Η Κίνα ηγείται στην ανθρωπόμορφη ρομποτική, αναδιαμορφώνοντας την παγκόσμια οικονομία και προκαλώντας ανησυχία στις ΗΠΑ. Τον Ιανουάριο, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε από τον Λευκό Οίκο το μεγαλύτερο έργο υποδομής για την τεχνητή νοημοσύνη στην ιστορία, το οποίο προγραμματίστηκε να υλοποιηθεί πλήρως στην Αμερική. Το πρόγραμμα Stargate, με προϋπολογισμό 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αποσκοπεί στην προώθηση της ανάπτυξης μοντέλων AI, όπως το ChatGPT της OpenAI και το Claude της Anthropic, ώστε οι ΗΠΑ να παραμείνουν ανταγωνιστικές στην παγκόσμια κούρσα τεχνητής νοημοσύνης. Ο πρόεδρος χαρακτήρισε αυτή την κούρσα ως τη σημαντικότερη μάχη για το μέλλον της ανθρωπότητας.
Ωστόσο, ο Τραμπ παρέλειψε να αναφέρει ότι, ενώ το Stargate θα ενισχύσει τη θέση των ΗΠΑ στο ψηφιακό πεδίο της AI, η επόμενη μεγάλη αναμέτρηση για την ανάπτυξη του φυσικού σώματος της τεχνητής νοημοσύνης είχε ήδη ξεκινήσει και η Κίνα φαίνεται να έχει αποκτήσει σημαντικό προβάδισμα. Μόλις μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση, 16 ανθρωπόμορφα ρομπότ χόρεψαν σε μια γιορτή της Κίνας, δείχνοντας τη φιλοδοξία της χώρας να ηγηθεί στον τομέα της ρομποτικής.
Η JPMorgan προβλέπει ότι η αγορά ανθρωπόμορφων ρομπότ θα φτάσει τα 5 δισεκατομμύρια μονάδες τα επόμενα χρόνια. Ο Έλον Μασκ αναμένει ότι μέχρι το 2040 θα υπάρχουν τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια ρομπότ, προσδιορίζοντας το Optimus της Tesla ως πρωτοπόρο αυτής της εξέλιξης. Τα ρομπότ θα μπορούν να λειτουργούν δίπλα στους ανθρώπους ή να τους αντικαθιστούν, ενισχύοντας την παραγωγικότητα.
Η Κίνα έχει επενδύσει εκτενώς στην ανάπτυξη ανθρωπόμορφων ρομπότ, κατοχυρώνοντας 5.590 πατέντες, ενώ οι ΗΠΑ ακολουθούν με 1.442. Αυτή η τεχνολογική υπεροχή αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι οι κινεζικές εταιρείες κατέχουν το 66% της παγκόσμιας αγοράς ανθρωπόμορφων ρομπότ. Η ρομποτική βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης και το μέλλον της συνύπαρξης ανθρώπων και ρομπότ παραμένει αβέβαιο, αλλά η Κίνα έχει εδραιώσει τη θέση της για να κυριαρχήσει σε αυτόν τον τομέα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr