Δήμος Θεσσαλονίκης: Η Συμφωνική Ορχήστρα τιμά την Ημέρα της Ευρώπης

Με δύο αγαπημένα και μελωδικά έργα η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Βλαδίμηρου Συμεωνίδη, τιμά την 71η επέτειο της υπογραφής της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν», που θεωρείται το ιδρυτικό έγγραφο και η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προσαρμοσμένη στους υγειονομικούς περιορισμούς, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει διαδικτυακά συναυλία, που η προβολή της θα ξεκινήσει την Κυριακή 9 Μαΐου 2021 και ώρα 12:00 στην πλατφόρμα πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης: www.e-thessalonikiculture.gr.

propoli

Τη συναυλία θα ανοίξει το ζωντανό και επινοητικό «Ντιβερτιμέντο σε ρε μείζονα» του Μότσαρτ, το πρώτο από τη συλλογή έργων για έγχορδα που είναι γνωστά ως Συμφωνίες Σάλτσμπουργκ. Ο Μότσαρτ συνέθεσε τα έργα αυτά στις αρχές του 1772, όταν ήταν μόλις 16 ετών, με εμφανείς επιρροές από τα ταξίδια του στην Ιταλία.

Ακολουθεί το έργο του Μπέντζαμιν Μπρίτεν «Απλή Συμφωνία», που ο συνθέτης έγραψε το 1934 σε ηλικία 20 ετών. Πρόκειται για μια σύνθεση για ορχήστρα εγχόρδων, όπου τον κυρίαρχο τόνο δίνουν οι αγαπημένες μελωδίες των παιδικών του χρόνων. Η «Απλή Συμφωνία» αποτελείται από τέσσερα μέρη με πιο γνωστό το δεύτερο μέρος «Playful Pizzicato», που, όπως υποδηλώνει ο τίτλος του, είναι ένα ζωηρό κομμάτι. Σχεδόν σε όλη τη διάρκειά του οι έγχορδοι δεν χρησιμοποιούν το δοξάρι, αλλά «τσιμπούν» με το δάχτυλο τις χορδές του οργάνου τους.

Δείτε τη ροή ειδήσεων

Loading