Δημιουργώντας ψυχική υγεία: Ημερίδα στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Δημιουργώντας ψυχική υγεία: Ημερίδα στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Πώς μπορούμε να φροντίσουμε τη συναισθηματική σύνδεση μέσα στην οικογένεια αλλά και τη δική μας ψυχική ανθεκτικότητα; Η εκδήλωση «Χαμογέλα! Σήμερα δημιουργούμε την ψυχική μας υγεία» διοργανώνεται από τη Lions Branch Θεσσαλονίκη ΗΠΙΟΝΗ και είναι αφιερωμένη στην ψυχική υγεία γονέων και παιδιών. Απαντήσεις στα σχετικά ερωτήματα επιχειρεί να δώσει η οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια και ψυχοπαιδαγωγός, Αιμιλία Αξιωτίδου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Μαΐου, από τις 11:00 έως τις 14:00, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Η ημερίδα στοχεύει να χτίσει γέφυρες ενσυναίσθησης και ψυχικής ενδυνάμωσης μέσα από τον διάλογο και τη βιωματική εμπειρία.

Η βασική ιδέα είναι πως το άτομο δεν είναι το πρόβλημα – το πρόβλημα είναι το πρόβλημα. Η δουλειά μου βασίζεται στη συστημική – οικογενειακή θεραπεία, μια οπτική που μας ενθαρρύνει να δούμε το άτομο όχι απομονωμένα, αλλά μέσα στο πλαίσιο των σχέσεών του. Για να κατανοήσουμε ή να λύσουμε ένα πρόβλημα, χρειάζεται να παρατηρήσουμε τις αλληλεπιδράσεις που το γεννούν ή το ενισχύουν. Η οικογενειακή συστημική θεραπεία βασίζεται στην ιδέα ότι καμία συμπεριφορά, κανένα συναίσθημα, δεν εμφανίζεται τυχαία και απομονωμένα.

Η κ. Αξιωτίδου σημειώνει ότι η οικογένεια είναι ένα ζωντανό σύστημα σχέσεων, όπου κάθε μέλος επηρεάζει και επηρεάζεται. Αναφέρεται στο γεγονός ότι κάθε αλλαγή σε έναν γονιό επηρεάζει άμεσα το παιδί – και το αντίστροφο. Οι άγραφοι «κανόνες» και «ρόλοι» που υπάρχουν σε κάθε οικογένεια καθορίζουν τις σχέσεις και συχνά επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη των παιδιών. Αν μεγαλώσουμε σε ένα σπίτι όπου ο θυμός εκφράζεται με φωνές, είτε θα τείνουμε να φωνάζουμε είτε θα αποφεύγουμε τις συγκρούσεις.

Η οικογένεια περνά από διαφορετικά στάδια, και κάθε φάση φέρνει νέες ανάγκες. «Όταν ένα παιδί μπαίνει στην εφηβεία, η οικογένεια καλείται να επαναπροσδιορίσει τα όρια και την αυτονομία», προσθέτει η κ. Αξιωτίδου, επισημαίνοντας ότι μέσω βιωματικών εργαστηρίων θα εξερευνηθούν τα συναισθήματα γονέων και παιδιών.

«Στόχος μας δεν είναι να φτιάξουμε τέλειους γονείς, αλλά να στηρίξουμε γνήσιους ανθρώπους που μαθαίνουν να σχετίζονται» καταλήγει η κ. Αξιωτίδου.

Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνει ομιλίες από ψυχολόγους, παιδαγωγούς και καλλιτέχνες, καθώς και βιωματικά εργαστήρια για την αναγνώριση και έκφραση συναισθημάτων.

Loading

Play