Στο πρώτο εξάμηνο του 2026 τοποθετεί την έναρξη των εργασιών για το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου στον χώρο της ΔΕΘ ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Αριστεράς, Νάσου Ηλιόπουλου.
Ο βουλευτής υπενθύμισε πως ήδη από το 1985 το Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης προέβλεπε τη μεταφορά της ΔΕΘ και τη δημιουργία Ενιαίου Μητροπολιτικού Πάρκου, τονίζοντας τη σημασία του ελεύθερου χώρου για την αύξηση του πρασίνου στο κέντρο της πόλης.
Από την πλευρά του, ο κ. Ταγαράς παρουσίασε το ιστορικό του σχεδιασμού, ξεκινώντας από το 2012, όταν εκπονήθηκε μελέτη της HELEXPO-ΔΕΘ για το αν ήταν προτιμότερη η μεταφορά της Έκθεσης στη Σίνδο ή η ανάπλασή της στο υπάρχον οικόπεδο. Η μελέτη κατέληξε υπέρ της ανάπλασης. Ακολούθησαν προεγκρίσεις, εγκρίσεις στρατηγικών μελετών, υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τον Δήμο Θεσσαλονίκης (2020), έγκριση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (2021) και ολοκλήρωση προμελέτης το 2022. Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ, με τον διαγωνισμό να βρίσκεται σε εξέλιξη και την έναρξη των έργων να τοποθετείται μέσα στο 2026.
«Φτάσαμε στην πηγή. Να μην ξαναγυρίσουμε πίσω», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, τονίζοντας πως το έργο έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που οποιαδήποτε υπαναχώρηση θα σήμαινε επιστροφή δεκαπέντε χρόνια πίσω.
Κριτική Ηλιόπουλου: «Αυτό δεν είναι πάρκο, είναι real estate»
Σφοδρή ήταν η κριτική του Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για απουσία σχεδιασμού που να λαμβάνει υπόψη την κλιματική κρίση. Υπενθύμισε την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά της Ελλάδας για την ποιότητα του αέρα στη Θεσσαλονίκη και σημείωσε ότι καταγράφονται περίπου 1.000 πρόωροι θάνατοι ετησίως λόγω ρύπανσης.
Ο κ. Ηλιόπουλος κατήγγειλε πως το σχέδιο ανάπλασης προβλέπει οικοδομική κάλυψη άνω των 100.000 τ.μ., με πέντε μεγάλα κτίρια και έναν 16ώροφο πύργο-ξενοδοχείο, ενώ η φύτευση περιορίζεται σε μόλις 1.500 δέντρα – αντί των 4.000 που είχε αρχικά υποσχεθεί ο Δήμος. «Η Θεσσαλονίκη έχει μόλις 1,5 τετραγωνικό μέτρο πρασίνου ανά κάτοικο, όταν ο ΠΟΥ ορίζει ελάχιστο τα 9. Εσείς το λέτε πάρκο, εμείς το λέμε καταστροφή», δήλωσε.
Απάντηση Ταγαρά: «Σχεδιάζουμε με κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη»
Ο υφυπουργός απάντησε πως η κλιματική κρίση λαμβάνεται υποχρεωτικά υπόψη σε κάθε μελέτη και πως ο σχεδιασμός γίνεται με γνώμονα το κοινωνικό σύνολο και την περιβαλλοντική ισορροπία. Υπογράμμισε την πρόθεση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει το έργο το συντομότερο δυνατό, ώστε να αποδοθεί στους πολίτες μια πιο ανθρώπινη και βιώσιμη πόλη.