που θα αλλάξουν το τοπίο της ηπείρου.
Πηγή περιεχομένου: in.gr