Ευρώπη: Η επείγουσα ανάγκη δημιουργίας ενός αυτοδύναμου οικοσυστήματος τεχνητής νοημοσύνης

Ευρώπη: Η επείγουσα ανάγκη δημιουργίας ενός αυτοδύναμου οικοσυστήματος τεχνητής νοημοσύνης

Η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την τεχνητή νοημοσύνη για την οικονομική της ανθεκτικότητα και καινοτομία. Οι διαδοχικές παγκόσμιες κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών, όπως η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η πανδημία COVID-19, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η αυξανόμενη πληθωριστική πίεση, έχουν οδηγήσει σε μια αναζωπύρωση της βιομηχανικής πολιτικής στην Ευρώπη. Η πρόσφατη επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει εντείνει την ανάγκη για ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας και τη σύνθεση των εθνικών και περιφερειακών προτεραιοτήτων ασφάλειας με την οικονομική πολιτική. Η ψηφιακή οικονομία θα πρέπει να καταστεί κεντρικό σημείο εστίασης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ανάγκη για στρατηγικές ενδυνάμωσης είναι επιτακτική, καθώς το «business as usual» δεν αποτελεί πλέον επιλογή.

Η έκθεση του πρώην προεδρεύοντος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, καθώς και το Σχέδιο Δράσης του Ηνωμένου Βασιλείου για την τεχνητή νοημοσύνη αναγνωρίζουν τις ψηφιακές τεχνολογίες ως κινητήρες καινοτομίας και ανάπτυξης. Παρά ταύτα, η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ. Η προκλητική στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν κατά της λεγόμενης Big Tech ενισχύει την ανάγκη για μια ανεξάρτητη ψηφιακή στρατηγική. Οι πολιτικοί οφείλουν να αναπτύξουν μια στρατηγική εναλλακτική λύση για την εξάρτηση από την αμερικανική τεχνολογία. Εάν αυτό ακούγεται δύσκολο, η δημιουργία μιας αντίστοιχης ευρωπαϊκής πλατφόρμας, όπως η Airbus, για την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι εφικτή και αναγκαία.

Η πρόσφατη εμπειρία έχει αποδείξει τις ευπάθειες στις οποίες εκτίθεται η Ευρώπη λόγω της εξάρτησης από αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας. Η περίπτωση του Έλον Μασκ και των παραβιάσεων συμβάσεων με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι ενδεικτική. Η ανάπτυξη ενός ανεξάρτητου οικοσυστήματος για την τεχνητή νοημοσύνη θα απαιτήσει στρατηγικές δημόσιας πολιτικής και συνεργασίες που θα ευνοήσουν την εμπορική βιωσιμότητα και την καινοτομία.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητο οι ευρωπαϊκές χώρες να χαράξουν τη δική τους πορεία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, αναγνωρίζοντας τη σημασία των δημόσιων επενδύσεων και των στρατηγικών συνεργασιών για την προώθηση ενός βιώσιμου και αυτόνομου ψηφιακού μέλλοντος.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play