Η ελληνική αποστολή του ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ κατέκτησε τις δύο πρώτες θέσεις στο διεθνές τουρνουά βόλεϊ στην Κωνσταντινούπολη, παρά τα σοβαρά εμπόδια χρηματοδότησης και τις απαιτητικές συνθήκες.
Η ελληνική ομάδα του ΤΕΦΑΑ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ξεχώρισε στο Sportsfest, το ιστορικό φοιτητικό τουρνουά που φέτος γιόρτασε την 45η του διοργάνωση στην Πανεπιστημιούπολη «Bogazici» στην Κωνσταντινούπολη.
Η μοναδική ελληνική συμμετοχή διέπρεψε, κατακτώντας τις δύο πρώτες θέσεις στο βόλεϊ ανδρών και γυναικών αντίστοιχα. Η αποστολή αριθμούσε 26 αθλητές – 14 άνδρες και 12 γυναίκες – υπό την καθοδήγηση της προπονήτριας Κυριακής Κωτσιλή και του γυμναστή-βοηθού προπονητή Κωνσταντίνου Δούμα.
Ο κ. Χρήστος Περδίκης, υπεύθυνος επικοινωνίας της ομάδας, μίλησε στην POLITIC για τη μεγάλη διάκριση της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ, η οποία κατέκτησε τις πρώτες θέσεις στο διεθνές τουρνουά Sportsfest, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

«Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουμε ως Σχολή ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ σε διεθνές τουρνουά βόλεϊ. Πέρυσι σκοπεύαμε να λάβουμε μέρος και να κατεβάσουμε ομάδες ποδοσφαίρου, όμως λόγω καθυστερήσεων στην εγγραφή και στην καταβολή του κόστους συμμετοχής, τελικά δεν προλάβαμε. Φέτος, οργανωθήκαμε εγκαίρως, έγιναν όλα όπως έπρεπε, και φυσικά τώρα που κερδίσαμε, έχουμε ήδη θέσει ως στόχο τη συμμετοχή και το 2026.
Το τουρνουά διεξήχθη από τις 14 έως τις 19 Μαΐου, στο Πανεπιστήμιο Boğaziçi, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης. Συμμετείχαν ομάδες από 32 πανεπιστήμια, προερχόμενες από 14 διαφορετικές χώρες, ανάμεσά τους και η Αλγερία με τον Λίβανο».

Ο ανταγωνισμός, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν σκληρός, καθώς πολλές ομάδες είχαν στις τάξεις τους διεθνείς παίκτες που αγωνίζονται σε επαγγελματικά πρωταθλήματα.
«Ξεκινήσαμε με ομίλους και μετά μπήκαμε στα νοκ-άουτ. Είχαμε όμως κι εμείς εξαιρετικούς αθλητές, που αγωνίζονται σε μεγάλες επαγγελματικές ομάδες, αλλά ταυτόχρονα είναι και φοιτητές του ΑΠΘ – κάτι που ήταν βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή. Τους καλέσαμε από τον Σεπτέμβριο, οργανώσαμε τις διαδικασίες από νωρίς, βρήκαμε χορηγούς και δημιουργήσαμε δύο πλήρεις ομάδες. Συνολικά είχαμε 26 άτομα: 14 άνδρες και 12 γυναίκες. Και οι δύο ομάδες μας κατέκτησαν την πρώτη θέση στις αντίστοιχες κατηγορίες».

Ο τελικός των ανδρών, όπως περιγράφει, ήταν συγκλονιστικός:
«Ήταν ένας από τους πιο δύσκολους αγώνες. Κράτησε δύομισι ώρες και κρίθηκε στο τέλος, με σκορ 3-2 υπέρ μας. Στις γυναίκες, η επικράτηση ήρθε πιο άνετα, με 3-1. Αλλά η χαρά της νίκης, ειδικά όταν έρχεται με ανατροπή, είναι μοναδική. Αυτό είναι που προσφέρει ο αθλητισμός!».

Ωστόσο, η επιτυχία, εξηγεί, ήρθε χωρίς την οικονομική υποστήριξη του πανεπιστημίου:
«Ένα από τα βασικά μας προβλήματα ήταν η χρηματοδότηση. Το ΑΠΘ δεν συνέβαλε στην κάλυψη των εξόδων της αποστολής. Μας ενημέρωσαν ότι για να συμμετάσχουν, θα πρέπει να βρεθούν κονδύλια και να προκηρυχθεί σχετικό πρόγραμμα. Παρ’ όλα αυτά, είμαστε ήδη σε επικοινωνία μαζί τους για το μέλλον, γιατί μας κάλεσαν να συμμετάσχουμε σε νέα διοργάνωση, στην Καταλωνία της Ισπανίας, από τις 14 έως τις 20 Οκτωβρίου. Εκεί θα είναι ομάδες κυρίως από την Αγγλία και τη Γαλλία, και οι απαιτήσεις – τόσο αγωνιστικά όσο και οικονομικά – είναι ακόμα μεγαλύτερες».

Ο κ. Χρήστος Περδίκης αναφέρθηκε και στον ρόλο του πανεπιστημιακού αθλητισμού στη χώρα και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει:
«Είναι σημαντικό να υπάρχει πανεπιστημιακός αθλητισμός στην Ελλάδα, το έχουμε παραγκωνίσει αρκετά το ζήτημα. Χρειάζεται να ανασυγκροτηθούν τα πανεπιστημιακά γυμναστήρια και να στηριχθούν οι υποδομές. Στο ΑΠΘ, βρισκόμαστε σε καλό επίπεδο, όμως σε άλλες πόλεις, όπως η Αλεξανδρούπολη ή η Ξάνθη, η κατάσταση είναι απογοητευτική. Αν είναι να σπουδάσει εκεί κάποιος αθλητής, που κάνει πρωταθλητισμό δεν του παρέχονται ούτε οι κατάλληλες ώρες προπόνησης ούτε οι απαιτούμενες εγκαταστάσεις. Κι αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά για την αθλητική του εξέλιξη.»
Η Κυριακή Κωτσιλή, προπονήτρια των ομάδων βόλεϊ του ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ, μίλησε για τη μοναδική εμπειρία της συμμετοχής στο τουρνουά, αλλά και τις δυσκολίες που χρειάστηκε να ξεπεράσει η ομάδα μέχρι να φτάσει στον τελικό και την κατάκτηση της κορυφής:
«Ήταν η πρώτη φορά που η σχολή συμμετείχε σε διεθνές τουρνουά βόλεϊ και όλη η προετοιμασία έγινε σε λιγότερο από έναν μήνα — συγκεκριμένα, μέσα σε 28 ημέρες. Η ομάδα είχε αρχικά δημιουργηθεί για τις ανάγκες του πανεπιστημιακού πρωταθλήματος του ΑΠΘ, με την ανδρική ομάδα να συγκροτείται για πρώτη φορά φέτος σε πανεπιστημιακό επίπεδο, και τη γυναικεία για δεύτερη φορά», ανέφερε.
«Ήταν μια πάρα πολύ όμορφη εμπειρία, όμως οι αγώνες ήταν εξαιρετικά απαιτητικοί. Την πρώτη μέρα παίξαμε έξι παιχνίδια και τη δεύτερη τρία, προκειμένου να φτάσουμε στον ημιτελικό, ο οποίος διεξήχθη την ίδια μέρα με τον τελικό. Ήταν εξαντλητικό πρόγραμμα. Τα παιδιά, παρ’ όλα αυτά, ήταν ενθουσιασμένα. Για τους περισσότερους ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαν σε διεθνή διοργάνωση και έδωσαν πραγματικά τον καλύτερό τους εαυτό».

Όπως λέει η ίδια, η κορύφωση ήρθε με τον δραματικό τελικό των ανδρών:
«Ο πιο απαιτητικός αγώνας ήταν ο τελικός των ανδρών, όπου κερδίσαμε 3-2 σε τάι-μπρέικ με σκορ 17-15. Το παιχνίδι πήγαινε πόντο-πόντο σε όλη τη διάρκειά του και διήρκησε σχεδόν τρεις ώρες».
Η προπονήτρια δεν έκρυψε την απογοήτευσή της για την έλλειψη υποστήριξης από το ΑΠΘ, τονίζοντας πως το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετώπισε η αποστολή ήταν η χρηματοδότηση:
«Τα έξοδα καλύφθηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου από τους γονείς και τα ίδια τα παιδιά. Το πανεπιστήμιο δεν συνέβαλε καθόλου οικονομικά. Μετά τον τελικό, δεν μας έδωσαν τα μετάλλια των κοριτσιών – και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το τουρκικό πανεπιστήμιο, προκειμένου να μας τα στείλουν. Μας είπαν ότι “δεν τα είχαν” εκείνη τη στιγμή, κάτι που μας άφησε με πικρή γεύση».
Αντίστοιχες ήταν οι δυσκολίες και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας:
«Οι χώροι του πανεπιστημίου δεν είναι πάντα διαθέσιμοι για προπονήσεις. Πρέπει να κάνουμε κράτηση πολύ νωρίς, καθώς πολλές φορές τα γήπεδα τα κλείνουν άτομα που απλώς θέλουν να παίξουν για ψυχαγωγία. Κάθε φορά πρέπει να είμαστε σε συνεννόηση με το τμήμα μας για να εξασφαλίσουμε ώρες προπόνησης. Ακόμα και για τη συνέντευξη στην ΕΡΤ, χρειάστηκε να πάρουμε ειδική άδεια».
Όπως δήλωσε, η επόμενη διεθνής διοργάνωση πλησιάζει, όμως η συμμετοχή της ομάδας παραμένει αβέβαιη λόγω κόστους:
«Έχουμε δεχτεί πρόσκληση να συμμετάσχουμε σε τουρνουά βόλεϊ στην Ισπανία τον Οκτώβριο, όμως το οικονομικό βάρος είναι δυσβάσταχτο για τις οικογένειες. Το κόστος ανέρχεται σε 400 με 500 ευρώ ανά φοιτητή. Το πανεπιστήμιο και πάλι δεν δείχνει πρόθεση να μας στηρίξει. Ελπίζουμε μέχρι τα τέλη Αυγούστου να έχουμε βρει κάποιον χορηγό, ώστε να καταφέρουμε να εκπροσωπήσουμε και πάλι τη σχολή μας στο εξωτερικό».