Χαμηλές πωλήσεις ηλεκτρονικών βιβλίων στην Ελλάδα: Μόλις 1% της αγοράς

Χαμηλές πωλήσεις ηλεκτρονικών βιβλίων στην Ελλάδα: Μόλις 1% της αγοράς

Στην ελληνική αγορά δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία που να καταγράφουν τις πωλήσεις των ηλεκτρονικών βιβλίων. Υπάρχει μια ευρύτερη συναίνεση ότι τα ebooks κινούνται γύρω στο 1%, ενώ γίνονται αναφορές κάποιες φορές και για 2%.

Η αγορά ηλεκτρονικού βιβλίου στη χώρα μας είναι περιορισμένη, με τα ebooks να ανέρχονται σε 13.248 τίτλους. Τα 2/3 των τίτλων κυκλοφορούν σε μορφή EPUB και είναι από 100 εκδότες.

Δεν υπάρχει ελληνικό βιβλιοπωλείο που να τα πουλάει και οι όποιες προσπάθειες στην ουσία απέτυχαν.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση σε δανεισμούς ηλεκτρονικών βιβλίων από δημόσιες βιβλιοθήκες. Τα συγκεκριμένα συμπεράσματα της έρευνας «Ηλεκτρονικό βιβλίο και βιβλιοθήκες στην Ελλάδα: Διερεύνηση του πεδίου» παρουσιάστηκαν σε στρογγυλή τράπεζα που διοργάνωσαν στο πλαίσιο της 21ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ) το Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και το Περιφερειακό Τμήμα της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων Βόρειας Ελλάδος.

Στην έρευνα καταγράφονται στοιχεία για την ελληνική αγορά ebooks, τη σημερινή θέση τους στις βιβλιοθήκες της Ελλάδας, καθώς και τις στάσεις των διευθυντών και των χρηστών των βιβλιοθηκών και των εκδοτών για τα ebooks και τον δανεισμό τους.

Στόχος της έρευνας, όπως εξήγησε το μέλος της ερευνητικής ομάδας, ήταν να διερευνηθεί η δυνατότητα και η αναγκαιότητα για ηλεκτρονικό δανεισμό των ελληνόφωνων ebooks στις βιβλιοθήκες της Ελλάδας, καθώς και να γίνει μία αποτύπωση της κατάστασης της αγοράς των ebooks στην ελληνική γλώσσα, η οποία αναδεικνύει υστερήσεις και ευκαιρίες, ειδικά σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η διάδοση και χρήση των ηλεκτρονικών βιβλίων στην Ελλάδα παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η διάδοση και η χρήση των ηλεκτρονικών βιβλίων εντοπίζεται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτή η κατάσταση παρατηρείται τόσο σε όρους αγοράς βιβλίου (παραγωγή και διακίνηση περιεχομένου και ηλεκτρονικών εκδόσεων) όσο και σε όρους χρηστών, σύμφωνα με τον Γιώργο Γλωσσιώτη. Διενεργήθηκαν νομική, ποιοτική και ποσοτική έρευνα σε διευθυντές ακαδημαϊκών, δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών, καθώς και σε χρήστες βιβλιοθηκών που διαβάζουν βιβλία στις βιβλιοθήκες και ηλεκτρονικά βιβλία.

Ελλείψει στοιχείων πωλήσεων για τα βιβλία, έντυπα ή ηλεκτρονικά, πραγματοποιήθηκε ποσοτική έρευνα στη βιβλιογραφική βάση δεδομένων BookPoint του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) για να διαπιστωθεί ο αριθμός και ο μορφότυπος των ηλεκτρονικών βιβλίων στα ελληνικά.

Από τους 500 χρήστες των βιβλιοθηκών, το 23% διαβάζει και ηλεκτρονικά βιβλία. Η κοινωνική τάξη, το φύλο και η ηλικία επηρεάζουν τον τρόπο ανάγνωσης και την ηλεκτρονική ανάγνωση, ανέφερε ο Γλωσσιώτης. Όσον αφορά το φύλο, το δείγμα χωρίζεται περίπου στη μέση, με 52.2% γυναίκες και 47.8% άντρες. Όσον αφορά την ηλικία, οι νεότεροι αναγνώστες κυριαρχούν στη χρήση ebooks, καθώς το 75% του συνολικού δείγματος είναι μικρότεροι από 45 ετών.

Η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία σε σύγκριση με χώρες της Ε.Ε. όσον αφορά τη διάδοση ηλεκτρονικών βιβλίων.

Στη διεθνή σκηνή, το 12% – 13% των εσόδων των εκδοτών προέρχονται από τα e-books. Στην Ευρώπη, όπως δήλωσε ο Μιχάλης Καλαμαράς, σύμβουλος εκδόσεων, το ποσοστό αυτό παραμένει σταθερό τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, για τις πωλήσεις στην Ελλάδα, δεν υπάρχει ακριβής εικόνα, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μόλις 1% της αγοράς. Πολλοί δηλώνουν ότι διαβάζουν ebooks, χωρίς αυτό να αποτυπώνεται στις πωλήσεις, γεγονός που ενδέχεται να σχετίζεται με πειρατικό περιεχόμενο και τη συνήθεια να διαβάζουν σε αγγλικά.

Η στάση των Ελλήνων εκδοτών κυμαίνεται, με κάποιους να είναι κατά του ηλεκτρονικού βιβλίου. Υπογραμμίζεται η ανάγκη να πεισθούν οι εκδότες ότι η ηλεκτρονική ανάγνωση είναι μια σημαντική μορφή ανάγνωσης που δεν πρόκειται να ανατραπεί. Στη Φινλανδία το 2024 οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών βιβλίων είναι περισσότερες από αυτές των έντυπων, ενώ στη Δανία τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού τους.

Σύμφωνα με εκπροσώπους βιβλιοθηκών, απαιτείται μια συνεκτική εθνική στρατηγική για την προώθηση του ηλεκτρονικού δανεισμού βιβλίων στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες, προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε ηλεκτρονικά βιβλία για όλους τους πολίτες.

Loading

Play