Το έργο της Διώρυγας της Κορίνθου χαρακτηρίζεται ως το πιο εντυπωσιακό εγχείρημα του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Νέρωνα στην Ελλάδα το 67 μ.Χ. Αν και προηγούμενοι είχαν εξετάσει τη διάνοιξη ως ένα έργο που θα βελτίωνε τις ναυτιλιακές διαδρομές στη Μεσόγειο, ο Νέρωνας ήταν εκείνος που πέτυχε να ξεκινήσουν τα έργα εκσκαφών, παρακολουθώντας μάλιστα προσωπικά την πορεία τους.
Με αναφορά στην ιστορία της Διώρυγας της Κορίνθου, ο Έρικ Βάρνερ από το Πανεπιστήμιο Emory των ΗΠΑ άνοιξε το πρόγραμμα των επιστημονικών παρουσιάσεων στο 19ο διεθνές συνέδριο «Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία», που διοργάνωσαν ο Τομέας Κλασικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Duke και το Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Oberlin College & Conservatory.
Στο εργοτάξιο της Διώρυγας της Κορίνθου, όπως ανέφερε ο κ. Βάρνερ, απασχολούνταν περί τους 10.000 εργάτες, ανάμεσά τους 6.000 αιχμάλωτοι πολέμου που έστειλε ο Βεσπασιανός από την Ιουδαία. Οι μηχανικοί του Νέρωνα είχαν υπολογίσει με τόσο μεγάλη ακρίβεια τη διαδρομή της διώρυγας, ώστε την ακολούθησαν πιστά οι σύγχρονοι μηχανικοί που ολοκλήρωσαν το έργο το 1893.
Ο καθηγητής μίλησε επίσης για το πολιτιστικό πρόγραμμα του Νέρωνα, εστιάζοντας στις καλλιτεχνικές και αρχιτεκτονικές επιδιώξεις του αυτοκράτορα. Το φετινό θέμα του συνεδρίου επικεντρώνεται στον Νέρωνα και την εποχή του, καθώς έχουν δημοσιευθεί πρόσφατα πολλές μελέτες και έχουν πραγματοποιηθεί νέες ανασκαφές.
Στο συνέδριο συμμετέχουν 22 ομιλητές από διαφορετικούς ακαδημαϊκούς χώρους των αρχαιογνωστικών επιστημών, εστιάζοντας στη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, την τέχνη και την αρχιτεκτονική κατά την ηγεμονική διακυβέρνηση του Νέρωνα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ