Την αποφασιστική βούληση της κυβέρνησης να εφαρμοστούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου αρχικά να ελεγχθεί η εξάπλωση της νόσου της ευλογιάς των αιγοπροβάτων και στη συνέχεια να εκριζωθεί από το ζωικό κεφάλαιο, εξέφρασε σήμερα από την Φλώρινα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με υπηρεσιακούς παράγοντες του πρωτογενούς τομέα, δημάρχους της περιοχής και κτηνοτρόφους της ΠΕ Φλώρινας. Ο κ. Κέλλας τόνισε ότι «ο στόχος των ανταγωνιστών μας στο εξωτερικό είναι να πλήξουν το εμβληματικό προϊόν της φέτας, είναι κάτι που δεν θα το επιτρέψουμε». Κάλεσε τους κτηνοτρόφους «να εφαρμόζουν με απόλυτη αυστηρότητα τα μέτρα βιοασφάλειας που έχουν ανακοινωθεί, να συνεργάζονται με τις αρμόδιες αρχές», όπως τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, και διαβεβαίωσε τους κτηνοτρόφους που το ζωικό τους κεφάλαιο πλήττεται από την ευλογιά και τα ζώα τους θανατώνονται, ότι «έχουν προβλεφθεί αυξημένες αποζημιώσεις που αγγίζουν το 100% από την αντίστοιχη περίοδο του 2023».
Επειδή πολλοί κτηνοτρόφοι λόγω των μέτρων που έχουν επιβληθεί έχουν αναγκαστεί να περιορίσουν τα αιγοπρόβατα τους μέσα στις σταυλικές εγκαταστάσεις, ο κ. Κέλλας υποσχέθηκε ότι «θα ενισχύσουμε τους κτηνοτρόφους μας με για τις ζωοτροφές, λόγω του μακροχρόνιου εγκλεισμού των ζώων».
Υπογράμμισε ότι υπεύθυνη για την τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας, καθώς και της υγειονομικής ταφής των ζώων «είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας» κι ότι το υπουργείο θα συμβάλει, όπου χρειάζεται, παραμένοντας στο πλευρό των κτηνοτρόφων. Η Λάρισα, η ΠΕ Μαγνησίας κι η Ξάνθη είναι οι περιοχές που έχουν εντοπιστεί αυξημένα κρούσματα ευλογιάς, και ο κ. Κέλλας ανακοίνωσε τον εντοπισμό ενός νέου κρούσματος στην περιοχή των Τρικάλων, δηλώνοντας ότι «σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση αντιμετώπισης του προβλήματος».
Το πρόβλημα της ευλογιάς, σύμφωνα με τους κτηνιάτρους, θεωρείται δύσκολο στην αντιμετώπιση του, αφού ο ιός μπορεί να μεταφερθεί με ευκολία στις φάρμες, είτε από την μεταφορά ζώων ή εξοπλισμού, ακόμη και ζωοτροφών, ενώ η διάρκεια της ζωής του είναι περίπου έξι μήνες.
Ο Τιμόθεος Ιωαννίδης, πρόεδρος των κτηνοτρόφων Αμυνταίου, επεσήμανε ως σημαντικό πρόβλημα ότι, όταν καταστρέφεται λόγω της ευλογιάς μια φάρμα παραγωγής, «δεν υπάρχει επόμενη ημέρα για τον κτηνοτρόφο και με ποιο τρόπο θα ζήσει την οικογένεια, ακόμη κι αν μπορεί να καταφέρει να λάβει έγκαιρα την αποζημίωση που προβλέπει ο νόμος».
Ο εκπρόσωπος των τυροκόμων της Φλώρινας τόνισε ότι μετά το πρώτο σοκ των μέτρων πρόληψης «παρουσιάστηκε το φαινόμενο σημαντικής πτώσης της ημερήσιας συλλογής γάλακτος, που αγγίζει ποσοστά που ξεπερνούν το 40% κι αυτό οφείλεται στο ότι τα ζώα ξαφνικά κλείστηκαν μέσα στις φάρμες».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, κ. Τάσκας, έκανε μια σύντομη αναδρομή στη διαχείριση του περιστατικού της ευλογιάς των προβάτων στη Φλώρινα, σημειώνοντας ότι «χάρη στις υπερπροσπάθειες των κτηνιάτρων της ΠΕ Φλώρινας, σε σύντομο χρόνο έγιναν οι επιτόπιοι έλεγχοι σε 41 μονάδες της περιοχής, όπου εξετάστηκαν περίπου 6000 ζώα προκειμένου να αποκλειστεί το φαινόμενο της επέκτασης της νόσου».
Τέλος, ερωτώμενος για το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Κέλλας τόνισε ότι «το πρόβλημα είναι διαχρονικό και διογκώθηκε το τελευταίο καιρό», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι δεδομένη η βούληση της κυβέρνησης «να επιστραφούν τα χρήματα από αυτούς που δεν τα δικαιούνται». Δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει η οικονομική αστυνομία τον έλεγχο των επιδοτήσεων, και «όποιος παρανόμως πήρε χρήματα θα κληθεί να τα επιστρέψει». Παράλληλα, επεσήμανε ότι με απόφαση του υπουργού, κ. Τσιάρα, «δε θα πληρωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το καινούργιο πρόγραμμα βιολογικής Γεωργίας και Μελισσοκομίας», καθώς, όπως διευκρίνισε, «διαπιστώσαμε ότι τα νούμερα σε κάποιες περιοχές είναι υπερβολικά». Ανακοίνωσε ότι θα προηγηθεί αυστηρός έλεγχος για όλες τις περιοχές της χώρας, αναφέροντας ότι παράλληλα υπάρχει «βροχή ακυρώσεων αιτήσεων που, μετά απ’ όσα ανακοινώσαμε, θέλουν να αποσυρθούν από την βιολογική γεωργία και την μελισσοκομία».
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Βουλευτής Φλώρινας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας, οι Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτικής Προστασίας, ο Προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ν. Φλώρινας, εκπρόσωποι κτηνοτροφικών συλλόγων και οργανώσεων, ιδιοκτήτες μονάδων συλλογής γάλακτος, ιδιοκτήτες σφαγείων, εκπρόσωποι μονάδων παραγωγής ζωοτροφών και διευθυντής της Αστυνομίας Φλώρινας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ