Η νέα μελέτη του ΟΗΕ αναδεικνύει τον αυξημένο κίνδυνο απώλειας θέσεων εργασίας για τις γυναίκες λόγω της τεχνητής νοημοσύνης. Οι θέσεις εργασίας των γυναικών αντιμετωπίζουν σοβαρότερα προβλήματα από την τεχνητή νοημοσύνη (AI) σε σχέση με αυτές των ανδρών, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΟΗΕ. Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) και του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών του υπουργείου Ψηφιακών Υποθέσεων της Πολωνίας (NASK), οι γυναίκες σε χώρες υψηλού εισοδήματος διατρέχουν κίνδυνο 10% να αντικατασταθούν από αυτοματοποιημένες διαδικασίες AI, σε αντίθεση με το 3,5% για τους άνδρες.
Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ ανδροκρατούμενων και γυναικοκρατούμενων θέσεων εργασίας παρατηρείται στις χώρες υψηλού εισοδήματος, όπου το 41% των γυναικείων θέσεων εργασίας είναι πιο ευάλωτο στην τεχνητή νοημοσύνη. Σε περιοχές όπως η Ευρώπη και η Κεντρική Ασία, οι γυναίκες είναι επίσης πιο εκτεθειμένες, με το 39% των θέσεών τους να επηρεάζονται από την AI, συγκριτικά με το 26% των ανδρών.
Στη μελέτη, η ILO ανέφερε ότι περίπου ένας στους τέσσερις εργαζόμενους παγκοσμίως απασχολείται σε τομείς που ενδέχεται να επηρεαστούν από την τεχνητή νοημοσύνη. Οι ερευνητές εξέτασαν 1.640 άτομα στην Πολωνία και ανέπτυξαν AI για να αξιολογήσουν την πιθανότητα αυτοματοποίησης 2.500 επαγγελμάτων. Οι τομείς που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες αλλαγές περιλαμβάνουν τα επαγγέλματα γραφείου, τους λογιστές, και τους προγραμματιστές.
Η μελέτη τονίζει ότι οι εκτιμήσεις σχετικά με την απώλεια θέσεων εργασίας ενδέχεται να διαφέρουν από τις πραγματικές συνθήκες, καθώς η ανθρώπινη συμμετοχή παραμένει σημαντική σε πολλές εργασίες. Η πλήρης αντικατάσταση από την τεχνητή νοημοσύνη παραμένει περιορισμένη, και οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι τεχνολογικοί περιορισμοί και οι ελλείψεις δεξιοτήτων θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην εφαρμογή της AI.
Η έκθεση καλεί τις κυβερνήσεις, τους εργαζομένους και τα συνδικάτα να δημιουργήσουν στρατηγικές χωρίς αποκλεισμούς για την προστασία των θέσεων εργασίας, ειδικά στις ευάλωτες ομάδες. Όπως δήλωσε η Janine Berg της ILO, «απαιτείται σαφήνεια και καθοδήγηση για τη διαχείριση των επιπτώσεων της τεχνητής νοημοσύνης».
Εν κατακλείδι, το 25% της παγκόσμιας απασχόλησης είναι εν δυνάμει εκτεθειμένο στην τεχνητή νοημοσύνη, με τα ποσοστά να είναι υψηλότερα σε χώρες με υψηλότερο εισόδημα. Οι πολιτικές που θα οδηγήσουν τις ψηφιακές μεταβάσεις θα είναι καθοριστικές για το μέλλον των θέσεων εργασίας και την ποιότητα τους.
Πηγή περιεχομένου: in.gr