Γ. Γιαννής: Άνοιγμα της συζήτησης για την τιμολόγηση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στην Αθήνα

Γ. Γιαννής: Άνοιγμα της συζήτησης για την τιμολόγηση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στην Αθήνα

Να υπάρξει σοβαρή διαχείριση της λειτουργίας της λεωφόρου Κηφισού εφάμιλλη εκείνης της Αττικής Οδού με επαρκή αριθμό συνεργείων επέμβασης (Τροχαία, γερανοί, κλπ.) ώστε τα συμβάντα να αντιμετωπίζονται με μικρές επιπτώσεις στην κυκλοφορία προτείνει με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συγκοινωνιολόγος, καθηγητής του ΕΜΠ Γιώργος Γιαννής και προσθέτει:

Βεβαίως, πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για την τιμολόγηση της συμφόρησης και στην Αθήνα, όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Το Λονδίνο, η Στοκχόλμη, το Όσλο, το Μιλάνο, εφαρμόζουν τιμολόγηση της συμφόρησης με θεαματικά θετικά αποτελέσματα στην εξυπηρέτηση των μετακινουμένων. Δηλαδή, εκείνος που δημιουργεί τη συμφόρηση και ρυπαίνει και το περιβάλλον (δηλαδή τα ΙΧ) πληρώνει, και τα έσοδα πηγαίνουν σε επενδύσεις για την καλή εξυπηρέτηση από τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή στις υποδομές για τα ποδήλατα.

Ο κ. Γιαννής που είναι και διευθυντής του Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής του ΕΜΠ υπογραμμίζει ότι εάν δεν αναληφθεί σοβαρή δράση, η κυκλοφοριακή συμφόρηση στην Αθήνα θα επιδεινώνεται συνεχώς τα επόμενα χρόνια. «Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία που συλλέγουμε, από το 2021 ως το 2024 είχαμε 20% μείωση της μέσης ταχύτητας κυκλοφορίας. Εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, σύντομα θα έχουμε πλήρη παράλυση. Αναμένεται ότι έως το 2030 οι χρόνοι διαδρομής στους περισσότερους βασικούς άξονες σχεδόν θα διπλασιαστούν σε σχέση με το 2021» επισημαίνει.

Οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου ταλαιπωρούνται καθημερινά στη λεωφόρο Κηφισού ακόμη και τώρα το καλοκαίρι. Πώς μπορεί να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση; Ποιες λύσεις μπορούν να υπάρξουν;

Στον Κηφισό μπορούμε και πρέπει να εφαρμόσουμε μια σειρά σοβαρών επεμβάσεων που θα οδηγήσουν σε καλύτερη λειτουργία του άξονα. Καταρχήν απαιτείται σοβαρή διαχείριση της λειτουργίας του, με επαρκή αριθμό συνεργείων επέμβασης ώστε τα συμβάντα να αντιμετωπίζονται με μικρές επιπτώσεις στην κυκλοφορία. Ομοίως πρέπει να γίνει η απαραίτητη συντήρηση αυτού του εγκαταλελειμμένου οδικού άξονα. Χρειάζονται επίσης σοβαρές επεμβάσεις στη διατομή της οδού ώστε ο αριθμός των λωρίδων να μην μεταβάλλεται συχνά ώστε να βελτιωθεί η ροή των οχημάτων. Τέλος, χρειάζονται συμπληρωματικά έργα υποδομής, όπως η επέκταση της λεωφόρου Κύμης και άλλες ρυθμίσεις που θα προκύψουν μετά από σοβαρές μελέτες. Ενδεχομένως πρέπει να εξεταστεί σύστημα συνολικής παραχώρησης της αναβάθμισης, λειτουργίας και συντήρησης του Κηφισού.

Βέβαια, όλες αυτές οι επεμβάσεις θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα καλύτερης εξυπηρέτησης, διότι όσες οδικές υποδομές και να φτιάξουμε, σύντομα ο ελεύθερος χώρος θα γεμίσει ξανά από νέα οχήματα. Η κυκλοφορία ισορροπεί πάντα στη συμφόρηση και όσο υπάρχει χώρος, θα τον γεμίζουν τα αυτοκίνητα. Όσο αφορά στις μετακινήσεις μας με το αυτοκίνητο, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή ούτε στον Κηφισό ούτε στην πρωτεύουσα γενικότερα.

Εκείνο που έχει λύση είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση στις μετακινήσεις. Οι πόλεις που συγκρινόμαστε στην Ευρώπη το έχουν κατανοήσει και προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τις μετακινήσεις των ανθρώπων, παρέχοντας αξιόπιστες εναλλακτικές διαδρομές, ώστε να μπορούν όσο το δυνατόν περισσότεροι να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ποδήλατα για τις κοντινές αποστάσεις.

Έτσι όπως αυξάνονται ραγδαία τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, η κατάσταση στην Αθήνα στους επόμενους πέντε χρόνια φαίνεται δυσοίωνη.

Εάν δεν αναληφθεί σοβαρή δράση, η κυκλοφοριακή συμφόρηση στην Αθήνα θα επιδεινώνεται συνεχώς τα επόμενα χρόνια. Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία που συλλέγουμε, η μέση ταχύτητα κυκλοφορίας από το 2021 ως το 2024 έχει μειωθεί κατά 20% και αν συνεχιστεί αυτή η τάση, αναμένεται πλήρης παράλυση. Αναμένονται επίσης διπλασιασμένοι χρόνοι διαδρομής στους περισσότερους βασικούς άξονες έως το 2030.

Η αδράνεια της Πολιτείας δεν είναι λύση, αλλά πολιτική επιλογή συνεχούς χειροτέρευσης. Πρέπει να ενεργήσουμε, διότι αυτό που σήμερα παρατηρούμε ως συμφόρηση θα είναι χειρότερο στο μέλλον. Ο σοβαρός διαχωρισμός και η στήριξη των μέσων μαζικής μεταφοράς είναι η λύση, και το βάρος πέφτει σε όλους μας, συμπεριλαμβανομένης της Πολιτείας.

Τα επιτυχημένα παραδείγματα από ευρωπαϊκές πόλεις δείχνουν ότι η ανακατανομή του δημόσιου χώρου υπέρ της κυκλοφορίας μέσων μαζικής μεταφοράς, ποδηλάτων και πεζών είναι καθοριστική. Η Αθήνα χρειάζεται τολμηρές επεμβάσεις σε βάθος 5-10 ετών για να ξεκινήσει η αναστροφή της σημερινής υποβαθμισμένης συγκοινωνιακής κατάστασης.

Πολύ σημαντική είναι και η κατασκευή του τριπλού οδικού κόμβου του Σχιστού, που αναμένεται να ανακουφίσει τον Κηφισό, αλλά απαιτούνται και άλλα έργα, όπως η επέκταση της λεωφόρου Κύμης και η σήραγγα της νότιας περιφερειακής Υμηττού για τη διοχέτευση της κυκλοφορίας. Είναι κρίσιμη η χρηματοδότηση αυτών των έργων ώστε να μην στερηθούν οι πόροι για τη στήριξη των ΜΜΜ.

Ο Δακτύλιος, όπως λειτουργεί σήμερα, χρειάζεται επανεξέταση και αποτελεσματική επιτήρηση. Η τήρηση των κανόνων θα μπορούσε να βελτιώσει τις συνθήκες κυκλοφορίας στην Αθήνα. Τέλος, η υιοθέτηση δακτυλίου με βάση το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των οχημάτων είναι μια λύση που πρέπει να εξεταστεί.

Βεβαίως, η συζήτηση για την τιμολόγηση της συμφόρησης στην Αθήνα είναι επιτακτική. Η εφαρμογή τέτοιων μέτρων έχει αποδειχθεί ωφέλιμη σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, και τα έσοδα πρέπει να επενδυθούν σε μέσα μαζικής μεταφοράς και υποδομές. Μια συστηματική και ειλικρινής συζήτηση είναι απαραίτητη για να αναγνωριστούν και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που απασχολούν την κυκλοφορία στην Αθήνα.

Τα ΜΜΜ χρειάζονται περαιτέρω βελτίωση και προώθηση για να γίνουν πιο ελκυστικά για το επιβατικό κοινό. Η ταχύτητα και η αξιοπιστία πρέπει να είναι οι βασικοί μας στόχοι ώστε οι πολίτες να επιλέγουν τα ΜΜΜ αντί των ΙΧ.

Οι επεκτάσεις του μετρό καθυστερούν και η ανάπτυξή τους είναι απαραίτητη για τη βελτίωση των συγκοινωνιακών συνθηκών στην Αθήνα. Η κατασκευή ενός πλήρους δικτύου μετρό 8 γραμμών και 200 σταθμών πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα.

*Η φωτογραφία παραχωρήθηκε για χρήση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play