Ελ. Φελώνη: Η λειψυδρία επιτείνει τις προκλήσεις – Απαιτείται εθνικό σχέδιο δράσης και αλλαγή νοοτροπίας

Ελ. Φελώνη: Η λειψυδρία επιτείνει τις προκλήσεις – Απαιτείται εθνικό σχέδιο δράσης και αλλαγή νοοτροπίας

Ιδιαίτερα απαιτητικό ως προς τη διαχείριση των υδατικών πόρων θα είναι το φετινό καλοκαίρι, με ορισμένες περιοχές να πλήττονται από λειψυδρία σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με πέρυσι, υπογραμμίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δρ. Ελισάβετ Φελώνη, Υδρολόγος – διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Η κ. Φελώνη τονίζει ότι οι περιοχές που αντιμετωπίζουν ήδη τις μεγαλύτερες πιέσεις είναι τα νησιά, όχι μόνο του Αιγαίου, η Κρήτη και ορισμένα τμήματα της ανατολικής Πελοποννήσου.

Για την Αττική σημειώνει ότι οι βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις του φετινού χειμώνα συνέβαλαν μερικώς στην αναπλήρωση ποσοτήτων νερού που καταναλώθηκαν κατά την περασμένη ξηρή περίοδο, αλλά οι εισροές δεν επαρκούν για την κάλυψη μακροχρόνιων αναγκών. Υπογραμμίζει επίσης ότι οι μονάδες αφαλάτωσης για την Αττική δεν αποτελούν ακόμη κρίσιμη ανάγκη, παρά μόνο ένα μέτρο εφεδρικό.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της Δρ. Ελισάβετ Φελώνη στον Γιώργο Ψύλλια.

Ε: Κυρία Φελώνη, πόσο δύσκολο εκτιμάτε ότι θα είναι το φετινό καλοκαίρι; Οι βροχές που έπεσαν τον χειμώνα αλλά και τώρα τελευταία την Άνοιξη βοήθησαν; Ποιες περιοχές βρίσκονται σε πιο δύσκολη κατάσταση; Τα νησιά; Η Κρήτη; Η Πελοπόννησος;

Α: Τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν πως το φετινό καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα απαιτητικό ως προς τη διαχείριση των υδατικών πόρων. Παρόλο που οι βροχοπτώσεις του χειμώνα και της άνοιξης ήταν αυξημένες σε ορισμένες περιοχές, το διαθέσιμο υδάτινο απόθεμα είναι περιορισμένο.

Οι περιοχές που αντιμετωπίζουν ήδη τις μεγαλύτερες πιέσεις είναι τα νησιά, η Κρήτη και ορισμένα τμήματα της ανατολικής Πελοποννήσου, με την άνιση κατανομή των βροχοπτώσεων και τις αυξανόμενες πιέσεις από την καλλιέργεια και τον τουρισμό.

Ε: Η κατάσταση στην Αττική βελτιώθηκε καθόλου από τις φετινές βροχοπτώσεις-χιονοπτώσεις; Πράγματι μπορεί να κινδυνεύσει το λεκανοπέδιο; Είναι απαραίτητες οι μονάδες αφαλάτωσης;

Α: Οι βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις του φετινού χειμώνα συνέβαλαν μερικώς στην αναπλήρωση ποσοτήτων νερού που καταναλώθηκαν κατά την περασμένη ξηρή περίοδο, αλλά οι εισροές δεν επαρκούν για την κάλυψη μακροχρόνιων αναγκών. Η εικόνα αυτή καταδεικνύει ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία, και χρειάζεται άμεση δράση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η διαμόρφωση μιας διαχρονικά υπεύθυνης καταναλωτικής κουλτούρας γύρω από το νερό είναι επιτακτική, καθώς η λειψυδρία δεν είναι μια προσωρινή κρίση, αλλά μια πρόκληση με αβέβαιο χρονικό ορίζοντα.

Η λειψυδρία του περασμένου καλοκαιριού ανέδειξε χρόνιες παθογένειες στον τομέα διαχείρισης των υδάτων, και είναι αναγκαία η δημιουργία ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης υδάτων.

Θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε φιλοπεριβαλλοντικές τεχνικές και τεχνολογίες, όπως η συλλογή και αξιοποίηση όμβριων υδάτων και ο εκσυγχρονισμός των αρδευτικών δικτύων.

Ο τομέας του αγροτικού νερού χρειάζεται ριζικό εξορθολογισμό και οι αγρότες χρειάζονται υποστήριξη για να υιοθετήσουν πιο αποδοτικές πρακτικές άρδευσης και να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

Η κατάσταση υποδεικνύει ότι η στήριξη των αγροτών και η ευαισθησία του κοινού για τη διαχείριση των υδάτων είναι κλειδί για την επίτευξη βιώσιμων λύσεων.

Loading

Play