Ανακαλύψτε πώς ένα εργαλείο ΑΙ μπορεί να προσδιορίσει τη βιολογική ηλικία με μια απλή selfie. Η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης επαναστατεί στην ιατρική με έναν νέο και καινοτόμο τρόπο προσδιορισμού της βιολογικής ηλικίας, απλώς μέσω μιας selfie. Ερευνητές από το Mass General Brigham ανακοίνωσαν την ανάπτυξη ενός εργαλείου που ονομάζεται FaceAge, το οποίο αξιοποιεί αλγορίθμους βαθιάς μάθησης για να αναλύσει τις φωτογραφίες του προσώπου και να προβλέψει τη βιολογική ηλικία ενός ατόμου, παρέχοντας ταυτόχρονα στοιχεία για την πιθανή επιβίωση ασθενών με διάφορες μορφές καρκίνου. Η μελέτη μας δείχνει ότι οι πληροφορίες που προκύπτουν είναι σημαντικές από κλινικής απόψεως, καθώς μια φωτογραφία όπως μια απλή selfie περιέχει κρίσιμες πληροφορίες για τους γιατρούς.
Η αξιοπιστία του FaceAge επιβεβαιώθηκε μέσα από εκτενή έρευνα, όπου ο αλγόριθμος εκπαιδεύτηκε με δεδομένα 58.851 φωτογραφιών υγιών ατόμων. Κατά την εφαρμογή του εργαλείου σε 6.196 ασθενείς με καρκίνο, διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς φαίνονται κατά μέσο όρο πέντε χρόνια μεγαλύτεροι από την πραγματική τους ηλικία. Όσο μεγαλύτερη είναι η FaceAge, τόσο χειρότερη είναι η έκβαση των ασθενών, κάτι που ενισχύει τη σημασία της οπτικής αξιολόγησης για την υγεία.
Οι ερευνητές προγραμματίζουν τη διεύρυνση της έρευνάς τους σε διάφορα νοσοκομεία για να διερευνηθεί η αξιοπιστία του FaceAge και σε περιπτώσεις που περιλαμβάνουν πλαστικές επεμβάσεις ή έντονο μακιγιάζ. Όπως υπογραμμίζουν, αυτή η τεχνολογία δεν περιορίζεται μόνο στον καρκίνο, αλλά έχει ευρύτερες δυνατότητες στην πρόβλεψη χρόνιων νόσων που σχετίζονται με τη γήρανση.
Πηγή περιεχομένου: in.gr