Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις προσδοκίες και τις ανησυχίες που συνοδεύουν την Τεχνητή Νοημοσύνη σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 44ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Βιβλίου, σε συνεργασία με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας & Τεχνολογίας της Βουλής των Ελλήνων και με τη συμμετοχή των υπουργών Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου.
Στην παρέμβασή του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου επισήμανε ότι υπάρχει πάντα εύλογη φοβία στον άνθρωπο όταν είναι μπροστά σε μια τεχνολογική ανακάλυψη, χαρακτηρίζοντας το ChatGPT ως έναν εξαιρετικό ψηφιακό παπαγάλο που αντλεί στοιχεία και πληροφορίες από δεδομένα. «Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να διαβάζει μεγάλα κείμενα, να κάνει συγκρίσεις και να συνδυάζει τεράστιους όγκους δεδομένων, αλλά πρέπει να προσέξουμε πώς θα μπορέσει να μας υπηρετήσει. Μπορεί να βοηθήσει στη συγκέντρωση δεδομένων, αλλά την τελική απόφαση την παίρνει ο άνθρωπος», πρόσθεσε ο υπουργός.
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, εξέφρασε μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος ότι οι τεχνολογίες της Τεχνητής Νοημοσύνης αναπτύσσονται με ραγδαίους ρυθμούς, επηρεάζοντας όχι μόνο τον τρόπο εργασίας αλλά και τον τρόπο σκέψης. Υπογράμμισε ότι «η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στη δημιουργική βούληση του ανθρώπου, αλλά έχει εξελιχθεί σε ένα μέσο που μπορεί να παράγει μυθιστορήματα και μουσική».
Αναφορικά με την πολιτιστική κληρονομιά, ανέφερε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην ανάδειξη και προστασία της, αλλά πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά πώς αξιολογεί τι είναι σημαντικό, καθώς εξαρτάται από τη φύση και την προέλευση των δεδομένων που χρησιμοποιεί. «Χρειαζόμαστε ένα θετικό και μη ουδέτερο πλαίσιο πολιτιστικής πολιτικής απέναντι στην Τεχνητή Νοημοσύνη», τόνισε.
Ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας & Τεχνολογίας της Βουλής, Στρατός Σιμόπουλος, επισήμανε την ανάγκη να χρησιμοποιούνται τεχνολογίες όπως οι μικροδορυφόροι για την καταγραφή και ψηφιοποίηση των βοσκοτόπων, υπογραμμίζοντας ότι η τεχνολογία δεν πρέπει να αντικαταστήσει τον άνθρωπο και τα προσωπικά δεδομένα πρέπει να προστατεύονται.
Ο Hirofumi Sugawara, αναπληρωτής καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας και Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Kanazawa, παρουσίασε το Metadocia project, το οποίο συνδυάζει ψηφιακές τεχνολογίες για τη διατήρηση των λαξευμένων εκκλησιών της Καππαδοκίας, οι οποίες διαβρώνονται λόγω της φύσης του ηφαιστειακού πετρώματος. «Η μελλοντική ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να ενισχύσει την ανίχνευση φθορών και την ανάλυση τεχνικών», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ