Η τεχνητή νοημοσύνη και η υπερνοημοσύνη αναμορφώνουν την οικονομία με ραγδαίους ρυθμούς, δημιουργώντας νέες προκλήσεις και ευκαιρίες. Φέτος σημειώθηκε μια ιστορική εξέλιξη: τα προηγμένα γλωσσικά μοντέλα της OpenAI και της Google DeepMind συμμετείχαν στην Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, διαγωνιζόμενα με ανθρώπους και επιδεικνύοντας την ικανότητά τους να λύνουν τα ίδια προβλήματα. Ωστόσο, το πραγματικό στοιχείο ενδιαφέροντος είναι ότι αυτές οι συμμετοχές ήρθαν 18 χρόνια νωρίτερα από τις προβλέψεις των ειδικών το 2021, στοιχείο που μαρτυρά την ταχεία πρόοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI). Η αγωνία για την τεχνολογία είναι έκδηλη καθώς οι εταιρείες τεχνολογίας, με πρωταγωνίστρια τη Meta Platforms του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, επενδύουν εκατομμύρια σε ανθρώπινο δυναμικό προκειμένου να ενισχύσουν τις δυνατότητές τους. Η Meta προσέλαβε τον Ρουομίνγκ Πανγκ, πρώην διευθυντή της Apple, με πακέτο αμοιβών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία νέων μοντέλων AI.
Επιπλέον, ο ανταγωνισμός δεν περιορίζεται μόνο στις εταιρείες αλλά και στα κράτη, με Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα να βρίσκονται σε αντιπαράθεση για την τεχνολογία AI. Η Κίνα φαίνεται να ελπίζει ότι δεν θα υποστεί ήττα στην κούρσα αυτή, με τις ΗΠΑ να αντιδρούν με σαφήνεια. Η πρόσφατη υπογραφή διαταγμάτων από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αναδεικνύει τη σημασία της νίκης σε αυτόν τον διαγωνισμό. Τι μέλλει γενέσθαι μέχρι το 2030; Υπάρχουν δύο αντίθετες απόψεις: κάποιοι ανησυχούν για τους κινδύνους, όπως η δυνατότητα των τρομοκρατών να χρησιμοποιούν την AI για κακόβουλους σκοπούς, ενώ άλλοι βλέπουν ευκαιρίες ανάπτυξης.
Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επιταχύνει την πρόοδο με ρυθμούς που δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, αναμένοντας την επόμενη οικονομική έκρηξη. Εάν οι υπολογιστές αρχίσουν να αναλαμβάνουν ένα σημαντικό ποσοστό εργασιών, η ετήσια ανάπτυξη μπορεί να ξεπεράσει το 20%. Ωστόσο, οι συνέπειες της υπερνοημοσύνης μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές οικονομικές ανισότητες και κοινωνικές αναταραχές. Οι χώρες που δεν εκμεταλλεύονται αυτήν την τεχνολογία κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν φυγή κεφαλαίων, επιδεινώνοντας τη μακροοικονομική αστάθεια.
Η άνοδος της υπερνοημοσύνης θα μπορούσε να προκαλέσει ανατροπές που θα επηρεάσουν όλες τις πτυχές της ζωής μας, φέρνοντας και νέα ερωτήματα για τις κοινωνικές και πολιτικές δομές. Ο Ντάριο Αμοντέι από την Anthropic υπογραμμίζει την προοπτική που έχει η τεχνητή νοημοσύνη για την θεραπεία ασθενειών και άλλες εφαρμογές, τονίζοντας ότι η ανθρωπότητα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για την αναστάτωση που μπορεί να φέρει.
Πηγή περιεχομένου: in.gr