Με φόντο τον καταπράσινο κάμπο της Δράμας και τους απέραντους αμπελώνες που αγκαλιάζουν την περιοχή, η ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ 2025 γιορτάζει φέτος την δέκατη διοργάνωσή της. Έχει αφήσει έντονο αποτύπωμα στην καρδιά των επισκεπτών και των οινόφιλων, που κάθε χρόνο επισκέπτονται την πόλη της Δράμας και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας.
Η 10η ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ είναι κάτι παραπάνω από μια γιορτή του κρασιού, είναι μια πολυδιάστατη εμπειρία που συνδυάζει γευσιγνωσία, πολιτισμό, τοπική παράδοση και σύγχρονη δημιουργία. Φέτος, οι δρόμοι του κρασιού της Δράμας άνοιξαν ξανά για το κοινό, από τις 11 Μαΐου έως και την Κυριακή 18 Μαΐου, με μια σειρά από εκδηλώσεις που παρουσιάζουν τη μαγεία του αμπελιού και του κρασιού σε κάθε του μορφή.
Αν και οι καιρικές συνθήκες, λόγω των βροχοπτώσεων, έχουν ματαιώσει κάποιες από τις υπαίθριες εκδηλώσεις, η ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ 2025 ξεχωρίζει φέτος για το πολυσυλλεκτικό της πρόγραμμα. Στο κέντρο της Δράμας, μουσικά σχήματα ντύνουν βραδιές με ζωντανές εμφανίσεις, ενώ η πλατεία Ελευθερίας μετατράπηκε σε σημείο συνάντησης με ζωντανές μαγειρικές επιδείξεις από καταξιωμένους σεφ, που δημιουργούν πιάτα βασισμένα σε τοπικά προϊόντα και συνδυασμούς με κρασί. Παράλληλα, θεματικές βραδιές για την ιστορία του δραμινού αμπελώνα, φωτογραφικές εκθέσεις και ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, συνδέουν το κρασί με την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου.
Περισσότερα από δώδεκα μικρά και μεγάλα οινοποιεία της περιοχής συμμετέχουν φέτος ενεργά, ανοίγοντας τις πόρτες τους στο κοινό, διοργανώνοντας ξεναγήσεις, δοκιμές ετικετών, εργαστήρια και θεματικές βραδιές, προσφέροντας όχι μόνο κρασί, αλλά την ιστορία, το πάθος, τη φιλοσοφία και την εμπειρία της οινοποίησης πίσω από κάθε φιάλη. Τα οινοποιεία που φέτος συμμετέχουν στο επίσημο πρόγραμμα της διοργάνωσης είναι: το κτήμα Κώστα Λαζαρίδη (Αδριανή), το Chateau Nico Lazaridi (Αγορά), το κτήμα Μανωλεσάκη (Αδριανή), το κτήμα Οινογένεσις (Αδριανή), το κτήμα Μιχαηλίδη (Δοξάτο), το κτήμα Παυλίδη (Κοκκινόγεια), το κτήμα Oenops Wines – Καρατζά (Κοκκινόγεια), το κτήμα Τέχνη Οίνου (Μικροχώρι), το αποστακτήριο «Χαρίσκος Αποστάγματα» και το κτήμα Mictowinery Eftichia (Κύργια).
Ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Μιχάλης Μουρβετίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε πως «όταν το 2014 η Περιφέρεια ΑΜΘ ξεκίνησε την πρώτη ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ, λίγοι ήταν αυτοί που μπορούσαν να φανταστούν ότι θα γινόταν θεσμός. Φιλοδοξούμε, φέτος, να ανεβάσουμε τον πήχη ακόμα ψηλότερα. Για τη διοίκησή μας, η ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο για να αναδείξουμε τον τόπο μας ως ελκυστικό τουριστικό προορισμό οίνου και γεύσης. Δεν είναι τυχαίο ότι το σύνθημα της διοργάνωσης είναι: Γεύση οίνου – Επίγευση πολιτισμού».
Το τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), με έδρα τη Δράμα, συμμετέχει ενεργά στη φετινή διοργάνωση, σε μια προσπάθεια να αναδείξει την οινική και αμπελουργική παράδοση της περιοχής.
Ο πρόεδρος του τμήματος Αμπελουργίας και Οινολογίας του ΔΠΘ Σπύρος Μάμαλης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε πως η Δράμα είναι «μια περιοχή με μακρά παράδοση στο κρασί, με σύγχρονα οινοποιία που έχουν επενδύσει στον τομέα του οίνου, με εξαγωγές σε όλο τον κόσμο και με δυναμικό, τόσο ανθρώπινο όσο και παραγωγικό, το οποίο έχει ακόμα δυνατότητες αξιοποίησης. Πάνω σε αυτή τη δυνατότητα νομίζω ότι η ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ έχει το δικό της ρόλο.
Όπως εξήγησε ο κ. Μάμαλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «από το 2014 ως πανεπιστήμιο είμαστε δίπλα σε όλες τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες αυτής της μεγάλης γιορτής. Ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση της οργανωτικής επιτροπής και συμμετέχουμε με πολλαπλούς τρόπους σε αυτή τη διοργάνωση. Συνδιοργανώσουμε τρεις μεγάλες εκδηλώσεις. Η πρώτη ήταν προγραμματισμένη για σήμερα (Τετάρτη 14 Μαΐου) το απόγευμα, αλλά δυστυχώς αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα, λόγω των καιρικών συνθηκών καθώς θα γινόταν σε εξωτερικό χώρο. Αφορούσε την ανάδειξη και προβολή των μικρών οινοποιείων της περιοχής μας».
«Η δεύτερη εκδήλωση», συνέχισε ο κ. Μάμαλης, «έχει προγραμματιστεί για αύριο (Πέμπτη 15 Μαΐου) και αφορά την παρουσίαση της ποικιλίας Ασύρτικο στη Δράμα και τη γευστική δοκιμή των μονοποικιλιακών και των χαρακτηριστικών οίνων blend Ασύρτικο με Sauvignon Blanc. Καλεσμένη είναι η καθηγήτρια Μαρία Δημοπούλου από το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, η οποία θα μιλήσει για το Ασύρτικο καθώς είναι το βασικό στοιχείο του blend ΠΟΠ της Δράμας και αποτελεί ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για την περιοχή μας. Να σημειωθεί πως το Ασύρτικο είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη ποικιλία, αλλά έχει μεγάλο ανταγωνισμό από άλλες περιοχές, όπως η Σαντορίνη».
Την Παρασκευή 16 Μαΐου έχει προγραμματιστεί η μεγάλη εκδήλωση για την επίσημη παρουσίαση των δυο νέων τμημάτων του ΔΠΘ στη Δράμα, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα, τα οποία εντάσσονται στο Μηχανογραφικό του 2025. Πρόκειται για το τμήμα Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας και το τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας. Και τα δυο τμήματα λειτουργούν στο πλαίσιο της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας.
«Το τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας είναι το μοναδικό γεωπονικό τμήμα στον τομέα αυτό και υπ’ αυτή την έννοια η Δράμα αποκτά ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», επισήμανε ο κ. Μάμαλης.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, την Κυριακή 18 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στην τοπική κοινότητα Αδριανής του δήμου Προσοτσάνης ο αγώνας δρόμου «Drama Wine Trail». Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία, που θα ζήσουν όσοι δρομείς συμμετέχουν καθώς η διαδρομή που ακολουθείται περνάει μέσα από αμπελώνες και από τα κτήματα των οινοποιείων.
Το πολυθρύλητο και χρυσοφόρο όρος Παγγαίο, με τα όλα τα ιδιαίτερα γνωρίσματα στη χημική σύσταση του εδάφους του, είναι το μαγικό συστατικό, στο οποίο οφείλεται η παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας κρασιού, διεθνώς αναγνωρισμένου. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι όχι μόνο στην Π.Ε. Δράμας, αλλά και στα χωριά του Παγγαίου και στην Π.Ε. Καβάλας, βρίσκονται σήμερα ορισμένες από τις καλύτερα οργανωμένες οινοποιητικές μονάδες των Βαλκανίων, που περιβάλλονται από χιλιάδες στρέμματα αμπελώνων διαφόρων ποικιλιών.
Για μια ακόμη χρονιά, η Δράμα δεν γιορτάζει απλώς το κρασί της. Αναδεικνύει έναν ολόκληρο τρόπο ζωής, που βασίζεται στη γη, την παράδοση, τη φιλοξενία και την εξωστρέφεια. Όλοι οι τοπικοί φορείς συνέβαλαν καθοριστικά στην οργάνωση του θεσμού, ενισχύοντας τη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Η φετινή διοργάνωση αποδεικνύει πως η Δράμα δεν είναι απλώς μία ανερχόμενη οινοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας, αλλά ένας προορισμός με ισχυρή ταυτότητα και δυνατότητα διεθνούς προβολής.
*Τις φωτογραφίες παραχώρησε η οργανωτική επιτροπή της εκδήλωσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ