του ανταποκριτή μας Β.Λωλίδη
Σε ένα εργαστήριο στα Κοκκινόγεια Δράμας του δήμου Προσοτσάνης, ανάμεσα σε γεωργικά απόβλητα και υπολείμματα φυτών φυτρώνουν μερικοί από τους πιο πολύτιμους διατροφικά καρπούς της φύσης, τα μανιτάρια. Πρόκειται για μια σύγχρονη πραγματικότητα μιας νέας γενιάς καλλιεργητών που επενδύουν στη βιωσιμότητα, την καινοτομία, την ανακύκλωση και την οικολογική ανάπτυξη.
Ο Θεόφιλος Κομνηνός ανήκει σε αυτή τη νέα γενιά καλλιεργητών και επιστημόνων. Επιχειρεί μέσω συστηματικής έρευνας να αλλάξει ριζικά την καλλιέργεια των μανιταριών, προσφέροντας σύγχρονες οικολογικές λύσεις σε καθημερινές ανάγκες.
Τα τελευταία χρόνια, η καλλιέργεια μανιταριών παρουσιάζει εντυπωσιακή ανάπτυξη, καθώς προσφέρει έναν εναλλακτικό τρόπο αξιοποίησης απορριμμάτων και υποπροϊόντων. Τα μανιτάρια δεν χρειάζονται απαραίτητα χώμα ή πολύ φως, αλλά ένα κατάλληλο υπόστρωμα πλούσιο σε οργανική ύλη, το οποίο είναι κρίσιμο για την επιτυχία της καλλιέργειας.
Φοιτητής του τμήματος Περιβάλλοντος του πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Θεόφιλος Κομνηνός είναι ένας δραστήριος νέος επιστήμονας, αφιερωμένος στην έρευνα οικολογικών μεθόδων, ικανών να βοηθήσουν το φυσικό περιβάλλον και την καθημερινότητα των ανθρώπων.
«Ομολογώ πως η έρευνα με εξιτάρει, αποτελεί μια συνέχεια των σπουδών μου», τονίζει. «Τα τελευταία χρόνια επικεντρώνομαι στη δημιουργία οικολογικών υποστρωμάτων από ανακυκλώσιμα υλικά για την καλλιέργεια μανιταριών υψηλής διατροφικής αξίας».
Φυσική παστερίωση και φθηνές πρώτες ύλες αλλάζουν τα δεδομένα
Το συγκριτικό πλεονέκτημα για τον επιστήμονα είναι η δημιουργία υποστρωμάτων με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, ενώ οι συνεργασίες του με γεωργικές επιχειρήσεις της Δράμας του εξασφαλίζουν όλα τα αγροτικά απόβλητα.
«Για τη δημιουργία των υποστρωμάτων χρησιμοποιώ κυρίως απόβλητα από εκκοκκιστήρια βάμβακος και στέμφυλα από οινοποιεία», αναφέρει. «Πειραματίζομαι με διάφορα υλικά για την καλλιέργεια μανιταριών, και το μυστικό είναι στην επεξεργασία τους και στο κόστος παστερίωσης».
Ανακάλυψε μια καινοτόμο μέθοδο φυσικής παστερίωσης των ανακυκλώσιμων υλικών, χωρίς τη χρήση ορυκτών καυσίμων ή ρεύματος.
«Η απαιτούμενη παστερίωση επιτυγχάνεται μέσω μικροβιολογικής δραστηριότητας που αναπτύσσουν τα υλικά», σημειώνει.
Απόβλητα που γίνονται τροφή και μετά …καινοτομία
Τα υποστρώματα από φυσικά ανακυκλώσιμα απόβλητα μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν, ενώ όταν ολοκληρωθεί ο παραγωγικός τους κύκλος, επιστρέφουν στη γη ως εδαφοβελτιωτικό.
Τον Σεπτέμβριο του 2024, ο Θεόφιλος Κομνηνός βραβεύτηκε από την ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ με το βραβείο «Δραμινός Αγρότης 2024» για την εφαρμογή μεθόδων παραγωγής στη γεωργία χρησιμοποιώντας αγροτικά παραπροϊόντα.
Είδε το όραμά του να παίρνει σάρκα και οστά με την οικολογική παραγωγή μανιταριών υψηλής ποιότητας.
Οι δυνατότητες που προσφέρει το μυκήλιο και το υπόστρωμα είναι τεράστιες. «Έχω διερευνήσει τη χρήση του μυκήλιου στην παραγωγή φυσικού υλικού συσκευασίας, αντίστοιχο με το φελιζόλ», επισημαίνει, καθώς προχώρησε ήδη στην πιλοτική παραγωγή αυτού του υλικού.
Τελικά, η καλλιέργεια μανιταριών με ανακυκλώσιμα υλικά δεν είναι απλώς μια τάση, αλλά ένα ρεαλιστικό παράδειγμα για το πώς η βιωσιμότητα και η καινοτομία μπορούν να συμβαδίζουν για ένα καθαρότερο μέλλον.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ