Η τεχνητή νοημοσύνη έκανε ιστορική εμφάνιση στη Μαθηματική Ολυμπιάδα, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο. Οι συμμετοχές από ανθρώπους επικράτησαν για άλλη μια χρονιά στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, ωστόσο οι μηχανές φαίνεται πως πλησιάζουν επικίνδυνα: μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης από την Google και την OpenAI κατάφεραν για πρώτη φορά να φτάσουν το όριο του χρυσού μεταλλίου. Αμφότερα τα συστήματα έλυσαν πέντε από τα έξι προβλήματα του διεθνούς διαγωνισμού που απευθύνεται σε μαθητές και φοιτητές κάτω των 20 ετών. Από τους 630 διαγωνιζομένους που συμμετείχαν φέτος στην διοργάνωση στην Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, μόνο πέντε κατόρθωσαν να λύσουν όλα τα προβλήματα, με το 10% των συμμετεχόντων να κερδίζει χρυσό μετάλλιο.
Η DeepMind, θυγατρική της Google στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, συμμετείχε επισήμως στη Μαθηματική Ολυμπιάδα, ενώ η OpenAI συμμετείχε ανεπίσημα και ζήτησε από τρεις πρώην νικητές του διαγωνισμού να αξιολογήσουν τις απαντήσεις του μοντέλου της. Η Google DeepMind πέτυχε το πολυπόθητο ορόσημο, συγκεντρώνοντας 35 από τους 42 πόντους, βαθμολογία που χαρακτηρίστηκε χρυσού μεταλλίου από τον πρόεδρο της Ολυμπιάδας Γκρέγκορ Ντόλιναρ. Η OpenAI ανέφερε ότι πέτυχε την ίδια βαθμολογία.
Η πρόοδος που παρατηρείται είναι εντυπωσιακή. Στην προηγούμενη Ολυμπιάδα, ένα πειραματικό μοντέλο της Google απαιτούσε τρεις ημέρες υπολογισμών για να λύσει τέσσερα από τα έξι προβλήματα και να αποκτήσει αργυρό μετάλλιο. Φέτος, μια εξελιγμένη έκδοση του μοντέλου Gemini κατάφερε να λύσει πέντε προβλήματα εντός του καθορισμένου χρονικού πλαισίου των 4,5 ωρών, όπως ανακοίνωσε η Google.
Ο καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Brown, Τζούνχιουκ Τζουνγκ, εκτίμησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη απέχει λιγότερο από ένα χρόνο από την ικανότητα να προσεγγίσει άλυτα μαθηματικά προβλήματα. Η Google χρησιμοποίησε το μοντέλο γενικής χρήσης Gemini Deep Think, το οποίο διαθέτει ικανότητες συλλογιστικής και λύνει προβλήματα βήμα προς βήμα. Αντίστοιχα, η OpenAI στηρίχθηκε σε ένα πειραματικό συλλογιστικό μοντέλο, με τον ερευνητή της εταιρείας, Αλεξάντερ Ουέι, να τονίζει στο X τη σημασία της υπολογιστικής ισχύος που χρησιμοποιήθηκε. Όπως δήλωσε και ο Νόαμ Μπράουν, επίσης ερευνητής της OpenAI, το μοντέλο είχε τη δυνατότητα να εξετάσει πολλές προσεγγίσεις ταυτόχρονα, αλλά απέφυγε να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με την υπολογιστική ισχύ, τονίζοντας ότι το σύστημα ήταν ιδιαίτερα ακριβό.
Πηγή περιεχομένου: in.gr