Χρηματοδοτήσεις και δάνεια δισεκατομμυρίων για την ενίσχυση της στρατιωτικής κινητικότητας στην Ευρώπη

Χρηματοδοτήσεις και δάνεια δισεκατομμυρίων για την ενίσχυση της στρατιωτικής κινητικότητας στην Ευρώπη

«Αν θέλουμε ειρήνη, χρειάζεται να προετοιμαστούμε για πόλεμο, ώστε να μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα εγκαθιδρύσουμε και θα διατηρήσουμε την ειρήνη στην Ευρώπη», επισήμανε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο Τόρστεν Κλίμκε, επικεφαλής της Μονάδας Λιμένων και Εσωτερικής Ναυσιπλοΐας της Γενικής Διεύθυνσης Κινητικότητας και Μεταφορών (MOVE) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αναφέρθηκε στις χρηματοδοτήσεις έργων για τη στρατιωτική κινητικότητα στην ΕΕ, καθώς και στα σχετικά κοινοτικά σχέδια δράσης και πρωτοβουλίες μετά το 2018.

Στο 21ο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θαλάσσιων Λιμένων (ESPO), το στέλεχος του ΝΑΤΟ, Αλεξάντρς Μπούκενς, σημείωσε: «Ο σχεδιασμός στρατιωτικής ή αμυντικής πολιτικής πραγματοποιείται σε ένα χρονικό συνεχές, που ξεκινά από την περίοδο της ειρήνης και φτάνει έως τη σύγκρουση. Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς γίνεται σε καιρό ειρήνης». Για να αποδειχθεί η δυνατότητα μετακίνησης στρατιωτικών δυνάμεων γρήγορα στην ήπειρο, απαιτούνται επενδύσεις.

Ο κ. Κλίμκε γνωστοποίησε ότι 95 έργα ενίσχυσης της στρατιωτικής κινητικότητας, με συνολική χρηματοδότηση 1,7 δισ. ευρώ, προχωρούν στο πλαίσιο των προκηρύξεων του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe-CEF) για την περίοδο 2021-2023. Υπενθύμισε ότι οι προκηρύξεις αφορούσαν υποδομές μεταφορών διπλής χρήσης, με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση να κατευθύνεται στον σιδηρόδρομο.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει ενεργοποιήσει το πρόγραμμα «SESI+» για υποδομές διπλής χρήσης, διατίθεντας 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 6 δισ. δεν έχουν ακόμα δαπανηθεί. Ο κ. Κλίμκε σημείωσε επίσης την αυξανόμενη εμπλοκή της ΕΕ σε θέματα στρατιωτικής κινητικότητας από το 2018.

Σε σχέση με τους διαδρόμους των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών (ΤΕΝ-Τ), ανέφερε ότι η αναθεώρηση του TEN-T έχει προσθέσει άρθρο που συνδέει τη στρατιωτική κινητικότητα στο νομικό πλαίσιο, αναθέτοντας στα κράτη μέλη να λαμβάνουν υπόψη τις στρατιωτικές ανάγκες κατά τον σχεδιασμό του δικτύου.

Ο κ. Κλίμκε τόνισε την ανάγκη για καλύτερο συντονισμό σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός για τη χρηματοδότηση των υποδομών.

Η ιδιοκτησία των λιμένων, οι ξένοι επενδυτές και ο έλεγχος σε κρίσιμα τμήματα

Ο κ. Κλίμκε επισήμανε ότι η ιδιοκτησία των λιμένων είναι κρίσιμη, καθώς απαιτούνται επενδύσεις από πολλαπλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων και ξένων επενδυτών. Η κυβερνοασφάλεια είναι επίσης ένα σημαντικό θέμα.

Ο Αλεξάντρς Μπούκενς επισήμανε την ανάγκη τα λιμάνια να είναι ανθεκτικά και προσαρμοστικά, καθώς το παγκόσμιο περιβάλλον ασφάλειας είναι εύθραυστο. Τόνισε ότι η στρατιωτική κινητικότητα είναι ένα «ομαδικό σπορ» και η ανάπτυξη συνεργειών είναι απαραίτητη.

Ένα βασικό ζητούμενο σήμερα είναι η ισορροπία μεταξύ στρατηγικών υποχρεώσεων και εμπορικής βιωσιμότητας, με την υποδομή και το μέγεθος του λιμένος να παίζουν σημαντικό ρόλο.

Ο κ. Μπούκενς τόνισε την ανάγκη απλοποίησης διαδικασιών που σχετίζονται με τις τελωνειακές διατυπώσεις και τη χρηματοδότηση μέσω του CEF.

Loading

Play