Ο Πιέρ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, διαπιστώνει ότι υπάρχει κόσμος που τον αναγνωρίζει στο δρόμο. Ήταν, άλλωστε, ένας από τους πρωταγωνιστές στην περίοδο της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας ως Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σήμερα, ως πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Γαλλίας, αναφέρει ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην ελληνική οικονομία τα τελευταία δέκα χρόνια είναι εντυπωσιακές. Ανακτώντας την επενδυτική βαθμίδα, οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία μαρτυρούν σταθερή ανάπτυξη που ξεπερνά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σημειώνει, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης και επισημαίνει την ανάγκη για συνεχιζόμενη ανάπτυξη, εστιάζοντας στα δημογραφικά προβλήματα και την ενίσχυση των εξαγωγών, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα είναι «μια χώρα ευκαιριών».
Ο πολιτικός από σοσιαλιστικές προελεύσεις κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη φτώχεια στην Ευρώπη και επισημαίνει την αίσθηση της μεσαίας τάξης ότι η κατάσταση την «τραβάει οικονομικά προς τα κάτω». Αυτό, όπως λέει, τροφοδοτεί την απογοήτευση και καθιστά ελκυστική τη ρητορική της ακροδεξιάς. Υπογραμμίζει τη ζωτική ανάγκη οι πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στη φιλελεύθερη δημοκρατία να προσφέρουν λύσεις αντί να περιορίζονται στην καταγγελία.
Η ανάλυσή του σχετικά με την Ευρώπη είναι σαφής: «Η μόνη λύση για την επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η ομοθυμία των κρατών μελών, παρά τις διαφορές τους», τονίζει, ευελπιστώντας στην εξέλιξή της σε μια μεγάλη δύναμη που θα μπορέσει να επιβιώσει σε έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις.
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του Πιέρ Μοσκοβισί στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ.: Πώς κρίνετε τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα;
Απ.: «Έχουν γίνει θεαματικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία, η οποία ανακάμπτει γρήγορα. Η Ελλάδα έχει σπάσει τους περιορισμούς των capital controls και επιστρέφει στην επενδυτική βαθμίδα», συμπληρώνει με αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας.
Ερ.: Ποιες είναι οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα;
Απ.: «Το δημογραφικό πρόβλημα και η παραγωγικότητα είναι οι κυριότερες προκλήσεις που πρέπει να διευθετηθούν», επισημαίνει, προτείνοντας μέτρα για την ενίσχυση των γυναικών στην εργασία και την ανάπτυξη της εξαγωγικής ικανότητας της χώρας.
Ερ.: Ποιες ανισότητες εντοπίζετε στην Ευρώπη;
Απ.: «Οι ανισότητες στα εισοδήματα και η αίσθηση ότι η κοινωνική κινητικότητα δεν λειτουργεί, είναι ενδεικτικά σημεία που τροφοδοτούν τη δυσαρέσκεια και ενισχύουν την ακροδεξιά», καταλήγει σχετικά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ