Η έκθεση του Κέμπριτζ αναδεικνύει τις σοβαρές επιπτώσεις της ΑΙ στους στόχους κλιματικής αλλαγής. Η ιδέα ότι η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να συνδυαστεί με τις προσπάθειες μηδενισμού των καθαρών εκπομπών άνθρακα συνιστά μια επιπόλαια αντίληψη, όπως προειδοποιεί η έκθεση του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Η ανάλυση δείχνει ότι η κατανάλωση ενέργειας από τις εταιρείες τεχνολογίας θα αυξηθεί κατά 5 έως 25 φορές μέχρι το 2040, γεγονός που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε αύξηση των εκπομπών. Οι συγγραφείς της έκθεσης καλούν για την καθιέρωση διεθνών προτύπων που θα αξιολογούν το περιβαλλοντικό κόστος της τεχνητής νοημοσύνης, μέσω φόρουμ όπως οι διασκέψεις του ΟΗΕ για το κλίμα.
Η μελέτη βασίζεται σε προβλέψεις συμβουλευτικών οργανισμών σχετικά με την αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης στη βιομηχανία τεχνολογίας κατά την επόμενη δεκαπενταετία. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, αυτές οι προβλέψεις αντανακλούν τους ισχυρισμούς της ίδιας της βιομηχανίας. Σήμερα, τα κέντρα δεδομένων αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 1,5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Στην αμερικανική, ευρωπαϊκή και κινέζικη αγορά, το ποσοστό αυτό κυμαίνεται γύρω στο 2-4% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ στην Ιρλανδία, το 20% της ηλεκτροπαραγωγής διοχετεύεται σε κέντρα δεδομένων γύρω από το Δουβλίνο. Παγκοσμίως, το αποτύπωμα άνθρακα της τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να αυξάνεται κατά 15-30% ετησίως, φτάνοντας το 8% του συνόλου των εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2040, αναδεικνύοντας τον κίνδυνο υπέρβασης των κλιματικών στόχων.
Οι κυβερνήσεις καλούνται να αναλάβουν δράση προκειμένου να προλάβουν την εκτροπή των κλιματικών στόχων από την αύξηση των απαιτήσεων της τεχνητής νοημοσύνης. Οι αρμόδιοι επισημαίνουν ότι η κατάσταση απαιτεί επείγουσες αποφάσεις για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των υποδομών ΑΙ, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι υπάρχουσες ενεργειακές υποδομές.
Πηγή περιεχομένου: in.gr