Η δορυφορική τεχνολογία μπορεί να ανοίξει έναν νέο δρόμο branding για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, προσφέροντας το αντίβαρο στην ποσότητα με την ποιότητα και την εξειδίκευση. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) επισήμανε ότι η Ελλάδα προχωρά σε μια επένδυση ύψους 200 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και εκτόξευση 13 μικροδορυφόρων ελληνικής σχεδίασης και υλοποίησης. Μιλώντας από το βήμα του 11ου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι οι δορυφόροι, εξοπλισμένοι με αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας, θα έχουν τη δυνατότητα να χαρτογραφούν την ελληνική επικράτεια ημέρα και νύχτα με υψηλότατη ακρίβεια, προσφέροντας κρίσιμα δεδομένα σε αγρότες, ερευνητές και στην πολιτική προστασία.
Σήμερα, όπως είπε, περισσότερες από 50 μικρομεσαίες ελληνικές εταιρείες και 3.000 επιστήμονες εργάζονται πάνω σε εφαρμογές διαστημικής τεχνολογίας, ενώ η χώρα αναπτύσσει ένα εθνικό hub καινοτομίας για τη μετατροπή αυτών των δεδομένων σε καθημερινά εργαλεία για τους πολίτες και κυρίως τους αγρότες.
Υπογραμμίζοντας ότι η δορυφορική τεχνολογία ανοίγει έναν νέο δρόμο branding για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, ανέφερε το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου οι οινοπαραγωγοί πραγματοποιούν επιλεκτικό τρύγο μέσω δορυφορικών δεδομένων, διαλέγοντας με ακρίβεια ποιες περιοχές του αμπελώνα θα συγκομίσουν πρώτα. Τα κρασιά που παράγονται φέρουν ειδική σήμανση ως προϊόντα «τεχνολογίας διαστήματος» και πωλούνται σε πολλαπλάσια τιμή.
«Αυτό μπορούμε να το κάνουμε και στην Ελλάδα», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «η δορυφορική πληροφορία μπορεί να λειτουργήσει όχι μόνο ως εργαλείο παραγωγής, αλλά και ως διαβατήριο ποιότητας για τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό. Μια ετικέτα που γράφει ‘παραγόμενο με χρήση διαστημικής τεχνολογίας’ δεν είναι απλώς εντυπωσιακή – είναι ανταγωνιστική».
Από τη μικρή παραγωγή στη μεγάλη υπεραξία
Υπογραμμίζοντας τη σημασία της χρήσης της δορυφορικής τεχνολογίας στη χώρα μας, ο ίδιος σημείωσε ότι σε μια χώρα όπου η γεωργική παραγωγή παραμένει κυρίως μικρής κλίμακας, με τις κατάλληλες εφαρμογές ο Έλληνας παραγωγός θα έχει πρόσβαση σε δεδομένα υψηλής ακρίβειας και θα μπορεί όχι μόνο να προστατεύσει την παραγωγή του, αλλά και να προβάλει την προστιθέμενη αξία της στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
Αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με ακρίβεια λεπτού
Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα της δορυφορικής τεχνολογίας είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Μέσω προηγμένων μετεωρολογικών μοντέλων και αισθητήρων, ο αγρότης θα μπορεί να έχει πρόβλεψη καιρού με ακρίβεια λεπτού, μέσα σε ακτίνα μόλις 100 μέτρων. «Φανταστείτε να ξέρετε τι καιρό θα κάνει στο χωράφι σας το επόμενο λεπτό – και να μπορείτε να ενεργήσετε ανάλογα», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Κατά τον ίδιο, οι βάσεις για τη χρήση αυτής της τεχνολογίας έχουν ήδη τεθεί και ήδη χιλιάδες σταθμοί παρακολούθησης έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν πανελλαδικά, ενώ η επεξεργασία των δεδομένων εξελίσσεται καθημερινά. «Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε θέση να προσφέρει τέτοιες υπηρεσίες στους παραγωγούς, δίνοντάς τους ένα ισχυρό εργαλείο για τη μείωση κόστους, την αύξηση αποδοτικότητας και την προστασία της παραγωγής τους», τόνισε.
Επισημαίνεται ότι το διήμερο 11ο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας πραγματοποιείται με την υποστήριξη της γενικής διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ στο πλαίσιο του έργου ενημερωτικών δράσεων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) «COOPinCAP» και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ