Φόβοι για το μέλλον του διαδικτύου: οι Έλληνες ανησυχούν για την τεχνητή νοημοσύνη

Φόβοι για το μέλλον του διαδικτύου: οι Έλληνες ανησυχούν για την τεχνητή νοημοσύνη

Οι Έλληνες εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης και του διαδικτύου στη ζωή τους. Οι Έλληνες φαίνεται ότι διατηρούν επιφυλακτική στάση απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ ή ΑΙ) και στο διαδίκτυο, το οποίο εκλαμβάνεται συχνά ως πηγή κακών χρήσεων. Σύμφωνα με πανελλήνια έρευνα της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής (ΕΕΒΤ), οι προοπτικές που διαγράφονται από την ΑΙ είναι ανησυχητικές, καθώς αναμένονται αρνητικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της κοινωνικής ζωής.

Η έρευνα διεξήχθη την άνοιξη του 2025 και περιλάμβανε δείγμα 1.207 ατόμων, εστιάζοντας σε ζητήματα που αφορούν τις ανθρώπινες σχέσεις, τη δημοκρατία, καθώς και την εμπιστοσύνη στη χρήση και τις πληροφορίες που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕΒΤ, Χαράλαμπος Τσέκερης, η ραγδαία ανάπτυξη των ψηφιακών τεχνολογιών, με κυρίαρχη την ΑΙ, επηρεάζει καθοριστικά τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις και τις κοινωνικές αξίες, υποδεικνύοντας μια νέα εποχή στην ανθρώπινη εξέλιξη.

Το 41% των ερωτηθέντων εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον του διαδικτύου, αναφέροντας ότι η χρήση του ως το 2040 ενδέχεται να έχει χειροτερέψει τον κόσμο. Μόνο το 29% θεωρεί ότι το διαδίκτυο θα έχει βελτιώσει την κατάσταση, ενώ το 26% παραμένει ουδέτερο, βλέποντας τη δυνατότητα για αμετάβλητη κατάσταση.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 78% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι η ανθρώπινη συνύπαρξη θα υπονομευθεί από την τεχνητή νοημοσύνη, με μόνο το 7% να εκφράζει αισιοδοξία ότι η ΑΙ θα ενισχύσει τις ανθρώπινες σχέσεις. Αντίστοιχα, το 62% εκτιμά ότι η δημοκρατία θα υποστεί πλήγμα από την ΑΙ, ενώ μόνο το 8% πιστεύει ότι θα υπάρξει ενίσχυση της δημοκρατίας.

Στο θέμα της φροντίδας των ηλικιωμένων και των ασθενών από ρομπότ που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη, το 73% των ερωτηθέντων εκφράζει αρνητική στάση, με μόλις το 25% να φαίνεται θετικό ως προς μια τέτοια προοπτική. Όσον αφορά την αξιοπιστία των πληροφοριών που παρέχει η ΑΙ, το 56% πιστεύει ότι απαιτείται έλεγχος τύπου fact-checking για την αποτροπή της παραπληροφόρησης.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play