Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον τρόπο που επικοινωνούμε και θέτει ερωτήματα σχετικά με την αντικειμενικότητά της. Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) έχει γίνει αντικείμενο έντονων συζητήσεων τον τελευταίο καιρό, καθώς έχει εισέλθει σε πολλές πτυχές της καθημερινής μας ζωής, προσφέροντας διευκολύνσεις αλλά και προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με τον ρόλο της στο μέλλον. Οι μελετητές της τεχνολογίας προειδοποιούν για τη δυνατότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης να συμβάλλει στη διάδοση παραπληροφόρησης και στην ενίσχυση των ιδεολογικών διαιρέσεων.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Human Behavior, τα AI chatbots, γνωστά ως μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLMs), έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζουν τα επιχειρήματά τους με βάση περιορισμένες δημογραφικές πληροφορίες και να είναι πιο πειστικά από τους ανθρώπους σε διαδικτυακές συζητήσεις. Συγκεκριμένα, το 64% των περιπτώσεων κατέδειξε ότι τα LLMs μπορούν να είναι πιο πειστικά από τους ανθρώπους.
Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Ρικάρντο Γκαλότι ανέφερε ότι ακόμη και χωρίς πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες, οι AI συνομιλητές παραμένουν αποτελεσματικοί στη διαμόρφωση της άποψης των συνομιλητών τους. Αυτό εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη δυνατότητα χρήσης αυτής της πειθούς για την προώθηση ιδεολογικών ή πολιτικών συμφερόντων.
Επιπλέον, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η πειθώ μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να γίνει στρατηγικά επικίνδυνη, καθώς μπορεί να χρησιμοποιείται για την προώθηση ιδεών και προγραμμάτων που δεν βασίζονται σε αντικειμενικές αλήθειες, αλλά στην ικανότητα της AI να επηρεάζει και να καθοδηγεί τη δημόσια γνώμη.
Πηγή περιεχομένου: in.gr