Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει προκλήσεις στην κατανάλωση πόρων και το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) έχει σημειώσει αξιοσημείωτες προόδους, αποδεικνύοντας την αξία της στην προστασία της βιοποικιλότητας. Ωστόσο, η ανάπτυξη και η πολυπλοκότητα των τεχνολογιών ΑΙ επιφέρουν σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, ο οποίος, με την πάροδο του χρόνου, αναμένεται να αυξάνεται. Η γενική τεχνητή νοημοσύνη, όπως τα chatbots και οι γεννήτριες εικόνας και βίντεο, επιβαρύνει το περιβάλλον με αυξανόμενους ρυθμούς. Σύμφωνα με την Tanya Berger-Wolf, οικολόγο και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, οι περισσότερες εφαρμογές ΑΙ για τη βιοποικιλότητα είναι παραδοσιακές, ωστόσο η γενική ΑΙ αναδεικνύει νέα προβλήματα, καθώς είναι προσβάσιμη σε όλους.
Αυτό που προβληματίζει περισσότερο είναι ο ρυθμός αύξησης των κέντρων δεδομένων. Με περισσότερα από 6.000 κέντρα να έχουν εγκατασταθεί παγκοσμίως και τον αριθμό τους να αναμένεται να φτάσει τα 8.400 έως το 2030, η ενεργειακή τους κατανάλωση αναμένεται να διπλασιαστεί. Η Microsoft, για παράδειγμα, χρησιμοποίησε 52 εκατομμύρια λίτρα νερού για την εκπαίδευση του ChatGPT το 2022, γεγονός που προκάλεσε αύξηση της κατανάλωσης νερού κατά 34% στην Αϊόβα. Παράλληλα, η Google επισημαίνει ότι οι εκπομπές CO2 από τα κέντρα δεδομένων της έχουν αυξηθεί κατά 48% από το 2019.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αναφέρει ότι η απλή εντολή στο ChatGPT απαιτεί σχεδόν δέκα φορές περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από μία αναζήτηση στο Google. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ενδέχεται να χρειαστεί να επενδύσουν 50 δισεκατομμύρια δολάρια για να καλύψουν τη ζήτηση ενέργειας των κέντρων δεδομένων. Σε χώρες όπως η Ιρλανδία, τα κέντρα δεδομένων καταναλώνουν ήδη το 21% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας, επηρεάζοντας την τοπική οικονομία και τους φυσικούς πόρους.
Αναγνωρίζοντας την πίεση που ασκούν τα κέντρα δεδομένων στους φυσικούς πόρους, είναι επιτακτική ανάγκη να υιοθετηθούν βιώσιμες πρακτικές στην ανάπτυξη και χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Η ανάγκη για στρατηγικές που θα εξισορροπήσουν την τεχνολογική πρόοδο με την προστασία του περιβάλλοντος είναι πλέον πιο επιτακτική από ποτέ.
Πηγή περιεχομένου: in.gr