Στις 16 Μαΐου 1975, η Γιούνκο Ταμπέι έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέβηκε στο Έβερεστ. Μισό αιώνα αργότερα, το υψηλότερο βουνό στον κόσμο αναμένεται να υποδεχτεί την χιλιοστή γυναικεία ανάβαση αυτήν την σεζόν.
Η κατάκτηση της κορυφής των 8.849 μέτρων παραμένει μακράν ένα ανδρικό επίτευγμα, καθώς οι γυναίκες είχαν ολοκληρώσει 962 αναβάσεις μέχρι τον Μάιο του 2025, ενώ οι άνδρες είχαν πετύχει 11.955, σύμφωνα με ανάλυση του AFP από την βάση δεδομένων των Ιμαλαΐων.
Όταν η Ταμπέι έφτασε στην κορυφή του Έβερεστ το 1975, 38 άνδρες είχαν ήδη καταφέρει αυτό το σπουδαίο επίτευγμα. Μαζί με την ομάδα της, που αποτελείτο αποκλειστικά από γυναίκες, δυσκολεύονταν να βρουν χορηγούς για την αποστολή τους, συχνά λέγοντας ότι «θα έπρεπε να φροντίζουν τα παιδιά τους». «Οι άνδρες βάζουν όρια στις επιθυμίες μας και δεν θέλω κανείς να μου επιβάλλει όρια», κατέληγε η Ταμπέι στο σημειωματάριό της.
Ένδεκα ημέρες αργότερα, η Θιβετιανή, Φάντογκ, έφτασε στην κορυφή από την απέναντι πλαγιά, γιορτάζοντας την ανάβασή της ως η πρώτη που το κατάφερε.
Από τότε, 870 διαφορετικές γυναίκες 85 εθνικοτήτων έχουν κατακτήσει το Έβερεστ, μερικές από αυτές πολλές φορές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία και η Κίνα αντιπροσωπεύουν το 39% των αναβάσεων γυναικών.
Η Ντάουα Γιανγκζούμ Σέρπα, ορειβάτης το 2012, είναι η μόνη Νεπαλέζα οδηγός που έχει πιστοποιηθεί διεθνώς. Περιέγραψε τον τομέα αυτό ως «δύσκολο για τις γυναίκες». Η Πασάνγκ Λαμού, η πρώτη Νεπαλέζα στην κορυφή το 1993, έγινε εθνική ηρωίδα και η πεζοπορία προς το στρατόπεδο βάσης του Έβερεστ διεξήχθη πρόσφατα κάτω από μια αψίδα προς τιμήν της.
Δεκατρία χρόνια αργότερα, η Νεοζηλανδή, Λίντια Μπράντεϊ, έγινε η πρώτη γυναίκα που έφθασε στην κορυφή χωρίς οξυγόνο. Αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις λόγω των κανόνων και των συνθηκών της ανάβασης.
Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί, από τις περίπου εκατό γυναίκες που επιχειρούν την ανάβαση κάθε χρόνο, το 68% τα καταφέρνει, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας είναι χαμηλότερο για τις γυναίκες.
Το κόστος της ανάβασης κυμαίνεται από 45.000 έως 200.000 δολάρια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ