Αποτελεσματικές λύσεις σε εταιρικά προβλήματα έχουν αναπτυχθεί μέσω δύο δράσεων συνεργατικής καινοτομίας που πραγματοποίηθηκαν τα προηγούμενα χρόνια: το πρόγραμμα ανοιχτής καινοτομίας Confluence Challenge, το οποίο διοργάνωσαν οι εταιρείες Alumil, Isomat και Kleeman, και τον διαγωνισμό Innovation for Society Awards, που διοργάνωσε το One Stop Liaison Office, ο μηχανισμός υποστήριξης της καινοτομίας που δραστηριοποιείται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Λίγο πριν από τη νέα δράση συνεργατικής καινοτομίας που προγραμματίζεται για το 2026, οι φορείς που συμμετείχαν σε αυτά τα πρωτοποριακά εγχειρήματα παρουσίασαν τα αποτελέσματα στο 12ο Τεχνολογικό φόρουμ (Technology Forum), το οποίο συνδιοργανώθηκε από 33 κορυφαίους οργανισμούς, και αποτελεί μια μοναδική πλατφόρμα συνάντησης της βιομηχανίας και της έρευνας. Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα αποτελέσματα αυτά καταλαμβάνουν ο σχεδιασμός αξιόλογων λύσεων για συγκεκριμένα προβλήματα, η δυνατότητα εμπορικής τους αξιοποίησης, η παραγωγή εφαρμογών για πραγματικά προβλήματα από την έρευνα, η εμπέδωση της κουλτούρας της συνεργασίας και η διασύνδεση των πανεπιστημίων με τη βιομηχανία.
Ανοίγοντας την ενότητα του Technology Forum με θέμα την εξερεύνηση της συνεργατικής καινοτομίας, ο Σταύρος Μαντζανάκης, Τεχνικός Σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τον Μηχανισμό Υποστήριξης της Καινοτομίας, σημείωσε ότι ο μηχανισμός απευθύνθηκε σε μεσαίες και μεγάλες εταιρείες καθώς και δημόσιους φορείς, ζητώντας να αναφέρουν συγκεκριμένα προβλήματα που μπορούν να λυθούν με καινοτομία ή τεχνολογία. Στη συνέχεια, δημοσιοποίησε τα προβλήματα και κάλεσε ερευνητές και νέες εταιρείες να τα επιλύσουν. Διαπιστώθηκε ότι η καινοτομία δεν πραγματοποιείται από μεμονωμένους φορείς, καθώς απαιτεί τη συμμετοχή όλων. Έτσι, ακολούθησε η διαδικασία των βραβείων και πλέον μελετάται ο απόηχός τους.
Συνωστισμός των φορτηγών στην είσοδο του λιμανιού
Το πρόβλημα του συνωστισμού των φορτηγών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης έθεσε ο Δρ Δημήτρης Τσιτσάμης MSc, PhD, Προϊστάμενος του Τμήματος Καινοτομίας ΟΛΘ Α.Ε., αναφέροντας ότι εξυπηρετούνται καθημερινά 1200 φορτηγά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες ουρές στην είσοδο. «Η πρόκληση ήταν να βρούμε έναν έξυπνο τρόπο για να προγραμματίζονται ραντεβού, ώστε να έχουμε τα φορτηγά σε συγκεκριμένες ώρες χωρίς συνωστισμό. Υπήρξαν πάνω από εννέα συμμετοχές στη δική μας πρόκληση και έτσι εξελίχθηκε μια λύση που προήλθε από τρεις εταιρείες, και συνεχίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από τον εντοπισμό ρύπανσης στο νερό στον διαχωρισμό του αλουμινίου από την τέφρα
Ο Κωνσταντίνος Καρυστινάκης, Προγραμματιστής Επιχειρήσεων και υπεύθυνος για την επιχειρηματική ανάπτυξη του τεχνοβλαστού του ΕΚΕΤΑ, CDXi Solutions, ανέφερε ότι η εταιρεία ανέπτυξε αλγόριθμους που εντοπίζουν ρυπογόνους σχηματισμούς στο νερό. Ωστόσο, αντιμετώπισε προβλήματα που δεν είχε ξανασυναντήσει. «Κάναμε πίβοτ στη βιομηχανία και πλέον ασχολούμαστε με τον διαχωρισμό του αλουμινίου από την τέφρα, κάτι που δεν είχαμε σκεφτεί προηγουμένως», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η εταιρεία κέρδισε βραβεία και υπογράμμισε την επιτυχία των συμβολαίων που υπεγράφησαν.
Πώς ελέγχεται η υγρασία στους σπόρους από το βαμβάκι
Έναν τρόπο για τη μέτρηση και τον έλεγχο της υγρασίας στους σπόρους βαμβακιού κατά τη μεταφορά και αποθήκευσή τους ανέπτυξε το ΙΠΤΗΛ του ΕΚΕΤΑ, όπως σημείωσε ο ερευνητής Πασχάλης Σιδερίδης. Αναφέρθηκε ότι η σχετική πρόκληση είχε τεθεί από εταιρεία παραγωγής και εμπορίας σπόρων, ενώ προτάθηκε λύση και δημιουργήθηκε πρωτότυπο που θα αναπτυχθεί περαιτέρω. «Είναι εντυπωσιακό όταν βρίσκεις εφαρμογή στην έρευνα και αναγνωρίζεις τη χρησιμότητα των δεδομένων που έχεις συλλέξει», υπογράμμισε, επισημαίνοντας τη σημασία της ενεργοποίησης του Μηχανισμού Υποστήριξης της Καινοτομίας της Περιφέρειας.
Ο Νικόλαος Τσωνιώτης, Διευθυντής προϊόντων της KINVEN, τόνισε τη σημασία της δημιουργίας ενός επιτυχημένου παραδείγματος συνεργασίας ανάμεσα στην έρευνα και την καινοτομία. «Το ερευνητικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα είναι στα ράφια και ανακυκλώνουμε συνέχεια αυτή την έρευνα. Αν δεν έχει εφαρμογή, δεν παύει να είναι μια ερευνητική διαδικασία», είπε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διασύνδεσης του πανεπιστημίου με τη βιομηχανία.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Alumil, Αλέξανδρος Μυλωνάς, δήλωσε τη βούληση της εταιρείας να συμμετάσχει ενεργά στη συνεργασία, τονίζοντας ότι «είμαστε άριστοι στο κούφωμα, αλλά δεν γνωρίζουμε πολλά για το AI, robotics και blockchain. Είναι αναγκαίο να συνδεθούμε με το οικοσύστημα, καθώς αυτές οι τεχνολογίες θα μας επηρεάσουν». Σημείωσε επίσης τη σημασία της πρόβλεψης για την πιθανότητα να κερδίσει μια εταιρεία ένα project, δίνοντας έμφαση στη μελέτη των δεδομένων για τον περαιτέρω σχεδιασμό.
Φυτεία με ραπανάκια στον Άρη και ποδήλατα γυμναστικής για παραγωγή ενέργειας
Η ενότητα για την συνεργατική καινοτομία στο 12ο Technology Forum έκλεισε με την παρουσία των παιδιών του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, τα οποία κέρδισαν το «Βραβείο Επίλυσης Προβλημάτων» στον 1ο Μεσογειακό Διαγωνισμό STEM 2025. Αποφάσισαν να κατασκευάσουν μια βάση κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη για να αποφύγουν τις αμμοθύελες και την ακτινοβολία, ενώ σκέφτηκαν να καλλιεργήσουν ραπανάκια και άλλες φυτικές καλλιέργειες σε υδροπονική βάση. Για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν ποδήλατα γυμναστικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνέλαβαν ακόμη και την ιδέα ενός κομποστοποιητή για τη μείωση των απορριμμάτων στον Άρη.
*Το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι συνδιοργανωτής του 12ου Technology Forum
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ