Από κάθε γωνιά του κόσμου, οι Ουσουλτζόγλου ενώνουν τις ρίζες τους

Από κάθε γωνιά του κόσμου, οι Ουσουλτζόγλου ενώνουν τις ρίζες τους

Το ραντεβού είναι προκαθορισμένο κάθε Μάιο στη Μακεδονία, με την αλλαγή μόνο της πόλης συνάντησης. Τότε, μια μεγάλη οικογένεια, μέλη του γένους Ουσουλτζόγλου από όλο τον πλανήτη, «ενώνονται», ώστε να τιμήσουν τις ρίζες τους και να τελέσουν ένα ξεχωριστό μνημόσυνο για τους προγόνους τους.

Η ιδέα για την επανένωση του γένους Ουσουλτζόγλου προήλθε από τον Τόνι, ένα ξάδελφο που ζούσε στην Αμερική. Αφού μεγάλωσε, αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα, για να περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην Περαία της Θεσσαλονίκης. Με τον επαναπατρισμό του, άρχισε να «ψαχουλεύει» το γενεαλογικό του δέντρο, με τις προσπάθειες να ενισχύονται από τους υπόλοιπους κοντινούς συγγενείς. Η αναζήτηση καρποφόρησε, φθάνοντας σχεδόν στο 1800, όταν ο πρόγονός τους Χατζήμπαμπας είχε αποκτήσει 18 παιδιά.

Με καταγωγή από την Καππαδοκία, οι περισσότεροι πρόγονοι ασχολήθηκαν με το εμπόριο και τα γράμματα, ενώ οι επαγγελματικές τους δραστηριότητες εκτείνονταν από την Κωνσταντινούπολη έως τα Αδάνα, κυρίως σε εργοστάσια.

Αυτά τα παιδιά, καθώς και τα παιδιά και εγγόνια τους, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή άρχισαν να μεταναστεύουν σε χώρες όπως η Αμερική, η Γαλλία, η Ρουμανία, η Αγγλία, η Κωνσταντινούπολη, η Βηρυτός και η Ελλάδα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τους δεσμούς να σπάσουν και τις σχέσεις να κοπούν.

Μετά την αρχική προσπάθεια του Τόνι, η επανένωση κέρδισε δυναμική, με τη φετινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Κωστοχώρι Βέροιας να συγκεντρώνει περίπου 70 μέλη της οικογένειας. Συγγενείς από τη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ, το Τέξας, την Κωνσταντινούπολη, καθώς και από περιοχές της Αγγλίας και της Ελλάδας, συναντήθηκαν στα «Ουσουλτζόγλεια 2025».

«Η συνάντησή μας χρόνο με τον χρόνο δυναμώνει και αποκτά βαθύτερο νόημα, είναι μια απάντηση σε αυτούς που μας σκόρπισαν ότι εμείς κρατάμε», δήλωσε μέλος της οικογένειας και πρώην δήμαρχος Βέροιας. Επιπλέον, η οικογένεια έχει δημιουργήσει δική της σελίδα στο Facebook και ύμνο, επιθυμώντας για το επόμενο αντάμωμα να πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη.

Η επιλογή του Μαΐου για αυτές τις συναντήσεις είναι συμβολική, καθώς σχετίζεται με την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων, μια ημερομηνία με ιδιαίτερη συναισθηματική βαρύτητα για τους Έλληνες του Πόντου.

Loading

Play